Poziom hałasu i komfort Lancera i mondeo/ klasa średnia? do 25-30k

19 Paź 2017, 20:34

cześć,
szukam samochodu z klasy średniej lub kompaktowej do 25-30k. Roczne przebiegi niewielkie, głównie miasto ale kilka razy w roku dłuższe trasy na 600-700km. Raczej dobre benzyniaki pod LPG.

Od dłuższego czasu przyglądam się Lancerowi, samochód dla mnie idealny(wymiary, sylwetka, niezawodność, oryginalność), jednak ciekawi mnie jak jest z komfortem i poziomem hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h?
Obecnie jeżdżę ibizą z 2005 benzyna, powyżej 120/h jest nieznośny, szukam czegoś bardziej cichego i wygodnego.

Już zdecydowany byłem na lancera w benzynie, ale na forum dużo jest głosów, że to słabo wyciszony i mało komfortowy samochód. Znalazłem tabelę,
która pokazuje, że wcale tak głośny nie jest, przynajmniej w porównaniu do ibizy(cichszy o o kilka db) i głównego konkurenta forda mondeo mk4 (prawie taka sama głośność).

http://www.wykop.pl/ramka/2707461/tabela-porownujaca-glosnosc-kilkudziesieciu-samochodow-roznych-marek/

Jak to jest naprawdę? Suche cyferki pokazują, że hałas jest na poziomie innych samochodów z niższej klasy średniej a jak jest w praktyce?

Jak już wcześniej wspomniałem główny rywalem dla lancera jest ford mondeo mk4, co za nim przemawia? ponoć lepszy komfort i lepsze wyciszenie, ale to 'ponoć'. Macie jakieś doświadczenie z w/w samochodami?
erazel
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 06 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: seat ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna

19 Paź 2017, 21:18

Komfort jak na auto kompaktowe jest naprawdę dobry.
Jeżeli chodzi o wyciszenie, to przy normalnej jeździe jest to w miarę ciche auto, Przy prędkości autostradowej(140-150km/h)jest głośniej, ale bez przesady. Najgłośniejszy jest podczas mocnego przyspieszania powyżej 4000rpm, ale nie jest to uciążliwe, a co niektórym nawet się podoba :lol:
Piszę o swoim aucie po ostatnim lifcie, wersje wcześniejsze mogą być głośniejsze.
Lancer będzie oszczędniejszy i pewnie też mniej awaryjny od Mondeo.
Za to komfort i wyciszenie raczej lepsze w Mondeo, to jednak auto o klasę wyżej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...