Dopisanie do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciela

05 Sty 2015, 20:25

Właścicielem auta jest ojciec. Ja chciałbym zostać dopisany jako współwłaściciel. Podobno potrzebna jest umowa darowizny w dwóch egzemplarzach chyba? Taka jak poniżej na tej stronie?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

I jeszcze chyba formularz z Urzędu Skarbowego tylko teraz nie wiem czy PCC-1 czy PCC-3? I najpierw powinienem pójść do US czy Wydziału komunikacji w Starostwie?

I jeszcze pytanie odnośnie tej darowizny, bo tam chyba jest coś takiego jak kwota, którą mi ojciec podarowuje, czyli jakby połowa wartości auta... tak? I na jakiej podstawie oceniam wartość auta z 2004 roku ? Sorry za takie banalne pytania, ale nigdy nie miałem do czynienia z kupnem, ze sprzedażą ani podarowaniem komuś auta :D
Lolek100
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz

06 Sty 2015, 12:46

Spisujesz umowę darowizny, którą można dostać za darmo w WK albo ściągnąć z sieci. Jeżeli cześć darowana ( nie cała ) samochodu wynosi mniej niż 9.637 zł ( ojciec to pierwsza grupa podatkowa ) to nie trzeba do tego US - przykład - cały samochód jest wart 10.000 zł, ojciec daruje ci w umowie darowizny 50%, a więc część wartą 5.000 zł - nie trzeba więc tego zgłaszać w US. Do WK jak się nie mylę trzeba przynieść też tablice rejestracyjne - na tablicach jest naklejka, którą urzędnik musi zmienić, bo jak się nie mylę będzie nowy DR, a więc inny numer tego DR. Tak samo ta naklejka na szybie - też musi zostać zmieniona. Tablice oczywiście zostają te same.
Oczywiście musi to być WK, który wydał DR. No i musi to załatwić właściciel. Jeżeli pełnomocnik, to jest jakaś opłata - chyba 17 zł, aczkolwiek może to zależeć od WK. I jak pełnomocnik to musi być oczywiście upoważnienie.
Wpisz sobie w google hasło "Dopisanie / skreślenie współwłaściciela" i miasto gdzie jest twój WK. Np. "Dopisanie / skreślenie współwłaściciela Gliwice". Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje druki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2015, 21:59

MotoAlbercik napisał(a): Do WK jak się nie mylę trzeba przynieść też tablice rejestracyjne - na tablicach jest naklejka, którą urzędnik musi zmienić, bo jak się nie mylę będzie nowy DR, a więc inny numer tego DR.
Jezeli bedzie tylko i wyłącznie wymiana DR to nie potrzeba zanosic TR do WK.Przepis ten zmienił sie juz ponad 2 lata temu i nr.z naklejki jest wpisywany w DR w adnotacjach urzedowych.Dopisanie współwłaściciela sam.nie koniecznie skutkuje od razu wymiana DR/widze na codzień takie sprawy,adnotacje takie widnieja w DR napisane nawet długopisem/Duzo zalezy od WK jak do tego podchodzi no i wszechwiedzacego urzędasa.. :!:
MotoAlbercik napisał(a):Tak samo ta naklejka na szybie - też musi zostać zmieniona. Tablice oczywiście zostają te same.
Nie wymieniasz TR samochodu,nie wymieniasz naklejki na szybie...Przeciez w tym temacie nie ma zadnych zmian... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Sty 2015, 18:33

Hmmmm, przed świętami Bożego narodzenia byłem w swoim WK i pytałem o to, bo moja córa zaczeła chodzić na prawko i chciałem ją podciągnąć pod swoje ubezpieczenie, żeby zbierała zniżki. No i chciałem ją zrobić współwłaścicielem auta. I to co napisałem, to dowiedziałem się właśnie w WK.
Ale ty Migi60 jesteś bliżej tematu, bo masz do czynienia z DR na codzień. Więc może coś mi źle powiedziano.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2015, 18:45

Żadnych zmian w DR ani wymiany DR nie ma, nie przynosi sie tablic.. Robiłem to niedawno..
Wystarczy wziąć umowę darowizny i obaj razem udać się do WK tam gdzie wydają DRy, nie tam gdzie się rejestruje nowe auto.. Do DR jest tylko wpis na końcu w adnotacjach..
Zabrać też trzeba KP ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

07 Sty 2015, 18:56

silvo44 napisał(a):Zabrać też trzeba KP ..
Zapomniałem o tym szczególe... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

07 Sty 2015, 19:30

Migi60 napisał(a):Zapomniałem

Ja też i musiałem śmigać po nią..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

07 Sty 2015, 19:33

silvo44 napisał(a):Ja też i musiałem śmigać po nią..
Witaj w "klubie"... :wink: Ja miałem ten sam problem przy wymianie DR....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP