Prawko B1: jakie auto kupić?

01 Wrz 2012, 10:54

kamil638 napisał(a):Jak będziesz miał prawko B1 to możesz każdym autem jeździć

Zastanawiam się czy za takie wypowiedzi nie karać ostrzeżeniami...
piotrszak napisał(a): na B1 można jeździć normalnymi autami. Czy to prawda?

Nieprawda - PoRD dokładnie opisuje czym można się poruszać z taką kategorią ..

TFSI napisał(a):Tylko wiecie że od nowego roku zmieniają sie przepisy i teraz na B1 będzie można jeżdzić pojazdami czterokołowymi

Dokładnie - czterokołowcami - definicję takiego pojazdu macie w wikipedii..
jeankes napisał(a):jeździłem na b1 nissanem terrano, i podczas kontroli nie było problemów

To trzeba współczuć, że takich macie policjantów ..
jeankes napisał(a):prawo nie działa wstecz

Nie do końca.. Ale w tym przypadku nie musi - po prostu od dnia XX.XX.2013 będzie obowiązywać B1 w nowej postaci - inne pojazdy będą dozwolone.. I koniec - autem tylko na B !!

P.S. Trzymajcie sie tematu - własne interpretacje przepisów i pomysły powyrzucam do kosza ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Wrz 2012, 14:29

Drodzy koledzy!

Gratuluję wam kompletnej bezmyślności! Napisałem: 1post: "Pojemność bagażnika: gdzieś 180l (tak żeby zmieścił 4-5 toreb z ubraniami i by zostało, chociaż trochę wolnego miejsca." 2post: "Powiem wam tyle że chcemy z kolegami jechać za rok do Międzyzdroji i potrzebuje auto dla conajmniej 4 osób." Jeżeli napisałem JEDZIEMY DO MIĘDZYZDROJI to niech mi ktoś powie: Czy Międzyzdroje leżą w górach? Jeżeli tak to jesteście Einsteinami.
piotrszak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Wrz 2012, 15:14

A ktoś Ci tak napisał?Jeśli chodzi o mnie to ja tylko podałem swój przykład więc niewiem po co te spiny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Wrz 2012, 15:27

Ale posłuchaj doświadczonych kolegów. Jeżeli chcesz jechać gdzieś dalej takim samochodem to będzie tylko udręka. Ja jechałem w 4 osoby Fiatem Punto na tydzień więc był załadowany bagażnik i trochę rzeczy w środku. Mocy mu nie brakowało ale komfortu nie ma żadnego!! A jak porównasz Punto to samochodów na B1 to Fiat jest olbrzymem. Osoby z tyłu to będą siedzieć na swoich nogach bo wątpię żeby w bagażnik wsadzić wszystkie rzeczy dla 4 osób nawet na 3 dni. Owszem takie samochody są dobrą opcją jako dojazd do szkoły albo po mieście ale nie w dalekie trasy. Lepiej wsiąść w pociąg rozłożyć się i mieć wszystko gdzieś niż tłuc się małym autkiem. Jeżeli chcesz ten samochód tylko z powodu na wyjazd to się nie opłaca ale do krótkich tras nie jest zły.
Pagu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 06 2009

01 Wrz 2012, 16:26

no trochę racji jest w tym ale ja jechałem tico do krakowa na tydzień czyli trochę toreb było ale fakt w 2osoby czyli na tyle były ubrania na tych siedzeniach i jechało się ok ale w 4 osoby to sobie tej trasy już nie wyobrażam.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

02 Wrz 2012, 09:48

Posłuchajcie: Inni użytkownicy pisali, że od 2013r. zmienią się przepisy i że na B1 można będzie jeździć tylko quadami. Czy czasami nie pomyliło im się z prawem jazdy AM, które od 2013r. zastąpi kartę motorowerową? Tutaj daje wam link o AM: http://www.motofakty.pl/artykul/prawo-jazdy-kat-am-zastapi-karte-motorowerowa.html I posłuchajcie. Widziałem kolesia co jechał Daewoo Tico z Jeleniej Góry do Zakopanego. Miał auto zapakowane i dojechał do Zakopanego. To w takim razie jak on tam dojechał????
piotrszak
Nowicjusz

02 Wrz 2012, 10:06

Ale jechał sam czy w 4 osoby z bagażami? Nie wątpię że do jedzie ale patrząc ile jest miejsca na nogi z tyłu albo ile powierzchni bagażowej to w 4 osoby będzie udręka.
Pagu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 06 2009

02 Wrz 2012, 10:28

Pagu. Widziałem, jechał w 4 osoby! Może jechał powoli, ale dojechał.
piotrszak
Nowicjusz

02 Wrz 2012, 11:16

Przeczytajcie ten artykuł http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/472708,zrobil-prawko-na-auto-pojedzie-tylko-quadem,id,t.html?cookie=1
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Wrz 2012, 11:22

skoro wiesz lepiej po co w ogóle pytasz? Jeszcze jakieś pretensje.. proszę cie..

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bagażnik 160 litrów, do 50km/h fajnie się rozpędza, ja po godzinie jazdy miałem dość, ale jak masz przyszpanić przed kolegami to może warto się pomęczyć :)

Podsumowując:1 auto o takiej masie i takiej wielkości nie nadaje się na trase, 2 nie zmieścisz 4 osób i bagaży, ew. bagaże albo 4 osoby, 3: kategoria AM: rowerem, motorowerem
mikrosamochodem do pojemności 50 cm³ (maks. prędkość 45 km/h), B1 (AB) – trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla - wydawane od 16 lat.
jeankes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1965

02 Wrz 2012, 12:28

piotrszak napisał(a):Czy czasami nie pomyliło im się z prawem jazdy AM, które od 2013r. zastąpi kartę motorowerową?

Nie, nie pomyliło IM się .. AM będzie na motorowery, lekkie quady a B1 na ciężkie quady + AM.. Dopiero B na pojazdy samochodowe ...
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 410&type=3
Tu macie w art nr 6 opisane co będzie ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

02 Wrz 2012, 20:11

Rozumiem, że nie będzie już B1 obowiązywało samochodów osobowych do 550kg? Tylko quady i motorowery? Czy będą dalej auta do 550kg na B1?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Rok produkcji: 1999

02 Wrz 2012, 20:43

Z tego co wyczytałem to tylko i wyłącznie quady.
Barol
Awatar użytkownika

03 Wrz 2012, 09:54

Dzięki wam za pomoc w tym temacie. Nie wiedziałem że będą takie zmiany;) Dla mnie temat nadaje się do kosza, bo przecież B1 to nie prawo jazdy, tylko tzw. drugie AM. Moge poczekać, bo tak naprawdę mam 14lat i musze czekać jeszcze 2 lata. Jak myślicie: Czy coś się z tym zmieni? No chyba nie, bo żyjemy w takim popieprzonym kraju, że w ogóle szkoda słów.

Cześć!
piotrszak
Nowicjusz

03 Wrz 2012, 13:59

Kraj nie jest popieprzony... Dobrze, że 14-latki nie jeżdżą samochodami po ulicach jak w Stanach. Będziesz miał +18lat to też będziesz doceniał ten przepis.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Rok produkcji: 1999