Poziom oleju... jakie jest prawidłowe wskazanie na miarce poziomu ?

28 Cze 2016, 19:05

Witam, niedawno kupiłem nowe auto, miałbym pytanie odnośnie prawidłowego poziomu oleju (min - max)... ponieważ jeszcze się nie spotkałem z takim rodzajem miarki... Olej był wymieniany jakieś 4 tyś km. temu 5w40 Shell Helix Ultra. Poniżej załączam aktualne zdjęcie miarki poziomu oleju.

Zdjęcie
Ostatnio edytowany przez ArteK 12 Paź 2020, 12:52, edytowano w sumie 2 razy
Powód: bagnet zakłada się na broń...
barthas88
Nowicjusz

Miejscowość: Leszno
  • 29 Cze 2016, 08:08

Jeżeli olej był wymieniany 4 tyś km temu to na razie możesz jeździć dalej,jaki to dokładnie silnik oraz samochód? Poza tym z drugiej strony zawsze po zakupie warto też zmienić olej,te podstawowe rzeczy i wtedy wiesz co masz,przecież to nie duże koszty.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001

29 Cze 2016, 09:59

Honda Civic VIII Type S, 1.8 140KM

Olej został wymieniony odrazu przy zakupie. Zrobiłem kilka dłuższych tras, chciałem sprawdzić poziom czy wszystko ok, ale nie nie potrafię rozszyfrować tego bagnetu....
    barthas88
    Nowicjusz

29 Cze 2016, 11:35

Widzę że nie chciało ci się zajrzeć do instrukcji. Tam masz informację chyba nawet z rysunkiem bagnetu :)

Załączam twoje zdjęcie z naniesionymi kreskami na bagnecie:
    Poziom oleju... jakie jest prawidłowe wskazanie na miarce poziomu ?

Pamiętaj, o sprawdzaniu poziomu oleju jak będziesz często używał VTECa. Załącza się powyżej 3750 obr/min. jak dobrze pamiętam. Jak się wsłuchasz to będziesz słyszał inny gang silnika. Od czasu do czasu warto mu dać trochę popracować :) Z tego co wiem najlepszy olej do tego silnika to 0W30 (zgodnie z normami zalecanymi przez producenta).
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

29 Cze 2016, 21:41

Wielkie dzięki za wskazania na bagnecie, z tego wynika, że poziom oleju - max. Orientuje się ktoś, ile oleju wchodzi z różnicy min - max ? czyżby 1 L ?

Z tym Vtec'iem to wiedziałem, dlatego chciałem sprawdzić poziom oleju, bo przez trasę dość mocno pociskałem...

Faktycznie, auto fabrycznie było zalane 0w30, lecz po jakimś czasie zmieniano na 5w40 Shella - czyżby z tej marki oleju korzystała Honda ? Auto kupiłem w DE, poprzednio również był zalany 5w40 (Shella) i wszystko jest ok. Jednakże, następnie zaleję polecanym Motulem lub Liqui Moly.
    barthas88
    Nowicjusz

30 Cze 2016, 13:24

barthas88 napisał(a): ile oleju wchodzi z różnicy min - max ? czyżby 1 L ?
    Zazwyczaj tak się przyjmuje, ale nie koniecznie musi być pełny litr.

Co do Oleju to do tego silnika polecam 0W30 Motula no i wymiany co 10tyś. km.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ospały i senny za kierownicą
      Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...