Praca w salonie samochodowym jako sprzedawca/doradca klienta

22 Gru 2009, 19:59

Witam, czy mógłby ktoś mi napisać na jakie zarobki można liczyć w tym zawodzie i jakie wykształcenie jest wymagane przez salony? Najlepiej aby wypowiedział się ktoś kto ma podobną pracę, a przez wyszukiwarkę trudno znaleźć aktualne informacje na ten temat więc pytam, z góry dzięki za odpowiedzi :wink:
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

23 Gru 2009, 21:46

Też jestem tego ciekaw, ale myślę ze koło 2 nie wiecej :neutral:
Toretto

25 Gru 2009, 19:00

no wlasnie tez mnnie to interesuje, ciekawa taka praca, jezeli by ktos wiedzial czekam na odpowiedz :)
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

25 Gru 2009, 19:10

Ja rowniez sie podepne bo tez mnie to ciekawi
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2009, 11:33

No widać chętnych nie brakuje ale brakuje kogoś kto odpowie na te pytania, szkoda :oops: :mrgreen:
M_TT
Początkujący

28 Gru 2009, 20:55

Kumpel co prawda nie pracował, tylko miał praktyki z uczelni w salonie Volkswagena w Poznaniu. Ogólnie, praca lekka, latwa i przyjemna jak to on stwierdził. Niestety co do zarobków to nie mam pojęcia, bo praktyki jak to praktyki, czasami jakiś zakład daje wynagrodzenie, a czasami nie, z przewagą na ta drugą opcję niestety. Ale jak coś sie dowiem to na pewno dam znać :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Mazda3 hatchback
    Nowa Mazda3 hatchback zadebiutowała 26 czerwca równocześnie w kilku miejscach na całym świecie. Tysiące dziennikarzy, blogerów i przedstawicieli mediów społecznościowych wzięło udział w szeregu uroczystych ...

28 Gru 2009, 23:26

Z tego co się orientuję to sprzedawca dostaje 1200 zł podstawy (czyli najniższa krajowa) + prowizja za sprzedane auto. To ponoć ok. 3% od zysku dealera. Ile salon może mieć zysku na aucie za 70 tys. zł? 10 tys. zł? To od 10 tys. 3% = 300 zł.

A ile może sprzedać samochodów taki sprzedawca miesięcznie? Można to policzyć. Wg. SAMARu w październiku 2009 sprzedano w Polsce 25286 samochodów. Liderem pod względem sprzedaży jest Skoda, która ma prawie 12% rynku. Można więc wnioskować, że w październiku Skoda sprzedała 3034 auta. Skoda ma w Polsce ok. 90 salonów sprzedaży. Na jeden salon średnio przypada więc 33 auta. Ilu jest sprzedawców? 3-4 na pewno. Także miesięcznie więc niż max 10 aut bym się nie spodziewał. A mówimy o liderze sprzedaży jakim jest Skoda.

Oczywiście dane są mocno uproszczone, nie wiadomo, czy spośród tych 3000 aut w październiku kilkudziesięciu lub kilkuset nie kupiła jakaś duża firma, a sprzedaż flotową prowadzą na pewno inni ludzie a nie sprzedawcy "detaliczni" w salonie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 20:38

nie no za 1500-2000zł to nie warto się interesować tym.
M_TT
Początkujący

06 Sty 2010, 21:13

Ja za 2000zl moglbym sobie tak porobic :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 16:08

2000zł na prowincji to nie zła stawka ale mając rodzinę wystarczy tylko na jej utrzymanie, a co z resztą?? nowy samochód może dom na to nie wystarcy choć bym pracował parę ładnych lat więc taka praca jest ok ale w ostateczności :mad:
M_TT
Początkujący

07 Sty 2010, 18:10

A no jeśli mówimy teraz o utrzymaniu rodziny to jak najbardziej masz racje że sie nie opłaca
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 18:16

a może się orientujesz jakie są zawody w branży samochodowej w których można liczyć na większe zarobki?
M_TT
Początkujący

07 Sty 2010, 18:52

Oj niemam pojęcia ale sam bym sie tym zainteresował
Barol
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 20:09

M_TT napisał(a):a może się orientujesz jakie są zawody w branży samochodowej w których można liczyć na większe zarobki?
dobry mechanik, kierowca z uprawnieniami gabarytowymi i tym podobne
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sty 2010, 21:20

myślałem o tym trochę dłużej i mogę się mylić ale salon renomowanej marki sprzedaje +/-100 samochodów rocznie, jeśli dając np 0.5% dodatku od wartości samochodu (średnia cena samochodu 80 000zł) podzielić przez 2 sprzedawców to wychodzi 20 000zł dodatku rocznie + podstawy ok 15 000 najniższej krajowej to wychodzi 35 000zł rocznie co daje przynajmniej 2900zł miesięcznie.
M_TT
Początkujący