Prawo jazdy - baza danych - zdane

27 Cze 2013, 12:04

Siema, 19 czerwca zdałem prawo jazdy, dzisiaj skończyłem 18 lat i babka w urzędzie powiedziała mi, że w związku z tym, że dopiero dzisiaj skończyłem 18 lat, mogli wysłać papiery do Warszawy. Powiedziała, że mam czekać od dzis 7-10dni. Szlak mnie trafia, bo miałem 1 lipca jechać autem na domek. Jakie mogą być konsekwencje, gdybym teraz jechał? Straszą, że wstrzymanie prawka i 5 lat bez możliwości.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Cze 2013, 15:16

Wszystko tak robisz "na styk" ??
Na stronie PWPW mozesz sobie sprawdzić status swojego dokumentu - na pewno na poniedziałek nie będzie do odbioru..
A jak daleko jedziesz/wybierasz się ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

29 Cze 2013, 17:55

Teoretycznie jest tak, że jak masz 18 lat, masz prawko zdane i widniejszesz w bazie, którą sprawdzają policjanci, to jak cię zatrzymają płacisz 50 zł mandatu za brak wymaganego dokumentu podczas kontroli. Jak cię w bazie jeszcze nie będzie, to 500 zł mandatu oraz zakaz dalszej jazdy.
To tylko najmniejsze kary za to wykroczenie. A w praktyce zależy na jakich policjantów trafisz i za co cię zatrzymali ( bez powodów rzadko kiedy zatrzymują ). Może się skończyć sprawą w sądzie ( policjant nie koniecznie musi ci wystawić mandat 0 może sprawę skierować od razu do sądu ), a wówczas nie będzie tak wesoło.
Na twoim miejscu wstrzymałbym się z tym wyjazdem - wytrzymałes 18 lat, wytrzymaj jeszcze parę dni. A wartyo, bo konsekwencje mogą być naprawdę nieprzyjemne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...