"Powrót na kołach" + zawsze 245 zł za rejestrację

06 Lis 2009, 19:27

witajcie

mam pytanie dotyczące zakupu auta sprowadzonego, ale niezarejestrowanego. Na aukcjach internetowych handlarze podają, że można kupić OC za 55 zł i wrócić autem na kołach do domu, by tam je zarejestrować. Wiecie, o co z tym chodzi i czy nie jest to jakiś przekręt?

Poza tym chciałbym zapytać o koszt rejestracji. W większości przypadków (tzn auta 10-14 letnie, poj. silnika 1,4-1,6, wartośc ok. 6-8 tys.) podaje się, że wynosi on 245 zł. Od czego zależy koszt rejestracji?

Dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam,
Marcin
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów

06 Lis 2009, 20:38

Można tak zrobić ,że wykupujesz OC na 2 tyg i wracasz autem do polski. A jeśli chodzi o przerejestrowanie na PL tablice to koszt o wiele więcej niż 240 zł - ja chciałem kupić sprowadzone auto za 12 000 poj 1,8 to przerejestrowanie na PL tablice z opłatami i tłumaczeniem umowy, przeglądem, ubezpieceniem OC - w sumie 1700zł więcej nie licze już czasu jaki musiał bym zmarnować w urzędach.
W twoim przypadku za mniejszą sume i mniejsza pojemnośc silnika to koszt około 1400zł -zależy jeszcze ile masz znizek na OC i nie wiem czy trzeba robić dodatkowy przegląd na stacji kontroli pojazdów.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2009, 22:41

Ci co podają, że koszt rejestracji to 245 zł mają porobione tłumaczenia, opłacony recykling, akcyze itp., itd. a te 245 zł to koszt tablic, dowodu i książki pojazdu. Co do ubezpieczenia na powrót do domu to nie wiem.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lis 2009, 20:41

piotrpz87 napisał(a):Można tak zrobić ,że wykupujesz OC na 2 tyg i wracasz autem do polski

a jeśli auto jest już w Polsce?
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów

22 Lis 2009, 21:19

Jezeli pisza ze koszt rejstracji to 245 zl to porobione sa juz oplaty a OC mozesz wykupic ale to i tak nic nie daje bo kazdy mowi ze mozna wracac do domu a naprawde to guzik mozna wraca jak policja dupnie to mandat ale jak dupnie bez tego OC to jeszcze wieksza lipa. Czyli lepiej miec te oc na powrot ale i tak mandat placimy jak cos
greyt
Początkujący

23 Lis 2009, 17:50

mandat płacimy za brak ważnego dowodu rejestracyjnego.

Jeżeli samochód jest kupowany w Polsce to niestety nie ma możliwości w naszym kraju wyrobić sobie próbnych tablic na przywóz pojazdu ;(
to znaczy można to załatwić ale na zasadzie, że na badanie techniczne a do rejestracji trzeba przedstawić wszystkie dokumenty jak do rejestracji oprócz badania technicznego.

Inne wyjście to wyrobie sobie niemieckich tablic przejazdowych - z żółtym paskiem ale to koszt ok. 500 zł za 5 wraz z ubezpieczeniem OC
tu można o tym poczytać
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S90 - pierwsza publiczna prezentacja
    Pierwsza publiczna premiera najnowszego Volvo S90 odbędzie się podczas targów motoryzacyjnych NAIAS w Detroit. Stany Zjednoczone są dla szwedzkiej marki bardzo ważnym rynkiem zbytu, a miejsce premiery luksusowego sedana jasno ...