Powrót z wakacji bez pośpiechu

30 Sie 2019, 12:28

Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ginie w wypadkach, których przyczyną była właśnie nadmierna prędkość(1).

Wiele osób chce jak najlepiej wykorzystać urlop i z tego powodu planuje powrót na ostatnią chwilę. Kierowcy dużo jednak wtedy ryzykują: bardzo prawdopodobne, że czeka ich stanie w korkach, niepotrzebny stres oraz pośpiech, co często prowadzi do jazdy z nadmierną prędkością.
Powrót z wakacji bez pośpiechu Wysoka prędkość jest ryzykowna z wielu powodów. Po pierwsze mamy mniej czasu na reakcję w razie zagrożenia, bo w każdej sekundzie przejeżdżamy większy dystans niż przy niższej prędkości. Po drugie wydłuża się nasza droga hamowania. Po trzecie w razie kolizji wraz z prędkością zwiększa się siła uderzenia, co ma wpływ m.in. na to, jak poważne obrażenia mogą odnieść uczestnicy wypadku.

Na znaczenie prędkości wskazują policyjne statystyki. W 2018 r. niedostosowanie prędkości do warunków ruchu było drugą najczęstszą przyczyną wypadków, a ponad 1/3 (35,7%) wszystkich ofiar śmiertelnych zginęła w zdarzeniach, do których przyczyniła się nadmierna prędkość(1).

Wiele mówią również warunki atmosferyczne panujące w momencie, gdy dochodzi do wypadków. Okazuje się, że najwięcej takich zdarzeń ma miejsce przy dobrej pogodzie, która sprzyja brawurze i nadmiernej prędkości. Najmniej wypadków wydarzyło się wtedy, gdy warunki atmosferyczne zmuszały kierowców do zdjęcia nogi z gazu, czyli podczas silnego wiatru czy mgły.

POLECAMY Powrót z wakacji - korki, stres, złość, poddenerwowanie, agresja

Chcąc zapewnić sobie spokojną podróż do domu, kierowca powinien przede wszystkim dobrze ją zaplanować. Najlepiej przed wyjazdem zorientować się, kiedy natężenie ruchu na wybranej trasie może być największe i postarać się wyjechać wcześniej, być może warto wybrać na powrót inny dzień. W przeciwnym razie czeka nas stanie w korkach. Wielu kierowców decyduje się później nadrabiać stracony czas, m.in. poprzez jazdę z nadmierną prędkością i ryzykowne wyprzedzanie. Dlatego nawet jeśli my na zatłoczonej drodze zachowamy zdrowy rozsądek, to możemy stać się ofiarą niebezpiecznych zachowań innych uczestników ruchu.

źródło: (1) policja.pl; Szkoła Bezpiecznej Jazdy Renault
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13129
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

01 Sie 2021, 21:56

Ja wracając w tym roku z wakacji wybrałem trasę omijającą większe miasta. Jechałem często mniej uczęszczanymi drogami ale za to często pustymi a co za tym idzie auto spaliło mniej bo jechałem jednostajnie. Polecam czasem wybrać się taką drogą, bez ciągłych hamowań, skrzyżowań, rond... Można się wtedy nacieszyć jazdą samochodem w przyjemnych warunkach. A sam czas podróży był niewiele dłuższy niż w pierwszą stronę gdzie nie omijałem miast
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sie 2021, 14:30

Ja myślę że zawsze mamy większy stres jak wracamy niż jak wyjeżdżamy :) zawsze warto wziąć pod uwagę kilka tras a nawet porównać sobie pory dnia w jakich warto wracać. Jeżeli planujemy jechać głównymi drogami jak ekspresówki i autostrady to dobrym wyjściem jest jazda na noc (oczywiście warto wcześniej zadbać o to że będziemy wypoczęci). Ja parę razy tak wracałem i praktycznie nigdy nie trafiłem na większe korki. Tu jednak potrzebne jest większe skupienie podczas jazdy nie za dnia kiedy mamy widno.

Powroty z wakacji największe mamy zawsze na koniec sierpnia ale przez całe wakacje mamy również sporo powrotów bo ludzie zazwyczaj wyjeżdżają na tydzień do dwóch.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...