REKLAMA
cześć,
szukam samochodu z klasy średniej lub kompaktowej do 25-30k. Roczne przebiegi niewielkie, głównie miasto ale kilka razy w roku dłuższe trasy na 600-700km. Raczej dobre benzyniaki pod LPG.
Od dłuższego czasu przyglądam się Lancerowi, samochód dla mnie idealny(wymiary, sylwetka, niezawodność, oryginalność), jednak ciekawi mnie jak jest z komfortem i poziomem hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h?
Obecnie jeżdżę ibizą z 2005 benzyna, powyżej 120/h jest nieznośny, szukam czegoś bardziej cichego i wygodnego.
Już zdecydowany byłem na lancera w benzynie, ale na forum dużo jest głosów, że to słabo wyciszony i mało komfortowy samochód. Znalazłem tabelę,
która pokazuje, że wcale tak głośny nie jest, przynajmniej w porównaniu do ibizy(cichszy o o kilka db) i głównego konkurenta forda mondeo mk4 (prawie taka sama głośność).
http://www.wykop.pl/ramka/2707461/tabela-porownujaca-glosnosc-kilkudziesieciu-samochodow-roznych-marek/
Jak to jest naprawdę? Suche cyferki pokazują, że hałas jest na poziomie innych samochodów z niższej klasy średniej a jak jest w praktyce?
Jak już wcześniej wspomniałem główny rywalem dla lancera jest ford mondeo mk4, co za nim przemawia? ponoć lepszy komfort i lepsze wyciszenie, ale to 'ponoć'. Macie jakieś doświadczenie z w/w samochodami?