Poziom płynu w chłodnicy

11 Paź 2014, 09:25

W samochodzie poziom płynu może być miedzy MIN i MAX.
Jak jest za mało to dolewam i jest okey.
Natomiast pływak nie pokazuje czy płynu jest za duzo ! nie wazne ile wleje i tak jest zawsze max bo wyżej jest blokada. Chodzi o to ze jak jest max i doleje wiecej to nadal jest MAX.

Pytanie,
1) Jakie sa konsekwencje jazdy gdy płynu jest za dużo ?
2) Czy mogę odsączyć strzykawka z weżykiem nadmiar płynu ?

Dzieki.
yakotaki
Obserwowany

Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Paź 2014, 09:33

ad. 1 - układ sobie sam "wyrówna poziom" płynu, nadmiar wyrzuci przez korek..
ad. 2 - możesz..

W zasadzie na zbiorniku płynu nie ma min i max - jest jedna kreska określajaca poziom zimnego płynu. Zrób tak żeby tyle było i co dzień skontroluj przed jazdą.
Czy są jakieś problemy z poziomem płynu ?? Podnosi się zbyt temp, jakaś kontrolka się zaświeca ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

11 Paź 2014, 09:43

po kilkunastu minutach zapalała się lampka "sprawdz poziom płynu" ale temeperatura silnika była w połowie przedziałki i dość stała wiec gdzieś doczytałem, że można odpowietrzyć układ chłodzenia, co zrobiłem.(W bmw e46 zalecenie producenta jest sprawdzenie czy nie ma powietrza w płynie tzw bąbelki ) .

No i przy uzupełnianiu płynu zadałem sobie pytanie o MAX poziom ;).

Dzieki za odpowiedz.
yakotaki
Obserwowany

Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Paź 2014, 10:12

Uhmm, bez obrazy - instrukcja się kłania.. Ale w porzo, po dolaniu obserwuj jakis czas poziom płynu, jesli nie będzie ubywało to dobrze, jeśli płyn będzie znikał będziemy szukać przyczyny..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...
    Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...