Prawo jazdy kategorii ?

Jaką kategorie wybrać ?

kat. B1
6
60%
kat. A1
4
40%
Razem głosów : 10

03 Sie 2010, 21:35

Witam,
Mam dylemat na jaką kategorie mam iść ?
kat. B1 czyli umożliwia kierowanie pojazdem który nie przekracza masy własnej 550kg albo
kat.A1 motor o pojemności nie przekraczającej 125cc.
Na jaką kategorie byście mi proponowali iść ?

Pozdrawiam, szerokości : )
D@M!AN
Nowicjusz

Miejscowość: ory

03 Sie 2010, 21:47

Zależy jakie masz fundusze bo jak byś miał na samochód zarejestrowany na B1 to wybrał bym to z tego w względy ze mogę jeździć o każdej porze roku :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Sie 2010, 21:50

Z tego co wiem to A1 jeszcze nie wprowadzili więc mozna śmigać legalnie na dowód ale Ty raczej masz nie ukończone 18 więc tutaj niewiem jak to wygląda.

B1 no niby to jest lepsze ale z koleji po 18 musisz zdawać jeszcze raz całość i kolejne pieniądze utopione.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2010, 21:59

barol91 napisał(a):więc mozna śmigać legalnie na dowód

legalnie tylko do pojemności 50cm3

barol91 napisał(a):ale Ty raczej masz nie ukończone 18 więc tutaj niewiem jak to wygląda.

Wygląda to ta że robisz kare motorowerową szkole i może na niej jeździć pojemnością
50cm3 tylko :neutral:

barol91 napisał(a):B1 no niby to jest lepsze ale z koleji po 18 musisz zdawać jeszcze raz całość i kolejne pieniądze utopione

Masz racje i na miejscu D@M!AN, zrobił bym kartę i kopił bym zwykłego skuter i śmigał :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Sie 2010, 22:00

Jeśli chodzi o fundusze to by mnie to samo wyniosło co bym kupił motor bo za motor dobry muszę dać 4-5 tyś a tak auto w stylu 126p czy tam Tico bądź Cinquecento za jakieś 2tyś + przerejestrowanie i odchudzenie go na b1 wyniesie mnie 3tyś :) A no i to jest właśnie ten plus według mnie że nie zależnie od pogody wsiadam i jadę a tym bardziej że teraz jeszcze idę do szkoły o profilu mechaniki samochodowej to zawsze coś se tam pogrzebie w silniczku :D Dzięki za odpowiedz i czekam na kolejne :)

Pozdrawiam, szerokości !

P.S
Mam i kartę jak i zawałowy skuter ale no już pora się na coś innego przesiąść : )
D@M!AN
Nowicjusz

03 Sie 2010, 22:03

No to jak masz kasę to rób na B1 :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Sie 2010, 22:04

W dzisiejszych czasach bez problemu można zarejestrować motorek o pojemności 125ccm jako 50ccm.

A co do tej karty motorowerowej to masz racje,zapomniałem o niej :oops:

Piszesz że na dobry motor musisz mieć najmniej z 4tys,nie prawda bo za 2tys z groszami kupisz już wmiare fajny i dobry skuterek.

A co do B1 to nie lepiej jest już kupić jakieś auto zarejestrowane na tą kategorie??Bo samemu to można sie bawić bez końca z tym wszystkim.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Sie 2010, 22:16

No na skuter to ci starczy te 2tyś z groszami ale np. na jakąś Honde Nsr 125cc z 2002roku to już ceny się wahają między 4tyś a 5tyś. A no można i kupić auto zarejestrowane już na B1 bo nie są aż takie drogie tu np. : [link do oferty na Allegro wygasł]
Ale ja i samemu nie ma tak wcale aż ciężko zarejestrować auta na B1 tylko troszkę czasu temu poświęcić no i pieniędzy... Ale w tedy się ma takie auto jakie chce a w tych zarejestrowanych już na b1 zbytnio wybierać nie można : )

Pozdrawiam, szerokości !
D@M!AN
Nowicjusz

04 Sie 2010, 06:15

Mnie tylko ciekawi jak można odchudzić takie CC do tych 550kg,przecież to jest ciężko nie realne.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2010, 11:57

Tylko ponad 200 kg :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sie 2010, 19:26

Dzięki wam za pomoc ale chyba jednak się zdecyduje na B1 ze względu na to że autem można jeździć calutki rok a motorem tylko kiedy jest pogoda. Tylko nie wiem jakie auto wybrać 126p , Tico czy Fiata CC ?

P.S jeszcze mam takie pytanie jak w dowodzie rejestracyjnym w polu masa samochodu pisze 0kg i podczas kontroli drogowej dam im te B1 i w tym dowodzie będzie te 0kg wpisane to co mi może zrobić w tym momencie policja ?

Szerokości, pozdrawiam :)
D@M!AN
Nowicjusz

05 Sie 2010, 21:37

Tico bym odpuścił,jeśli znajdziesz db egzemplarz to jak najbardziej CC a jak nie to nasz polski malczan :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

05 Sie 2010, 23:36

barol91 napisał(a):jeśli znajdziesz db egzemplarz to jak najbardziej CC a jak nie to nasz polski malczan :mrgreen:

Jestem tego samego zdania :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Sie 2010, 18:24

Maluch bądź Trabant.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Rok produkcji: 2005

19 Sie 2010, 00:53

Mając osiemnaście jest można jeździć motorowerem (50cm^3 i ograniczenie na moc, nie pamiętam jakie).
Kat A1: 125cm^3, moc maksymalnie 11kW
Co wybrać - trudno powiedzieć. Jak się nie mylę to maluch nie łapie się na B1. Te samochody, które się łapią nie są chyba zbyt tanie. Z drugiej strony motor nawet o pojemności 125cm^3 też nie będzie tani jeżeli masz trochę oleju w głowie. Sama maszyna to przecież nie wszystko dochodzi jeszcze kask, kombinezon, buty... a to trochę kosztuje.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa