Powoli uciekające powietrze z 1 koła

07 Wrz 2021, 11:58

Problem dotyczy jednego koła. Że są czujniki ciśnienia powietrza w oponach to widać że jest problem.
Otóż kupując auto świecił się komunikat o niskim ciśnieniu w 1 oponie. Na drugi dzień komunikat zniknął (ale też temperatura wtedy poszła w górę), później zmieniane były opony na letnie
i komunikat nie pojawiał się przez miesiąc.
Przez ten czas zrobiłem 2 trasy po 1200 km i dodatkowo w międzyczasie krótsze odcinki tak po 50-100 km i ciśnienia we wszystkich oponach były podobne z różnicą może 0,1 bara.

Później auto stało na postoju z tydzień może. Po tej przerwie znów komunikat że niskie ciśnienie w tej samej oponie - niższe o 0,3 bara od pozostałch. Powietrze uzupełnione, w ciągu 1,5 tygodnia zrobiłem może kilka tras po 40 km i ciśnienia były równe. Potem auto odstawiłem na tydzień i po tygodniu - dziś, znów to samo....
Powietrze uchodzi, ale bardzo powoli. Generalnie chcę zaczekać do wymiany na zimowe i póki co dodmuchiwać oponę.
Jednak na 99% nie jest to wina opony, więc albo zawór albo coś z felgą (aluminiowa).
Nie chcę jednak wydać niepotrzebnie pieniędzy więc za wczasu wolę popytać czy jeśli wina leży po stronie felgi to czy to się naprawia czy szukać od razu nowej ? Czy da się wgle zdiagnozować problem jeśli nieszczelność jest tak mała ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Wrz 2021, 12:12

Najbezpieczniej by było zdjąć oponę i wymienić sam zawór. Jak felga nie jest nigdzie skrzywiona to raczej tu też problemu nie będzie. Chyba ze w oponie masz coś wbite i podczas niższych temperatur delikatnie przepuszcza powietrze.

Ubytki nie są na tą chwilę duże niemniej jednak widać że w tym jednym przypadku coś jest nie tak porównując z pozostałymi kołami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2021, 12:14

Opona prawie na pewno jest ok, bo na zimówce było to samo. No nic to poczekam do listopada :)
Tragedii nie ma.
Cynerion
Początkujący

07 Wrz 2021, 12:25

Jakie masz tam dokładnie czujniki? Bo w normalnym wentylu można wymienić zaworek wykręcając go i tu chyba też tak można. Spuszczasz powietrze wykręcasz zaworek wkręcasz nowy i pompujesz po czym sprawdzasz za jakiś czas czy trzyma ciśnienie.

Chodzi mi o ten zaworek zaznaczony na czerwono na zdjęciu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

08 Wrz 2021, 08:41

Można to zrobić bez demontażu koła ?
Cynerion
Początkujący

08 Wrz 2021, 09:43

Samą wkładkę w zwykłym zaworze po prostu wykręcasz z wentyla, lekko luzujesz spuszczając powietrze z koła później wykręcasz do końca wymieniasz wkręcasz nową do końca pompujesz i po sprawie.

Nie wymieniałem tej wkładki w zaworze z czujnikiem ale patrząc na zdjęcie które dodałem to zasada jej wymiany powinna być taka sama.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

05 Lis 2021, 10:06

Jak dopompowywałem ostatnio tę oponę, to chyba jakoś przestawiłem ten zawór bo od tamtego czasu (czyli jakieś 2 miesiące) trzyma ciśnienie.
I tak niedługo wymiana na zimówki to poproszę o nowe zaworki żeby na przyszłość nie było problemów. :)
Cynerion
Początkujący

05 Lis 2021, 11:54

Cynerion napisał(a):Jak dopompowywałem ostatnio tę oponę, to chyba jakoś przestawiłem ten zawór bo od tamtego czasu (czyli jakieś 2 miesiące) trzyma ciśnienie.
Czyli wychodzi że to wina zaworu na 99%. Wymień je we wszystkich kołach przy zmianie opon jak napisałeś i będziesz miał spokój. Takie zaworki powinno się co kilka lat wymienić bo tam też w nim jest guma która starzeje się i z czasem może przepuszczać lekko ciśnienie.
Rokiko
Forumowicz VIP