Poziom hałasu i komfort Lancera i mondeo/ klasa średnia? do 25-30k

19 Paź 2017, 19:34

cześć,
szukam samochodu z klasy średniej lub kompaktowej do 25-30k. Roczne przebiegi niewielkie, głównie miasto ale kilka razy w roku dłuższe trasy na 600-700km. Raczej dobre benzyniaki pod LPG.

Od dłuższego czasu przyglądam się Lancerowi, samochód dla mnie idealny(wymiary, sylwetka, niezawodność, oryginalność), jednak ciekawi mnie jak jest z komfortem i poziomem hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h?
Obecnie jeżdżę ibizą z 2005 benzyna, powyżej 120/h jest nieznośny, szukam czegoś bardziej cichego i wygodnego.

Już zdecydowany byłem na lancera w benzynie, ale na forum dużo jest głosów, że to słabo wyciszony i mało komfortowy samochód. Znalazłem tabelę,
która pokazuje, że wcale tak głośny nie jest, przynajmniej w porównaniu do ibizy(cichszy o o kilka db) i głównego konkurenta forda mondeo mk4 (prawie taka sama głośność).

http://www.wykop.pl/ramka/2707461/tabela-porownujaca-glosnosc-kilkudziesieciu-samochodow-roznych-marek/

Jak to jest naprawdę? Suche cyferki pokazują, że hałas jest na poziomie innych samochodów z niższej klasy średniej a jak jest w praktyce?

Jak już wcześniej wspomniałem główny rywalem dla lancera jest ford mondeo mk4, co za nim przemawia? ponoć lepszy komfort i lepsze wyciszenie, ale to 'ponoć'. Macie jakieś doświadczenie z w/w samochodami?
erazel
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 06 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: seat ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna

19 Paź 2017, 20:18

Komfort jak na auto kompaktowe jest naprawdę dobry.
Jeżeli chodzi o wyciszenie, to przy normalnej jeździe jest to w miarę ciche auto, Przy prędkości autostradowej(140-150km/h)jest głośniej, ale bez przesady. Najgłośniejszy jest podczas mocnego przyspieszania powyżej 4000rpm, ale nie jest to uciążliwe, a co niektórym nawet się podoba :lol:
Piszę o swoim aucie po ostatnim lifcie, wersje wcześniejsze mogą być głośniejsze.
Lancer będzie oszczędniejszy i pewnie też mniej awaryjny od Mondeo.
Za to komfort i wyciszenie raczej lepsze w Mondeo, to jednak auto o klasę wyżej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z pasażerem w samochodzie mniej bezpiecznie?
    Rozproszenie uwagi kierowcy może stanowić poważne zagrożenie bezpieczeństwa jazdy. Nie bez wpływu na koncentrację podczas prowadzenia pojazdu pozostaje zachowanie innych osób obecnych w samochodzie. Nawet zwykła rozmowa ...