Praca klimatyzacji bez włączonego wentylatora.

05 Sty 2021, 16:34

Witam, jako, że jest zima i szyby ostro mi parują, często używam klimatyzacji. Niestety coś mi się stało z wentylatorami na chłodnicy i ich włączenie powoduje straszne drżenie całej karoserii. Nie mam teraz czasu by zająć się tym w najbliższym czasie i pytanie, czy przy obecnych temperaturach mogę odłączyć wentylatory chłodnicy, a używać klimatyzacji, nie wzrośnie tam gdzieś za mocno ciśnienie, nie rozsadzi czegoś ?

Oczywiście przy najbliższej okazji wymienię wentylatory, lecz szukam rozwiązania na jakieś 2 tygodnie. Czy mogę używać klimy bez wentylatorów ?
Andrzej09303
Nowicjusz

05 Sty 2021, 19:53

Jeśli masz na myśli wentylatory które znajdują się przy chłodnicy silnika to nie mają one związku z pracą klimatyzacji. Ich zadaniem jest wymuszone dodatkowe schładzanie chłodnicy np. gdy temperatura płynu chłodzącego w chłodnicy wzrasta a pojazd porusza się z niewielką prędkością i nie występuje pęd powietrza potrzebny do normalnego naturalnego schładzania. Mała szybkość >gorący dzień > stoisz w korku> wzrasta temperatura > włączają się wentylatory.... To jeden z przykładów kiedy wentylatory przy chłodnicy mogą się włączyć .
Najczęściej włączają się automatycznie lub można włączyć je ręcznie ( w niektórych modelach samochodów)
A jeśli chodzi ci o wentylatory tzw. nawiewu które wymuszają przepływ strumieni powietrza i kierują je w odpowiednie miejsca ( przednia szyba>nogi> szyby boczne) ... one mają tylko pośredni związek z klimatyzacją . One kierują schłodzone powietrze z odpowiednią siłą w rejony szyba>nogi lub nny zależny od ustawienia .Gdy nie działają to ruch tego powietrza jest słaby i zależny od szybkości pojazdu ale klimatyzacja będzie działać normalnie .Bez obawy nic nie wybuchnie i nie rozerwie :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

07 Sty 2021, 16:11

Acer66 : :)
Andrzej09303 napisał(a):Niestety coś mi się stało z wentylatorami na chłodnicy

Wentylatory na chłodnicy możesz odłączyć. Jest zima, więc raczej płynu w chłodnicy nie zagotujesz, aczkolwiek mając je odłączone, musisz podczas jazdy kontrolować wskaźnik temperatury płynu - teraz mamy lekko na minusie, a za trzy dni możemy mieć na plusie. Oczywiście zakładam, że układ chłodzenia masz zalany płynem a nie wodą oraz układ chłodzenia masz sprawny. Jak tak, to można zaryzykować i je odłączyć.
Jednakże jak odłączysz wentylatory, to nie możesz używać klimy. Nie wiem też, czy nie wyskoczy ci błąd związany z obwodem wentylatorów. Wszystko zależy jak zaawansowany masz CAN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...
    Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...