Pożeracz kilometrów w klasie średniej/średniej plus do ok 30-35tys

24 Lis 2021, 10:28

Hej, stoję przed problemem wyboru auta dobrze radzącego sobie na trasie przy wymiarach w okolicach max. E60

To czego szukam:
- 200km +
- diesel albo LPG
- kilometraż roczny około 25-30k, miesięcznie 1-2x 500km + wokół komina ok. 40-50km co 2 dzień + trasa autostradowa 1.5-2000km w jedną stronę co kilka miesięcy.
- nadwozie w kształcie liftback/sedan/coupe
-silniki R6, V6, V8
- cena w okolicach 7-8tys euro

Zakup będzie na miejscu we Francji albo podczas któregoś z pobytów w Polsce.

Szukałem już kiedyś czegoś podobnego ale przez sytuację zawodowa musiałem przełożyć plany na troszkę później i teraz do tego wracam więc mam wstępnie wytypowane kilka samochodów.

CLK500 z LPG - wygodne, dobre osiągi, stosunkowo prosta konstrukcja (brak pneumatyki etc), trwały silnik

GS430 - trwały i dobry silnik, ale mam wrażenie że może być problem ze znalezieniem jednego...

E60/E90 - rozważam opcje sprzed liftu z silnikami M57 (x30d, x35d w miejsce x wstawić serie) z automatem, tutaj zakup raczej tylko we Francji bo w Polsce wybór w BMW jest trudny / niemożliwy ze względu na użytkowników nie mających często środków na ich utrzymanie

E500 w211, model po lifcie, bez pompy SBC, boję się jednak wielkości samego auta które chyba jest największe ze wszystkich, co może być utrudnieniem na francuskim wybrzeżu

A6 - silnik 4.2 z gazem, niestety wiem o nich najmniej, więc tutaj szukalbym na pewno waszej pomocy

Czy coś jeszcze jest wartego uwagi? Co wy byście polecili? Czego unikać?
houcab
Nowicjusz

24 Lis 2021, 13:43

houcab napisał(a):GS430 - trwały i dobry silnik, ale mam wrażenie że może być problem ze znalezieniem jednego...
Ja bym chyba próbował znaleźć to auto. Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich tu wymienionych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2021, 13:48

no niestety wybór średni, mk3 praktycznie nieosiągalne a mk2 zazwyczaj już zajechane. Czym wlasciwie one się od siebie różnią?
houcab
Nowicjusz