Trwały sedan/kombi za +/-70k PLN.

24 Lis 2021, 09:28

Cześć,

Szukam auta relatywnie bezawaryjnego. Nadwozie sedan/kombi. Paliwo diesel. Automatyczna skrzynia biegów. Budżet około 70k PLN

Auta które rozważam:
- Mercedes C W205 1.6/2.2 CDI
- Audi A4 B9 2.0 TDI
- Volkswagen Passat B8 2.0 TDI
- Opel Insignia B 2.0 CDTI
- Renault Talisman 1.6/2.0 DCI

Auto które już odrzuciłem to BMW 3 F30 bo podobno strasznie się sypie a na G20 za mało forsy. :( Co sądzicie o ww. modelach. Które z nich są warte uwagi a które odpuścić?
Zafar
Nowicjusz

24 Lis 2021, 10:26

Jeżeli chodzi o silniki to 2.0 TDI powinien ci się sprawdzić najlepiej z automatem DSG7.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2021, 13:33

Passat, mimo, że okrutnie nudny z zewnątrz. Wnętrze, oświetlenie, bagażnik, ilość miejsca, ogólne wyposażenie na plus. Do tego 2.0 tdi 150km z 6 biegowym dsg, moim zdaniem najrozsądniejsze zestawienie.
Gość114260

24 Lis 2021, 14:24

Tak swoją drogą dużo robisz km że szukasz diesla?
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lis 2021, 14:27

Dzięki za odpowiedzi. :D

Są różne wersje tych skrzyń? Czy istnieje jakiś sposób na rozróżnienie DSG i DSG7?

Czy Insignia B nie jest bezpieczniejszym wyborem od Passat bo też ma przepastny bagażnik i do tego nie ma DSG tylko klasyczny automat?

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć nt. W205 czy jest awaryjny bo mało jest o nim opinii a jest na rynku już 7 lat i jestem bardzo ciekawy czy w ogóle warto się za nim rozglądać. Jedyne co o nim wiem że w 2.2 podobno rozciąga się rozrząd.
Zafar
Nowicjusz

24 Lis 2021, 14:44

Zafar napisał(a):Czy Insignia B nie jest bezpieczniejszym wyborem od Passat bo też ma przepastny bagażnik i do tego nie ma DSG tylko klasyczny automat?

Teoretycznie tak choć szczerze mówiąc zacząłbym od tego z jakim przebiegiem kupisz auto i z jakim będziesz się chciał go kiedyś pozbyć. BTW zwróć uwagę, że insignia jest sporo dłuższa od passata

Nie bierzesz pod uwagę 508?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...

24 Lis 2021, 14:45

Zafar napisał(a):Czy Insignia B nie jest bezpieczniejszym wyborem od Passat bo też ma przepastny bagażnik i do tego nie ma DSG tylko klasyczny automat?
Nie jest to zły wybór ale też ma swoje bolączki. Insignia ma dobre klasyczne automaty 6 biegowe. Głównym jej minusem jest waga ale ogólnie prowadzi się dobrze.

Ja bym tu chyba zamiast Passata wolał Skodę SuperB.
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lis 2021, 15:47

Wiem że Insignia ma wymiary karawanu ale nie jest to dla mnie problem.

Co do 508 myślałem też o nim ale starsza generacja jakoś mnie nie porywa pod względem designu a na nową generacje brak kasy. Ale mogę go jeszcze rozważyć. Może wersje RXH.

Passat i Superb to jest prawie to samo auto czy jednak są jakieś znaczące różnice oprócz wyglądu?
Zafar
Nowicjusz