Poważny dylemat - volvo s60 awd czy suzuki grand vitara

20 Kwi 2010, 09:02

Witam

Stoję przed poważnym dylematem motoryzacyjnym. Chcę kupić auto, obecnie mam forda pumę i wydać ok 50 000 pln na coś lepszego. Moje typy to volvo s60 2,5t awd i suzuki grand vitara. Nie mogę się zdecydować jednak na żadne z nich, więc proszę o jakieś sugestie. Oto argumenty, które przemawiają za poszczególnymi autami:
Volvo: bardzo mi się podoba to auto, wnętrze s60 to dla mnie ideał, z zewnątrz też auto bardzo mi się podoba. Jest komfortowe, ma napęd na wszystkie koła, podobno świetną trakcję i dobrze się prowadzi na asfalcie a po nim głównie jeżdżę.
Suzuki: ponieważ mam własną działalność to kupując auto z homologacją ciężarową koszty jego utrzymania będą niższe. Dodatkowo ponieważ mieszkam na wsi, gdzie drogi są fatalne a w zimę naprawdę ciężko zwykłym autem przejechać to wiem, że grand vitara by się sprawdziła doskonale. Jednak suzuki na asfalcie pewnie ustępuje volvo.

Pytanie - co tu wybrać? Volvo mimo napędu awd mam mały prześwit i w zimę na wiejskich drogach pewnie sobie nie poradzi tak jak suzuki. Ehh już sam nie wiem...
adam222
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 09:11

Volvo to kalsyczny sedan, Vitara ro SUV z zacięciem terenowym :wink:
Vitara jest wyższa mniej się "klei" drogi ale za to ma większy prześwit,
Volvo jest o wiele bardziej komfortowe, ale niestety trochę droższe w serwisowaniu, a tańsze w eksploatacji ;) jeśli jeździsz w długie trasy i lubisz spokojnie podróżować kup Volvo, jeśli od czasu do czasu ciągniesz przyczepe, szukasz większej pojemności bagażnika (lepszego wykorzystania wnętrza) kup Vitare
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Kwi 2010, 09:34

Sprawa wygląda tak, że zdecydowanie więcej jeżdżę po asfalcie i mieście, jednak w weekendy prawie zawsze jeżdżę po wiejskich drogach. Myślę jeszcze o xc 90 do 60 000 pln, ale boję się że w tej cenie nie kupię nic dobrego.
adam222
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 10:05

na twoim miejscu nie pchał bym się w SUVa no chyba że bardzo ci się podoba ;) to XC będzie bardzo fajne zobacz też BMW X5 może akurat ci przypasuje
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Kwi 2010, 10:06

Jeśli do tej pory udawało Ci się pokonywać te wiejskie drogi Pumą to tym bardziej Volvo z napędem na cztery łapy da sobię radę.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Paź 2010, 18:17

Wybierz volvo s60 sam nim jeżdżę i po wiejskich drogach dobrze nim się jeźci
kowboj17
Nowicjusz

Miejscowość: ---------
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
    W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...
    Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...

10 Paź 2010, 21:40

pocieszny napisał(a):na twoim miejscu nie pchał bym się w SUVa no chyba że bardzo ci się podoba ;) to XC będzie bardzo fajne zobacz też BMW X5 może akurat ci przypasuje

Dlaczego?
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

30 Paź 2010, 09:27

kowboj17 napisał(a):Wybierz volvo s60 sam nim jeżdżę i po wiejskich drogach dobrze nim się jeźci

To nie jest może samochód na jakieś bardzo ekstremalne trasy, ale wiejskie (zresztą także miejskie , które wyglądają często ja wiejskie :) drogi i dróżki spokojnie nim komfortowo pokonasz. O wyglądzie napisałeś we wstępie właściwie wyczerpująco.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa