Praca w Salonie Samochodowym.

22 Kwi 2008, 16:04

ciekawi mnie jakie warunki trzeba spełniać aby pracować w samolnie, no i czy można iść na praktyki albo prace np na 3 miesiące. Miał kiedyś ktoś taką możliwość albo ubiegał sie o taką prace ??
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

22 Kwi 2008, 18:31

1.Dużo sieci typu Karlik itd robią sobie bzudurne testy itd.
2.wiem że na serwis biorą na praktyki
3.Napewno trzeba minium jeden język obcy znać,dużó salonów chce mieć wykształcenie wyższe minium 21 lat dobrą prezencje,nienagnane posługiwanie się językiem Polskim no i doświadczenie najlepiej.
4.Najlepiej to mieć znajomości.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

22 Kwi 2008, 19:09

no po znajomościach tez tak jak wspomniał kolega wyzej, ale powiem ci że niezawsze trzeba znać się na samochodach np. w oplu trzeba ale w Renault pytam się gościa tak z ciekawości mimo, ze sam znam odpowiedź o nową Lagunę to było kilka dni temu, a ten mi odpowiada, że niezapoznał się z katalogiem bo to przecież niedawny model i niemiał czasu. Ciewawe co ma ważniejszego do roboty niż informacje o samochodach.

Chyba trzeba tylko to co powiedział kolega Michalmanu
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2008, 20:23

raczej myślę o pracy na salonie niż w serwisie, hmm ciekawe, będę musiał pojechać i dowiedzieć sie więcej, dzięki za odp.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

22 Kwi 2008, 22:38

Też mnie interesuje w przyszłości taka praca...zobaczymy:)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Kwi 2008, 12:52

Ja myślę, że to zależy jeszcze od konkretnej marki. Czy sądzicie że do salonu BMW dostać się jest tak samo łatwo/trudno jak do Fiata?

Nie wiem też czy nie będzie potrzebne doświadczenie w ogólnie rozumianej sprzedaży. Dobrze byłoby więc zaczepić się gdzieś np. na przedstawiciela handlowego, a dopiero później starać się o stanowisko w salonie samochodowym.

A tak generalnie to widzę, że sprzedawcy wcale nie mają tak źle. Na osiedlu u mnie mieszka facet koło 25 lat, który pracuje w Hondzie i jeździ sobie do pracy Accordem 2.2 w dieslu który ma naklejki "jazdy próbne".
Widzę też, że jest koleś z salonu Opla, który 2-3 razy w tygodniu przyjeżdża do szkoły pograć sobie na hali (szkoła wieczorami wynajmuje halę) i przyjeżdża różnymi samochodami, ale zawsze z napisami "jazda próbna/testowa" :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

23 Kwi 2008, 13:23

hehe taka praca jest fajna i można sie wykazać umiejętnościami kontaktu z ludźmi, oraz robi sie to co sie w życiu lubi, zawsze jesteś na bieżąco, i masz dostęp do większej liczby informacji. Ale to trzeba jednak mieć szczęście i przeważnie doświadczenie.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

23 Kwi 2008, 14:57

Piter napisał(a):Też mnie interesuje w przyszłości taka praca...zobaczymy:)

A ty Piter to ile masz lat :oops: :oops:

Ja myslałem o takiej pracy, ale jakoś moje życie inaczej się potoczyło;D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2008, 15:39

19 lat, a czemu pytasz?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Kwi 2008, 15:49

a tak tylko z ciekawości bo myslałem, że jesteś starszy;] Jakieś 25;] i zdziwiło mnie to w przyszłości;D ale taka praca nie jest zabardzo opłacalnym zawodem, ale przynajmniej dostajesz furę, ale niezawsze;D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2008, 16:59

tak z płacą w salonach nie jest źle, na początku to może słabo płatna, ale potem to w granicach 2000 - 2500 tyś.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

02 Maj 2008, 16:13

Witam.
Ja właśnie dostałem pracę w solonie samochodowym sprzedającym luksusową markę na stanowisku SPECJALISTA DO SPRAW SPRZEDAŻY. Zanim się dostałem przeszedłem przez trzystopniową rozmowę kwlifikacyjną - każdy stopień eliminował grupę ludzi.
Mimo, iż jest to salon sprzedający bryki z segmentu premium język nie był wymagany - mój angielski jest podstawowy, ważne natomiast było doświadczenie zawodowe - pracowałem przez ostatnie 2,5 roku jako specjalista handlowiec w salonie z produktami zupełnie nie związanymi z motoryzacją, ale również segment premium, oraz wykształcenie wyższe.
Wynagrodzenie, które zaproponowano mi w salonie samochodowym to na początek 4,5 tyś zł brutto (podstawa) + drugie tyle prowizja (zależna oczywiście od wyników). Odrazu mi zapowiedzieli, że praca jest ciężka ponieważ trzeba zdobywać klientów - dziś już nie walą drzwiami i oknami do salonów - szczególnie takich gdzie średnia wartość samochodu to 180 000 zł.
Mam nadzieję, że troszkę zobrazowałem wam jakie są wymagania i jakie "kożyści" - pozdrawiam.
czapek20
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

02 Maj 2008, 21:24

Mój brat robi w salonie Lexusa, zaczął miesiac temu i zarabia ok 2000 na czystko ;)
Nie jeżdżąc samochodem tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent :lol:
sirf3ar
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

03 Maj 2008, 12:38

Za 2000 to ja bym nie chciał z nimi rozmawiać, ale przyznam że propozycja finansowa którą dostałem mile mnie zaskoczyła
czapek20
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

23 Mar 2009, 20:56

Mam takie pytanie. Po jakich szkołach trzeba być aby pracować w salonie samochodowym? Jestem uczniem 3 klasy szkoły gimnazjalnej i teraz stoję przed trudnym wyborem szkoły.
jedrek15gno
Nowicjusz