Praca w salonie samochodowym jako sprzedawca/doradca klienta

22 Gru 2009, 19:59

Witam, czy mógłby ktoś mi napisać na jakie zarobki można liczyć w tym zawodzie i jakie wykształcenie jest wymagane przez salony? Najlepiej aby wypowiedział się ktoś kto ma podobną pracę, a przez wyszukiwarkę trudno znaleźć aktualne informacje na ten temat więc pytam, z góry dzięki za odpowiedzi :wink:
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

23 Gru 2009, 21:46

Też jestem tego ciekaw, ale myślę ze koło 2 nie wiecej :neutral:
Toretto

25 Gru 2009, 19:00

no wlasnie tez mnnie to interesuje, ciekawa taka praca, jezeli by ktos wiedzial czekam na odpowiedz :)
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

25 Gru 2009, 19:10

Ja rowniez sie podepne bo tez mnie to ciekawi
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2009, 11:33

No widać chętnych nie brakuje ale brakuje kogoś kto odpowie na te pytania, szkoda :oops: :mrgreen:
M_TT
Początkujący

28 Gru 2009, 20:55

Kumpel co prawda nie pracował, tylko miał praktyki z uczelni w salonie Volkswagena w Poznaniu. Ogólnie, praca lekka, latwa i przyjemna jak to on stwierdził. Niestety co do zarobków to nie mam pojęcia, bo praktyki jak to praktyki, czasami jakiś zakład daje wynagrodzenie, a czasami nie, z przewagą na ta drugą opcję niestety. Ale jak coś sie dowiem to na pewno dam znać :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...

28 Gru 2009, 23:26

Z tego co się orientuję to sprzedawca dostaje 1200 zł podstawy (czyli najniższa krajowa) + prowizja za sprzedane auto. To ponoć ok. 3% od zysku dealera. Ile salon może mieć zysku na aucie za 70 tys. zł? 10 tys. zł? To od 10 tys. 3% = 300 zł.

A ile może sprzedać samochodów taki sprzedawca miesięcznie? Można to policzyć. Wg. SAMARu w październiku 2009 sprzedano w Polsce 25286 samochodów. Liderem pod względem sprzedaży jest Skoda, która ma prawie 12% rynku. Można więc wnioskować, że w październiku Skoda sprzedała 3034 auta. Skoda ma w Polsce ok. 90 salonów sprzedaży. Na jeden salon średnio przypada więc 33 auta. Ilu jest sprzedawców? 3-4 na pewno. Także miesięcznie więc niż max 10 aut bym się nie spodziewał. A mówimy o liderze sprzedaży jakim jest Skoda.

Oczywiście dane są mocno uproszczone, nie wiadomo, czy spośród tych 3000 aut w październiku kilkudziesięciu lub kilkuset nie kupiła jakaś duża firma, a sprzedaż flotową prowadzą na pewno inni ludzie a nie sprzedawcy "detaliczni" w salonie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 20:38

nie no za 1500-2000zł to nie warto się interesować tym.
M_TT
Początkujący

06 Sty 2010, 21:13

Ja za 2000zl moglbym sobie tak porobic :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 16:08

2000zł na prowincji to nie zła stawka ale mając rodzinę wystarczy tylko na jej utrzymanie, a co z resztą?? nowy samochód może dom na to nie wystarcy choć bym pracował parę ładnych lat więc taka praca jest ok ale w ostateczności :mad:
M_TT
Początkujący

07 Sty 2010, 18:10

A no jeśli mówimy teraz o utrzymaniu rodziny to jak najbardziej masz racje że sie nie opłaca
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 18:16

a może się orientujesz jakie są zawody w branży samochodowej w których można liczyć na większe zarobki?
M_TT
Początkujący

07 Sty 2010, 18:52

Oj niemam pojęcia ale sam bym sie tym zainteresował
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 20:09

M_TT napisał(a):a może się orientujesz jakie są zawody w branży samochodowej w których można liczyć na większe zarobki?
dobry mechanik, kierowca z uprawnieniami gabarytowymi i tym podobne
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sty 2010, 21:20

myślałem o tym trochę dłużej i mogę się mylić ale salon renomowanej marki sprzedaje +/-100 samochodów rocznie, jeśli dając np 0.5% dodatku od wartości samochodu (średnia cena samochodu 80 000zł) podzielić przez 2 sprzedawców to wychodzi 20 000zł dodatku rocznie + podstawy ok 15 000 najniższej krajowej to wychodzi 35 000zł rocznie co daje przynajmniej 2900zł miesięcznie.
M_TT
Początkujący