Problem z rejestracją, brak oryginału

17 Wrz 2020, 14:05

Witam, mam problem z zarejestrowaniem auta. Byłem w wydziale komunikacji i powiedziano mi że umowa pomiędzy poprzednimi właścicielami to kopia oryginału i muszę skontaktować się ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia i przedstawienie oryginału. Po skontaktowaniu się powiedział mi że poprzedni sprzedający spisał jedna umowę z własnymi danymi a druga skopiował w drukarce i obie dał mu do wypełnienia po czym dostał tą skopiowaną zamiast oryginału. Problem teraz polega na tym że nie ma w ogóle kontaktu z poprzednim właścicielem by odzyskać oryginał.. i co teraz mogę z tym zrobić?
plebiedzinski
Obserwowany

17 Wrz 2020, 16:29

plebiedzinski napisał(a): i co teraz mogę z tym zrobić?
Niestety ale masz problem i to duży.Tak jak wyżej pisałeś:orginał,orginał i tylko orginał.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Wrz 2020, 19:50

np. oddać tam gdzie kupiłeś
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Wrz 2020, 12:48

andrewb25 napisał(a): oddać tam gdzie kupiłeś

Dokładnie. Musisz odstąpić od umowy KS na podstawie wady prawnej. Reguluje to Kodeks Cywilny art. 556 albo 566 czy coś koło tego.
Pytanie tylko co pisze w umowie KS odnośnie dokumentów dołączonych do umowy. Bo jak jest tam standardowy zapis, że do umowy dołączono (...) oryginał umowy, to masz wielki problem, który będzie ciężko rozwiązać, bo sprzedający może trwać przy tym, że dostałeś oryginał umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niezidentyfikowany przycisk w samochodach marki Toyota
    Do czego służy przycisk (o ile to przycisk) widoczny na załączonym zdjęciu w samochodach marki Toyota. Nie ma raczej znaczenia czy jest to hybryda czy też zwykła benzyna. Jedne po prostu go mają a inne nie. Przejrzałem instrukcję ...
    Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...