Powrót do Polski - Auto na kredycie w Niemczech

13 Lip 2020, 13:00

Czesc,

W przeciagu najblizszych 3-6 mc planuje powrot do Polski na stale. Posiadam samochod na kredyt do roku 2022. Raty bede nadal splacal z Niemieckiego konta jednak samochod chcialbym zarejestrowac w Polsce.
Z racji kredytu - nie posiadam dowodu Tail II, ktory jest niezbedny do rejestracji w polsce.

Co powinienem zrobic w takiej sytuacji?
Rozumiem, że dodatkowo mam pożliwość uniknięcia płatności akcyzy, gdyż samochodem jeżdżę ponad rok w Niemczech?

Dzieki za pomoc!
Arek
Frankol
Nowicjusz

13 Lip 2020, 15:15

Musisz spłacić cały kredyt wtedy auto stanie się Twoja własnością i dopiero wtedy będziesz mógł je zarejestrować w Polsce
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lip 2020, 17:46

Czy to oznacza ze do tego czasu mam jeździć na niemieckich tablicach i płacić w Niemczech podatek drogowy plus ubezpieczenie samochodu?
Frankol
Nowicjusz

13 Lip 2020, 17:59

Nie wiem co i jak masz płacić, wiem tyle że auta nie przerejestrujesz jak właścicielem jest bank
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Wrz 2020, 16:52

Hej czy udało Ci się uzyskać jakąs konkretną odpowiedź? Byłeś może w banku?
Wraz z mężem musimy także zjechać do Polski.
monika8525
Obserwowany

14 Wrz 2020, 14:52

Czesc,

Niestety nic nie zrobisz. Ja w moim wypadku wziąłem kredyt gotówkowy (na lepszych warunkach niż samochody z MB banku) i spłaciłem nim samochód, a teraz będę sobie spłacał ten gotówkowy :)

Pozdrawiam
Frankol
Nowicjusz

14 Wrz 2020, 16:12

Hej dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj byliśmy w banku i poinformowali nas w ten sam sposób. Zdecydowalismy, że także zrobimy tak. ☺️
monika8525
Obserwowany