Prawo jazdy

15 Maj 2011, 16:52

Witam
Kuzyn ma w grudniu 18 i chce robic prawko na A,B,B+E, i teraz nie wiem czy mozna zrobic na C do 7.5 DMC. Niektórzy mówią ze tak nie którzy mówią ze nie i na B+E tez trzeba miec 19 lat . Czy to prawda?
Za odpowiedzi dziękuje

Pozdrawiam
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

15 Maj 2011, 17:45

Trzeba Mieć Tylko 18lat.Mój Brat Zdawał jak miał 18 lat.Jakiś rok temu
Blaider#
Nowicjusz

Miejscowość: yyy...

15 Maj 2011, 19:04

http://platyna.biz.pl/od-ilu-lat-mozna- ... ic-kat-b-c
Tu ci wszystko wyjaśnią.
Na kat. C mozesz iść dopiero jak masz kat. B - poczytaj.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Maj 2011, 20:50

Aby mieć kat. A, B, BE, C, CE trzeba mieć ukończone 18 lat
Aby mieć kat D, DE trzeba mieć ukończone lat 21 :grin:

Najpierw musi zrobić kat B jeżeli chce zrobić kat C.
Do tego w tym przypadku jak chce zrobić C to nie opłaca się robić BE, lepiej zrobić CE i od razu dostanie z przydziału BE, jak później ewentualnie zrobił by kat D to mu od razu wbiją w prawko DE.

Nie ma czegoś takiego jak C do 7,5t. Jest kat C1 która upoważnia do kierowania pojazdem samochodowym o masie 3,5-7,5t z wyłączeniem autobusu. Ale nie wiedziałem żeby ktoś organizował kursy na C1, jak już to normalna kat C.
Żeby zrobić prawko na C trzeba mieć ukończone 18 lat, ale mogą być później prawne ograniczenia że mimo iż masz kat C ale nie masz ukończonych 21 lat to nie możesz jeździć pojazdem który ma więcej niż ileś tam ton. Ale nie znam się dokładnie na tym :wink:

Pozdrawiam :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Maj 2011, 07:10

Odrazu po zrobieniu B możesz iść na C. Przy samym C możesz jeździć ale nie możesz wykonywać zawodu i przewozić towarów dopóki nie zrobisz kwalifikacji wstępnej.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Maj 2011, 11:52

Może wykonywać zawód, ale jeżeli jeździ na potrzeby własne lub w firmie która wykorzystuje ciężarówkę do transportu do potrzeb własnych.
Kwalifikacja wstępna jest potrzebna gdy chcesz pracować jako kierowca w przedsiębiorstwie które świadczy usługi transportowe i to jest ich źródłem przychodu.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

16 Maj 2011, 18:38

Stiopa napisał(a):Może wykonywać zawód
Nie, to nie jest wykonywanie zawodu... To jazda która ma charakter głównie hobbystyczny.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Maj 2011, 17:44

Ok czyli jak gość ma zakład stolarski i wozi meble do klienta ciężarówką o masie np 12t to jest to wg Ciebie jazda hobbystyczna ? :grin:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

18 Maj 2011, 07:56

Nie będę się nad tym tutaj rozwodził, bo nie mam zamiaru dostawać ostrzeżenia...
Jeśli jesteś jednym z tych, który po 8 godz. siedzenia za biurkiem idzie do domu, to wybacz ale nie wiesz co znaczy słowo "zawód" w przypadku kierowcy.
Nie powiesz, mi że jeśli ktoś przewiezie meble 30km w jedną stronę to wykonuje zawód kierowcy... Jak gość ma zakład stolarski to jest stolarzem :wink: .
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2011, 08:07

Pracowałem jako kierowca ciężarówki w ruchu krajowym jeśli to ma znaczenie :wink:
Jak ten co przewozi te meble ma napisane w umowie, że jest zatrudniony na stanowisku kierowcy to jest nim bez znaczenia na to czy lata w okół komina czy jeździ w międzynarodówce. Bez znaczenia również czy jeździ busem do 3,5t czy zestawem 42t. Kierowca to kierowca.
Wg Ciebie kierowca autobusu komunikacji miejskiej też nie wykonuje zawodu kierowcy bo jeździ po mieście ? Jak ktoś wozi solówką z HDS'em towar po budowach w okół komina to wg Ciebie nie wykonuje pracy kierowcy bo nie jedzie w trasę ?
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

18 Maj 2011, 13:20

Stiopa napisał(a):Kierowca to kierowca

Racja, ten co ma papierek że zdał prawko to też kierowca...
Ten, który jeździ autobusem komunikacji miejskiej wykonuje zawód kierowcy.
A jazda wokół komina jest dla mnie jazdą o charakterze hobbystycznym.
Najwyraźniej mamy nieco inny punkt widzenia.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2011, 18:10

Jak dla mnie praca kierowcy polega na prowadzeniu samochodu. A czy to się jeździ w okół komina czy do Hiszpanii i Szwecji to bez różnicy.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

18 Maj 2011, 21:08

Praca taksówkarza, autobusiarza może i tak.
Ale jeśli mowa o kierowcy C+E (np. ja) to do niego należy jeszcze parę ważnych obowiązków związanych z towarem, chyba nie muszę Ci pisać jakich... Ale to już nie ważne...Zaprzestańmy tej rozmowie, bo nie ma ona sensu.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Maj 2011, 11:37

Stiopa napisał(a):Jak dla mnie praca kierowcy polega na prowadzeniu samochodu. A czy to się jeździ w okół komina czy do Hiszpanii i Szwecji to bez różnicy.

roznica jest zasadnicza w pl sa mniejsze kary za tacho i jak bedziesz przestrzegal to malo zarobisz i sef sie wkurzy ze auto za duzo stoi, do hiszpanii jak ci powie omijaj platne autostrady to ktorendy pojedziesz?? jak ci przyjdzie pauzowac przy +50 stopni bez klimy postojowej to jest bez roznicy??
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Auto: octavia II
Typ: Hatchback

19 Maj 2011, 20:52

godfather78 napisał(a):
Stiopa napisał(a):Jak dla mnie praca kierowcy polega na prowadzeniu samochodu. A czy to się jeździ w okół komina czy do Hiszpanii i Szwecji to bez różnicy.

roznica jest zasadnicza w pl sa mniejsze kary za tacho i jak bedziesz przestrzegal to malo zarobisz i sef sie wkurzy ze auto za duzo stoi, do hiszpanii jak ci powie omijaj platne autostrady to ktorendy pojedziesz?? jak ci przyjdzie pauzowac przy +50 stopni bez klimy postojowej to jest bez roznicy??

Być może masz rację, nie jeździłem w międzynarodówce, ale nijak to się ma do naszej dyskusji powyżej :mrgreen: Czy jeździsz do Hiszpanii czy do Chin czy w okół komina to i tak jesteś kierowcą jak taksówkarz co czeka na pasażera przy dworcu. To czy się jeździ taksówką, solówką, zestawem, autobusem to nie zmienia faktu bycia kierowcą, zmienia się jedynie środek transportu :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny