Prawko T czy B+E

20 Sty 2010, 17:28

Mam pytanie czy lepiej jest robić kategorię T razem z B czy zrobić B poczekać rok i zrobić B+E?? Bo jak bym robił B i T to 1800zł, i czy ktoś się może orientuję ile kosztuje zrobienie B+E po roku???
KoXiK
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

20 Sty 2010, 21:57

Tylko i wyłącznie B+E!! Sam tak mam.

B - płaciłem 950 zł
E - płaciłem 600 zł

Mam uprawnienia na 2,5 tony + 2 przyczepy także extra :).

T jest chyba od 16 lat i tylko to przemawia za tą kategorią, jednak, jak ktoś nie musi to niech poczeka 2 lata na B+E!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

20 Sty 2010, 23:11

A może wie ktoś po jakim czasie od zrobienia B mogę robić B+E?? po roku? bo nie jestem pewien?
KoXiK
Nowicjusz

20 Sty 2010, 23:48

raczej od razu możesz zacząć jak tylko dostaniesz b do ręki
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

21 Sty 2010, 19:51

Można robić nawet równolegle, tylko w dniu zdawania egzaminu na B+E musisz mieć prawo jazdy na B w ręku..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

21 Sty 2010, 19:57

Ale muszę mieć dokument prawa jazdy czy wystarczy ten świstek, że już zdałem???
KoXiK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...

22 Sty 2010, 19:35

Dokument, żadnego świstka nie dostaniesz "że zdałeś". Dostaniesz świstek jak nie zdasz..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

22 Sty 2010, 21:51

Ja robiłem równolegle te dwa kursy i nawet egzaminy miałem w tym samym dniu, a przyjemność ta mnie kosztowała :
1000 zł kurs kompletny kat B.
500 zł kurs kat. T.
Z tym że tutaj zależy czy potrzebujesz tą kat. T bo ja np. potrzebowałem więc B+E mnie nie urządzała.
P.S tylko się nie śmiejcie, że informatyk a traktorem jeździ, bo i kombajnem czasem się zdarza (bo papiery mam więc jak trzeba...) a kursy spawacza, na wózki widłowe i obsługi kas fiskalnych też mam :oops:
Ze szkoły można było "po pieniądzach" zrobić to się robiło... :razz:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sty 2010, 22:04

No właśnie potrzebuję kategorię T, bo nie chce ganiać ciągnikiem na gapę(z przyczepami oczywiście, chociaż i tak już jeżdżę tak od jakichś 6 lat), a że kategorię T i B można zdawać w jednym terminie to wiem, ale ja bym wolał zrobić B+E bo daje takie same uprawnienia jak T plus jeszcze przyczepy w samochodzie... i nie wiem czy będę mógł zdawać w jednym terminie czy muszę mieć ileś czasu prawko na B, bo słyszałem, że dopiero po roku...ale jak jeszcze tu na forum się nie dowiem to za kilka tygodni dopytam się w szkole jazdy.
KoXiK
Nowicjusz

22 Sty 2010, 22:29

Ja wiem, że kat. B uprawnia do jazdy ciągnikiem tylko z maszynami zawieszanymi.
I raczej B+E nie daje takich możliwości jak kat. T
Też kiedyś miałem ten problem i nawet instruktor jazdy (nawet sam kierownik ośrodka szkolenia kierowców) nie umiał mi odpowiedzieć jak to jest bo też chciałem zrobic B + E i mozna śmigać ciągnikiem z przyczepami ale usłyszałem taką odp. -" to po co kat. T"
Moze teraz coś się zmieniło w tych przepisach.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Sty 2010, 22:39

Kategoria T jest od 16 lat, także może jakiś młody rolnik potrzebuje to sobie zrobi i jeździ ciągnikiem... A kategoria B+E z tego co słyszałem właśnie od instruktora daje takie uprawnienia jak T no i w necie też tak pisze, także wolę zrobić B+E....Tutaj daję kawałek tekstu z wikipedii:
kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
KoXiK
Nowicjusz

22 Sty 2010, 22:52

B - jeździsz pojazdami bez przyczep, ciągnik, samochód, quad, ciągnik z pługiem, broną, ciągnik z wozem, ciągnik z rozrzutnikiem...

B + E - to samo tylko z 2 przyczepami (takimi które można zarejestrować i w które wchodzi sporo ton :P).

Wóz - drewniany, samoróbka nie jest przyczepą, rozrzutnik nie jest przyczepą...

Kategoria T daje możliwość młodym osobom jazdy ciągnikiem z przyczepą, dobrze że jest.. wiele młodych osób pomaga w rolnictwie już od najmłodszych lat..

PS.

Najlepszym interesem, jak ktoś ma samo B a ostro zajmuje się rolnictwem, jest zakup, a najlepiej samodzielne wykonanie takiej oto przyczepy:

Nie da się jej zarejestrować, bo jest to wóz, maszyna rolnicza, tak jak pług itp. a można całkiem sporo przewieźć. Odpadają też, co prawda małe ale jednak, koszta rejestracji przyczepy.

Druga opcja, jeszcze lepsza to rozrzutnik przerobiony na przyczepę, czyli tylko zdjęte "rozdrabniacze" zastąpione burtą - piękna sprawa :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

25 Sty 2010, 00:07

qki007 napisał(a):E - płaciłem 600 zł

To chyba kolega gdzieś w rodzinie zdawał :wink: U mnie w ośrodku i tak po zniżkach (jeszcze + A) wyniosło 800.

Dla rozwjania wątpliwości dorzucam link:
http://www.akademiajazdy.pl/k_kategorie.html

[ Dodano: Nie Sty 24, 2010 23:09 ]
Na kat T jest o wiele gorzej zdać. Tzn. trzeba cofnąć po łuku przyczepą 2 osiową. Ale jak ktoś miał już styczność z tymi sprawami to nie jest tak źle. :wink: A na mieście jest ok 20 min i to w ściśle określonej trasie.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Miejscowość: k/Poznań

25 Sty 2010, 00:37

norpaw napisał(a):
qki007 napisał(a):E - płaciłem 600 zł

To chyba kolega gdzieś w rodzinie zdawał :wink: U mnie w ośrodku i tak po zniżkach (jeszcze + A) wyniosło 800.

Robić reklamę? Chociaż nie wiem czy to teraz dalej aktualna cena.. ja prawko na B+E robiłem wakacje 2007 r.

Cabrio w Zamościu. Najpierw zrobiłem B u nich, potem miałem zniżkę na B+E, zresztą, pracują tam super ludzie i idzie się ze wszystkim dogadać.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

11 Wrz 2018, 10:50

Trochę stary temat ale pochwalę się, robiłem kurs w OES Edukacja - znajdują się na ulicy Kościuszki w Krakowie, Panowie mają super podejście do ludzi, pozytywnie nastawieni ;), robiłem u nich kurs B + E, i od razu pykło :)
Antihyper
Obserwowany