Prawidłowe używanie kierunkowskazów na rondzie.

02 Cze 2012, 20:51

Witam, mam do Was pewne pytanie ;)
Mianowicie chodzi mi o prawidłowe używanie kierunkowskazów na rondzie, niedawno usłyszałem, iż przy wjeździe na rondo należy włączyć kierunkowskaz w tę stronę, w którą chcemy jechać.
Przedstawię to na grafice:
[brak obrazka]
Uznajmy, że czerwona kropka to samochód stojący przed rondem i chcę jechać tak jak to zaznaczyłem, i tutaj moje pytanie. Czy ten pojazd powinien zasygnalizować w jakikolwiek sposób "wjechanie na rondo" ? Oczywiste jest to, że przy zjeździe włącza kierunkowskaz w prawo, ale czy na rondzie można włączyć kierunkowskaz w lewo ?
Chodzi mi oczywiście o najnowsze przepisy ruchu drogowego ;)

Pozdrawiam, liczę na pomoc ;)
Seerq
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Cze 2012, 21:09

Czasem widzę osoby, które na rondzie włączają kierunkowskaz..raczej nie powinno się tego robić. sygnalizuje się wyjazd z ronda
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Cze 2012, 09:36

Seerq napisał(a):Chodzi mi oczywiście o najnowsze przepisy ruchu drogowego

Nic na razie się nie zmienia w zakresie używania kierunkowskazów w PoRD .. Obowiązują przepisy cały czas te same ..
Ten co przed wjazdem na takie skrzyżowanie włącza lewy kierunkowskaz a auto skręca w prawo w/g mnie jest do ukarania za niewłaściwe użycie kierunkowskazów ..
Nie włączamy - tylko na rondzie sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu oraz zamiar zjazdu ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

03 Cze 2012, 10:46

silvo44 napisał(a):Ten co przed wjazdem na takie skrzyżowanie włącza lewy kierunkowskaz a auto skręca w prawo w/g mnie jest do ukarania za niewłaściwe użycie kierunkowskazów ..

Tak jest.Jest to wykroczenie.Najśmieszniejsze jest to że wielu kierowców przed wjazdem na takie skrzyżowanie włącza lewy a przy zjeździe prawego już nie.Zobaczcie jak jeżdżą nauki jazdy czy policja załamka.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

03 Cze 2012, 12:16

no dokładnie zdawałem pół roku temu prawko i tak byłem uczony:
-jak skręcasz w prawo na rondzie- tylko kierunek w prawo od razu przed wjazdem
-jedziesz prosto- nic nie sygnalizujesz tylko kierunek w prawo przy zjeździjcie
- jedziesz w lewo- kierunek w lewo przed wjazdem na rondo (cały czas miga) jak zjeżdżasz to kierunek prawy
Tak to wygląda.
xxurxx
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

03 Cze 2012, 12:39

xxurxx napisał(a):- jedziesz w lewo- kierunek w lewo przed wjazdem na rondo (cały czas miga)

silvo44 napisał(a):przed wjazdem na takie skrzyżowanie włącza lewy kierunkowskaz a auto skręca w prawo

Nie pisz, że tak Cię uczyli - podważasz powagę zawodu instruktora ..
Jeśli włączasz lewy kierunek to czemu jedziesz w prawo ???

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/jak-przejechac-rondo-odc-1/4100750
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/jak-przejechac-rondo-odc-2/4137249
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/jak-przejechac-rondo-odc-3/4185398

Oglądać !!!!

Jeśli jeździsz jak Golf w trzecim filmie 5:55 to tragedia !!!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Cze 2012, 14:18

Wszystko ładnie i przejrzyście powiedziane.A jak jest w rzeczywistości widać na filmach.Każdy jedzie jak chce.
kant95
Zaawansowany

04 Cze 2012, 00:25

Jest dopuszczalne sygnalizowanie przed wjazdem na rondo, że będziemy zjeżdżać 3 zjazdem. Nie ma takiego obowiązku.
Po co to robić?
Informujesz np. kierowcę, który chce wjechać na rondo z 1 zjazdu, że musi Cię przepuścić, a nie, że nagle zjedziesz prawym zjazdem. Generalnie dużo zależy też od samego ronda.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2012, 07:43

Dishman napisał(a):Jest dopuszczalne sygnalizowanie przed wjazdem na rondo, że będziemy zjeżdżać 3 zjazdem. Nie ma takiego obowiązku.

Proponuję jeszcze raz oglądnąć te trzy filmiki.
kant95
Zaawansowany

04 Cze 2012, 11:47

kant95 napisał(a): jeszcze raz oglądnąć te trzy filmiki.

Popieram ... :!: :!:

W/g Dishmana lewy kierunkowskaz w samochodzie przede mną oznacza, że będzie opuszczał skrzyżowanie trzecim zjazdem .. Ciekawa teoria - a jeśli szóstym, to jakie sygnały będzie wysyłał ?? :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 11:19

kant95 napisał(a):Proponuję jeszcze raz oglądnąć te trzy filmiki.
silvo44 napisał(a):W/g Dishmana lewy kierunkowskaz w samochodzie przede mną oznacza, że będzie opuszczał skrzyżowanie trzecim zjazdem .. Ciekawa teoria - a jeśli szóstym, to jakie sygnały będzie wysyłał ?? :lol: :lol:

Nie czytacie uważnie. Napisałem:
Dishman napisał(a):Generalnie dużo zależy też od samego ronda.

oraz
Dishman napisał(a):Jest dopuszczalne sygnalizowanie przed wjazdem na rondo, że będziemy zjeżdżać 3 zjazdem. Nie ma takiego obowiązku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2012, 10:58

Wsłuchajcie się dokładnie w wypowiedzi pana Dworaka. Przecież nie jest on wyrocznią. Wręcz przeciwnie. Jego pogląd na jazdę po rondach zachęca kierowców do jazdy wokół ronda prawym, zewnętrznym pasem ruchu. Przyjrzyjcie się jak jeżdżą kierowcy na rondzie obok dworca PKP.
Katastrofa. wszyscy jada prawym pasem, lewy wolny, bo kierowcy boja się nim jechać.
A przecież wystarczy co najmniej oznakować wjazdy na rondo lub wprowadzić rozwiązanie podobne jak na rondzie odśrodkowym uwzględniając główne kierunki i natężenie ruchu.
Porównajcie:

Całość: http://www.ronda.blox.pl
lewsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1982
Auto: Ford Mondeo

07 Wrz 2012, 19:50

Ja czegoś tu nie rozumiem. Jak można włączać lewy kierunkowskaz na rondzie, w którym z zasady można jechać tylko w prawo. To nie jest zwykłe skrzyżowanie na którym jadąc w poszczególnych kierunkach włączasz kierunkowskazy, bądź też ich nie włączasz.

Zasada ronda jest prosta jak konstrukcja cepa... Wjeżdżasz - nic nie włączasz, zjeżdżasz - włączasz kierunkowskaz w prawo przed zjazdem, ażeby poinformować innych, że opuszczasz skrzyżowanie. Włączanie prawego kierunku przy wjeździe na rondo jest równie bardzo zasadne, co włączanie prawego (bądź lewego) kierunkowskazu przy nakazie jazdy w prawo (bądź lewo).

Niestety mam wrażenie, że bardzo wielu Polaków nie potrafi się obsługiwać kierunkowskazami. Jedni uznają to chyba najwyraźniej za wstyd i niemal w ogóle z kierunków nie korzystają, drudzy zaś używają ich zbyt namiętnie i zbyt często.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

07 Wrz 2012, 19:59

Los_Dawidos napisał(a):włączanie prawego (bądź lewego) kierunkowskazu przy nakazie jazdy w prawo (bądź lewo).

Tu bym się nie zgodził, bo znak nie mówi ,,nie włączaj kierunkowskazu'' lecz ,,jedź w prawo(lewo)'' ..
Włączamy kierunkowskaz zgodnie z zaleceniem PoRD - zawsze przed zmianą kierunku jazdy - nie ma znaczenia czy to droga z pierwszeństwem czy znak nakazu ..
Poza tym OK ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Wrz 2012, 20:06

lewsky napisał(a):Jego pogląd na jazdę po rondach zachęca kierowców do jazdy wokół ronda prawym, zewnętrznym pasem ruchu

Nieprawda - zaleca zmiane pasa przed opuszczeniem ronda na zewnętrzny.. Po rondzie mozesz jeździć dowolnym pasem ..
Na dolnym, poprawionym obrazku nie może być linii przerywanej - wprowadza kolizyjność.. Musiałaby być ciągła, aby jadący pasem zewnętrznym nie jeździli na wprost .. Wtedy Ci jadący lewym, wewnętrznym pasem mogliby też zjeżdżać z ronda co w tej chwili (przy Twoim pomyśle) jest horrorem ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika