Powoli uciekające powietrze z 1 koła

07 Wrz 2021, 10:58

Problem dotyczy jednego koła. Że są czujniki ciśnienia powietrza w oponach to widać że jest problem.
Otóż kupując auto świecił się komunikat o niskim ciśnieniu w 1 oponie. Na drugi dzień komunikat zniknął (ale też temperatura wtedy poszła w górę), później zmieniane były opony na letnie
i komunikat nie pojawiał się przez miesiąc.
Przez ten czas zrobiłem 2 trasy po 1200 km i dodatkowo w międzyczasie krótsze odcinki tak po 50-100 km i ciśnienia we wszystkich oponach były podobne z różnicą może 0,1 bara.

Później auto stało na postoju z tydzień może. Po tej przerwie znów komunikat że niskie ciśnienie w tej samej oponie - niższe o 0,3 bara od pozostałch. Powietrze uzupełnione, w ciągu 1,5 tygodnia zrobiłem może kilka tras po 40 km i ciśnienia były równe. Potem auto odstawiłem na tydzień i po tygodniu - dziś, znów to samo....
Powietrze uchodzi, ale bardzo powoli. Generalnie chcę zaczekać do wymiany na zimowe i póki co dodmuchiwać oponę.
Jednak na 99% nie jest to wina opony, więc albo zawór albo coś z felgą (aluminiowa).
Nie chcę jednak wydać niepotrzebnie pieniędzy więc za wczasu wolę popytać czy jeśli wina leży po stronie felgi to czy to się naprawia czy szukać od razu nowej ? Czy da się wgle zdiagnozować problem jeśli nieszczelność jest tak mała ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Wrz 2021, 11:12

Najbezpieczniej by było zdjąć oponę i wymienić sam zawór. Jak felga nie jest nigdzie skrzywiona to raczej tu też problemu nie będzie. Chyba ze w oponie masz coś wbite i podczas niższych temperatur delikatnie przepuszcza powietrze.

Ubytki nie są na tą chwilę duże niemniej jednak widać że w tym jednym przypadku coś jest nie tak porównując z pozostałymi kołami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2021, 11:14

Opona prawie na pewno jest ok, bo na zimówce było to samo. No nic to poczekam do listopada :)
Tragedii nie ma.
Cynerion
Początkujący

07 Wrz 2021, 11:25

Jakie masz tam dokładnie czujniki? Bo w normalnym wentylu można wymienić zaworek wykręcając go i tu chyba też tak można. Spuszczasz powietrze wykręcasz zaworek wkręcasz nowy i pompujesz po czym sprawdzasz za jakiś czas czy trzyma ciśnienie.

Chodzi mi o ten zaworek zaznaczony na czerwono na zdjęciu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

08 Wrz 2021, 07:41

Można to zrobić bez demontażu koła ?
Cynerion
Początkujący

08 Wrz 2021, 08:43

Samą wkładkę w zwykłym zaworze po prostu wykręcasz z wentyla, lekko luzujesz spuszczając powietrze z koła później wykręcasz do końca wymieniasz wkręcasz nową do końca pompujesz i po sprawie.

Nie wymieniałem tej wkładki w zaworze z czujnikiem ale patrząc na zdjęcie które dodałem to zasada jej wymiany powinna być taka sama.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...

05 Lis 2021, 09:06

Jak dopompowywałem ostatnio tę oponę, to chyba jakoś przestawiłem ten zawór bo od tamtego czasu (czyli jakieś 2 miesiące) trzyma ciśnienie.
I tak niedługo wymiana na zimówki to poproszę o nowe zaworki żeby na przyszłość nie było problemów. :)
Cynerion
Początkujący

05 Lis 2021, 10:54

Cynerion napisał(a):Jak dopompowywałem ostatnio tę oponę, to chyba jakoś przestawiłem ten zawór bo od tamtego czasu (czyli jakieś 2 miesiące) trzyma ciśnienie.
Czyli wychodzi że to wina zaworu na 99%. Wymień je we wszystkich kołach przy zmianie opon jak napisałeś i będziesz miał spokój. Takie zaworki powinno się co kilka lat wymienić bo tam też w nim jest guma która starzeje się i z czasem może przepuszczać lekko ciśnienie.
Rokiko
Forumowicz VIP