Poważny problem z rejestracją samochodu z Niemiec...

17 Paź 2010, 10:52

Temat już opisywałem w jednym z wątków, ale nikt nic nie odpisał dlatego próbuje jeszcze raz

Witam wszystkich serdecznie,
Mam dosyć poważny problem ze sprowadzonym samochodem z Niemiec (1 rejestracja i zakup we Francji). Po powrocie do kraju okazało się, że nie mam Briefu , osoby które pomagały mi samochód sprowadzić zarzekały się , że Brief był bo w przeciwnym razie nie można było by wydać tablic wywozowych. Telefony do osoby która samochód sprzedała nie przyniosły rezultatu, okazało się, że człowiek ten nie posiada żadnych dokumentów, telefony przestał odbierać, zacząłem działać na własną rękę. Po VINie dowiedziałem się gdzie samochód był rejestrowany, dotarłem do tamtejszego wydziału komunikacji, jednak prośbę o wydanie poświadczenia (na podstawie którego mógłbym zarejestrować samochód) odrzucili ze względu , że jestem osobą prywatną. Teraz czekam na pisemną odpowiedź żeby zanieść ją do miejscowego WK i żeby on na drodze oficjalnej złosił się do Francji. Pytanie tylko czy dobrze postępuje, czy może coś robie źle, czy mogę dostać upragniony dokument inną droga , czy muszę aż tak długo czekać (3 miesiąc :!: ) czy może z tym samochodem jest coś nie tak , przyznam , że jestem laikiem motoryzacyjnym, wynająłem "specjalistów" z którymi pojechałem i którym zaufałem w 100% , dziś samochód cały czas stoi niezarejestrowany a ja moge sobie co najwyżej posłuchać w nim muzyki. Proszę o poważne potraktowanie mojego problemu z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam
Aleksiej
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Paź 2010, 18:22

Zacznijmy od tego kto ściągał Ci ten samochód. Osoba prywatna czy przedsiębiorstwo, które się tym zajmuje?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Paź 2010, 22:31

Samochód z Francji do Niemiec ściągnął właściciel komisu w Niemczech , jeżeli chodzi o ludzi , którzy ze mną pojechali - jest to firma. Z informacji , które udało mi się zdobyć gość (Niemiec) sprzedał samochód poza ewidencją , mówi, że nie ma żadnych papierów, nie odbiera już telefonów....
Aleksiej
Nowicjusz

18 Paź 2010, 18:30

Aleksiej napisał(a):jeżeli chodzi o ludzi , którzy ze mną pojechali - jest to firma.

No to nie ma się nad czym zastanawiać. Pociągnąć do odpowiedzialności firmę, która ściągała Ci auto. Sprawa się nie przedawniła, jesteś klientem firmy mającym swoje prawa. Firma nie wywiązała się z umowy i to do nich należy się kierować. Jeśli się wypną to na drodze sądowej.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

18 Paź 2010, 18:58

Aleksiej napisał(a):osoby które pomagały mi samochód sprowadzić zarzekały się
Kierunkowskaz napisał(a): Pociągnąć do odpowiedzialności firmę, która ściągała Ci auto

Jakos mi to nie pasuje jedno do drugiego...
Kierunkowskaz chyba nie doczytałes uwaznie do końca wszystkich postów...
Aleksiej napisał(a): , jeżeli chodzi o ludzi , którzy ze mną pojechali - jest to firma.
Tak tylko ze nie oni Ci sprzedali ten samochod a jedynie pomagali kupić...Czy tak to było... :?: :?:
Aleksiej napisał(a):Niemiec) sprzedał samochód poza ewidencją ,

Oczywiście bespośrednio dla Ciebie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Paź 2010, 19:01

Tylko ze mną pojechali, znali miejsce, mieli załatwić formalności , twierdzą , że Brief był tylko ja go nie mam. Panowie nie ma się co rozwodzić nad tym jak to wyglądało, ja od 3 miesięcy powinienem samochodem jeździć a tymczasem na list Francuski SARP nie odpowiada, wydział komunikacji powiedział, ze oni nie zajma sie tym poki ja nie zadziałam sam , [...] to jest jeden wielki kabaret...
Aleksiej
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.
    7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...

18 Paź 2010, 19:08

Aleksiej napisał(a):wydział komunikacji powiedział, ze oni nie zajma sie tym poki ja nie zadziałam sam

To niech Ci przynajmniej wskazą droge ,od czego i gdzie masz zacząć.Ja mimo szczerych chęci nie mogę nic nowego wnieśc do tej sprawy gdyz nie pozwala mi na to moja wiedza.Jedynie mogę Ci podpowiedzieć ze tu na forum pisze gościu chyba z Wrocławia/nazwisko lub pseudo Sawicki/Skontaktuj się z nim moze on będzie wiedział cos więcej i pomoze rozwiącać Ci twoj problem z samochodem....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Paź 2010, 20:40

Jak mogę tą osobę znaleźć ? Przez opcje wyszukaj mi nie idzie...
Aleksiej
Nowicjusz

18 Paź 2010, 20:48

Aleksiej napisał(a):Jak mogę tą osobę znaleźć

Poczekaj moze ja cos wydumam...Ja tez nie specjalista od kompa ale... :grin:

[ Dodano: 18 Październik 2010, 21:03 ]
Ps.Z boku na str.głównej masz rózne tematy a min.Przepisy,Ubezpieczenie...
Tam jest następujący temat:Rejestracja auta w holandii/i nie tylko../Jak otworzysz ten temat to znajdziesz namiary na :Dariusz Sawicki ....Zrozumiales...Pisz na PW do niego ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Paź 2010, 22:13

To ja nie rozumiem. Auto sprowadziła Ci firma, która się specjalizuje w tym? Masz z nimi jakiś rodzaj umowy? Czy to było na zasadzie "Roman jedź ze mną po samochód to mi doradzisz"?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

18 Paź 2010, 22:20

Aleksiej napisał(a):osoby które pomagały mi samochód sprowadzić

Poczytaj jeszcze raz... :!: :!:

[ Dodano: 18 Październik 2010, 22:54 ]
Kierunkowskaz napisał(a):To ja nie rozumiem.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP