POWAŻNY PROBLEM Z INSTALACJĄ GAZOWĄ

12 Lut 2008, 00:17

Witam, mam dodge caravana 3.3l . Mam problem z instalacją gazową , na wolnych obrotach samochód szarpie i na skrzyżowaniach czasami zgaśnie. Na paliwie wszystko działa super. Prosił bym o szybką pomoc , bo ten smok mało nie pali :roll:
motox-gt
Nowicjusz

Miejscowość: polkowice

12 Lut 2008, 10:30

filtr gazu do sprawdzenia , a jeżeli przebieg na gazie już spory to prawdopodobnie parownik do wymiany lub remontu
74
Początkujący

12 Lut 2008, 11:46

Zadzwoń do jakiegoś serwisu z instalacjami to wszystko Ci powiedzą przez telefon, ale też mi się wydaję, że to filtr. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lut 2008, 12:36

Piter napisał(a):Zadzwoń do jakiegoś serwisu z instalacjami to wszystko Ci powiedzą przez telefon, ale też mi się wydaję, że to filtr. Pozdrawiam

mechamicy niemają czasu , a ja co nieco potrafie zrobić , tylko niewiem co i gdzie . Co do filtra to mowa o tym od powietrza ?
Bo jest troche dziurawy :o
motox-gt
Nowicjusz

12 Lut 2008, 13:32

motox-gt napisał(a):
Piter napisał(a):Zadzwoń do jakiegoś serwisu z instalacjami to wszystko Ci powiedzą przez telefon, ale też mi się wydaję, że to filtr. Pozdrawiam

mechamicy niemają czasu , a ja co nieco potrafie zrobić , tylko niewiem co i gdzie . Co do filtra to mowa o tym od powietrza ?
Bo jest troche dziurawy :o

to nie ten filtr, filtr gazu jest duuużo mniejszy
w starszych instalacjach był przed parownikiem (pod elektrozaworem gazowym) w nowszych jest na parowniku (najczęściej u góry parownika dekielek przykręconty 3 śrubami)
nie zapomnij przed rozkręcaniem zamknąć gazu przy butli
powodzenia
74
Początkujący

12 Lut 2008, 17:06

o co z resztkami gazu pod maską ?
motox-gt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SUV’y w rozmiarze XL od Lexusa
    Największym samochodem klasy SUV, sprzedawanym przez Lexusa w Polsce jest cieszący się dużą popularnością model RX. Tymczasem na rynkach światowych – w tym za naszą wschodnią granicą – marka oferuje dwa jeszcze ...

12 Lut 2008, 20:12

Samo szarpanie nie musi oznaczać brudnego filtra gazu. Ważny jest też filter powietrza, trzeba go regularnie wymieniać, nie mówiąc o świecach. U mnie też był taki problem. Byłem w serwisie w którym instalacja była zakładana, ustawili komputerowo. Na początku było ok, ale po paru dniach znów to samo co u ciebie. W końcu sam ustawiłem go, przy parowniku powinny być dwie śruby, jedna okrągła, druga sześciokątna i to właśnie tą spróbuj (jeśli jest u Ciebie to ).Najpierw ją przekręć w kierunku zakręcania a później odkręcając będziesz słyszał czy silnik równo pracuje. Możesz spróbować jeśli masz smykałkę do majsterkowania. Powodzenia
Badbit
Początkujący

12 Lut 2008, 20:35

Jeżeli znasz się na tym cos niecoś i wiesz,co gdzie jest,to na początek sprawdz świece zapłonowe(czy są czyste,a jak nie to trzeba wyczyścić szczotką stalową),oraz odstep elektrod.Jeżeli były dawno temu wymieniane,to czas wymienić.Jeżeli w samochodzie jest instalacja gazowa,to przyjmuje się,że świece należy wymieniać o połowę okresu wcześniej niż zaleca producent dla zasilania benzynowego.Musisz tez sprawdzić przewody WN,czy nie mają przebicia.Do sprawdzenia jest też filtr powietrza.Wszystko to dotyczy tylko problemów z gazem.Jezeli te same problemy są równiez na benzynie,nalezałoby jeszcze sprawqdzić kąt wyprzedzenia zapłonu.
Jak to wszystko będzie ok,trzeba zając się samą instalacją gazową.Trzeba by było wymienić filterek gazu i jak się nic nie poprawi,to trzababy zając się remontem parownika i jego regulacją.Warto tez podłączyć sie po komputer i sprawdzić ustawienia komputera gazowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2008, 09:18