Złe nawyki jazdy - jak oduczyć?

04 Wrz 2018, 17:16

Problem jest nieco dziwny. Mój ojciec jeździ w dieslu (dodge 2.0 crd), a jego styl jazdy wygląda mniej więcej tak: od razu stara się wrzucić najwyższy bieg, często pomija je i leci np z trójki na piątkę albo nawet i na szóstkę. Na domiar złego jak już jedzie z daną prędkością to wciska gaz i przyspiesza o kilkanaście km/h, po czym go puszcza. Jak samochód trochę zwolni, to znowu wciska i tak całą trasę do upadłego. Znawcą nie jestem, ale to chyba ciągle obciąża silnik w nienaturalny sposób. Z kolei na skrzyżowaniach jeździ na czwórce/trójce i dopiero jak już po skręcie auto się dławi to zmienia bieg.
Jeśli chodzi o obroty, to zwykle trzyma w okolicy 1tys, a czasem i niżej. Zdarzyło mi się jechać jego samochodem i silnik poniżej 1,3 obr/min błaga już o zmianę w biegu w dół.

Samochód mamy już 5 lat. Ostatnio przeskoczył mu rozrząd. Zatarły sie też panewki, po tyłku dostały też tłoki. Z tego co wiem, to silnik w tym dodge'u jest od volkswagena i mógł mieć problemy z pompą oleju, co mogło spowodować awarię. Wydaję mi się jednak, że taki styl jazdy mógł też mocno wpłynąć na przyspieszenie tego zdarzenia.
Dodatkowo przy naprawie okazało się, że już daje osobie znać dwumasa wymieniona 70 tys kilometrów temu (ojciec jeździ w 80% w trasie, więc raczej nie powinna normalnie się tak szybko zużyć).
W kilku miejscach wyczytałem, że te wszystkie objawy mogą być właśnie spowodowane notoryczną jazdą na za niskich obrotach.

I teraz moje pytanie, czy ktoś mógłby potwierdzić, że takie uszkodzenia mogą wynikać ze bardzo złych nawyków jazdy oraz jak takich nawyków oduczyć? Ojciec ma prawo jazdy od prawie 30 lat i nie chce słuchać moich rad, bo on "przecież wie jak sie jeździ samochodem", ale jednocześnie ględzi na samochód, że tyle wydał na naprawy itp.
Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby kupno samochodu z automatem, ale to niestety nie wchodzi w grę, ojciec się uparł i zmiany nie chce. Może są jakieś dobrze merytorycznie filmy, które by pomogły? A może wysłać go na kurs nauki jazdy? :D

Jeśli się w czymś pomyliłem, coś napisałem źle, to proszę poprawcie mnie, znawcą nie jestem. Z góry dziękuję za pomoc

PS. Nie wiem czy dobry dział wybrałem, jeśli nie to prosiłbym o przeniesienie. :)
marchewa5674
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Meriva I
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Wrz 2018, 18:50

No Twój starszy ma bardzo złe nawyki no ale jako że jest już wiekowy to szczerze mówiąc wątpię abyś dał radę go oduczyć bo pewnie nawet jak wie że nie ma racji to nie dopuści do siebie tej myśli albo się nie przyzna, większa część starszych osób żyje w przekonaniu że jak najwyższy bieg i jak najniższe obroty stwarza auto najekonomiczniejszym, niestety tak nie jest a co więcej, silnik dostaje po tyłku, turbina, a najbardziej chyba koło dwumasowe. Możesz np z ojcem zrobić taki zakład kto uzyska mniejsze spalanie na 100km czy Twój styl jazdy czy jego, może to mu trochę da do myślenia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2018, 20:22

Dzięki, może rzeczywiście taki sposób da mu do myślenia, spróbuję. Jak nic się nie zmieni, trudno, jego pieniążki. :P
Ja przynajmniej będę miał poczucie, że próbowałem.
marchewa5674
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Meriva I
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Wrz 2018, 20:25

możesz też wziąć pasażerów na pokład i starszego za kierownicę i niech pasażerowie ocenią styl jazdy :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...