PRAWO JAZDY - wiek

Od ilu lat prawo jazdy?

19
29
55%
16
24
45%
Razem głosów : 53

29 Wrz 2007, 13:12

Dałem,że od 16 lat, gdyż już od 16 roku życia prowadzę samochód, wcześniej był to samochód matki teraz kupuję własny. Przez te dwa lata jeździłem po mieście i po województwie Audi S4 BITURBO z 265 konnym silnikiem i nie miałem żadnego wypadku, fajnie było wiedzieć, że ma się czym depnąć w razie potrzeby. Takie typowo szczeniackie popisy też były, ściganie się z świateł itd, ale mimo to wiedziałem,że nie mogę spowodować wypadku, bo wiedziałem ze nie ujdzie mi to płazem. Wg mnie prawko powinno być od 16 lat, Ale:

-prawko od 16 lat jest prawkiem testowym do ukończenia 18 roku zycia
-jesli w ciagu tych dwuch lat kierowca z takim prawem jazdy zdobedzie 8pkt karnych prawko zostaje zatrzymane i procedura odzyskania prawka jest taka sama, jak przy normalnym prawku
-brak ograniczen predkosciowych i mocowych pojazdu prowadzonego przez kierowce z takim prawkiem

co wy na takie cuś??
Katet 1,3l na 1/4 juz prawie gotowy
CRX '91 1,6 DOHC VTi Kupiony tez na 1/4 pojdzie
GrubyBenek
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Opola

04 Paź 2007, 20:52

Najrozsądniejsze byłoby prawo jazdy na zasadzie że zdajemy w wieku 16 lat i dostajemy prawko, ale do ukończenia 18 roku życia , musimy jeździć z osobą posiadającą prawo jazdy od np. co najmniej 2 lat.
Lensky
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

06 Lis 2007, 11:36

moim zdaniem to zależy od osobnika... niektórym dałbym prawko już od 16 roku życia, a niektórzy lepiej, żeby go wcale na oczy nie widzieli...
zagłosowałem jednak na 16, ale wydaje mi się, że jeśli tak miałoby być, to dodatkowo powinny być przeprowadzane jakieś testy psychologiczne, albo coś w tym stylu
Zapraszam do odwiedzania bloga, na którym piszę.
anarchoman
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

07 Lis 2007, 17:01

Zaglosowalem na 19.
Ponieważ myślę że dopiero w wieku 19 lat czlowiek staje sie na tyle odpowiedzialny by byc kierowcą.

Nie oszukujmy sie....w wieku 16 lat ma się w "wiekszoscibo nie mowie ze wszyscy..." glowie jeszcze lekką glupawkę co czesto prowadzi do wypadków.

Oczywiscie wszystkich to nie dotyczy bo niektorzy w wieku 19 lat, jeszcze mają taki stan dojrzalosci.

Ale mimo wszystko mysle ze od 19 lat powinno sie miec prawko.
Pozdrawiam
===RAVER===
Raver
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn

07 Lis 2007, 17:08

Tak samo głosowałem za 19]

Gdzie taki 16 latek miał by rozsądek. Dostał by od tatusia auto i pojechał szpanować n a miasto. Mam kolega co od dawna ma prawko a jeździ jak szaleniec drogowy, kazdy sie boi z nim jeździć. nawet jak by ten 16-latek musiał jeździć osobą co ma 2 lata prawko to wystarczy poprosić starszego kolegę i gotowe, idzie po auto i dalej na dziewczyny 8) on może mieć tylko fantazję ułańską, a wiadomo co to znaczy ... 30-latkowie taką fantazje mają i zabijają siebie i innych.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

21 Gru 2007, 20:40

głosowalem za 16 lat pozniewaz wiek do umiejetnosci ma sie nijako wg mnie o prawku powinny decydowac tylko i wylacznie umiejetnosci a wiec np. zrobic od 16 lat a podwyzszyc poziom testow,jazd itp bo to troche niesprawiedliwe co z kims kto majac te 16 lat jezdzi lepiej niz dobrze (bo jezdzi od 8 roku zycia u ojca na kolanach,a od 11 samodzielnie po placach itp) jak to sie ma do niech bedzie 19 czy 20 latka co 3 razy siedzial za kolkiem i udalo mu sie fartem zdac to prawko?umiejetnosci nie zawsze zaleza od wieku kierowcy- tylko od doswiadczenia.
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Moto Show - Skaryszew 2012 / relacja
    W niedzielę 03 czerwca byliśmy świadkami niesamowicie gorącego i pełnego wysokiego ciśnienia dźwięku weekendu w Skaryszewie. Już od wczesnych godzin na terenie Hotelu Cyganeria zjeżdżali się będą Miłośnicy tuningu, car audio ...

21 Gru 2007, 21:18

19 lat.
ale w sumie to i tak młody wiek. Zależy w sumie i tak od człowieka. Jak ma szaleć to lepiej by zabił siebie, nawet lepiej, bo tym samym eliminuje potencjalne zagrożenie (sam wiem jak czasem jeździłem :twisted: )
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

21 Gru 2007, 21:24

Ja jestem przeciwnikiem prawa jazdy od 16 lat, ponieważ jest młodym wiekiem, ale mało odpowiedzialnym. Uczeń, który ma 16 lat dopiero skończył gimnazjum, więc niech lepiej skończy średnią szkołę czy inną, żeby dobrze kształcić. Kiedy miałem 16 lat, cierpliwie czekałem na prawko i nawet dobrze, że poszedłem mając 19 lat.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

25 Gru 2007, 10:16

Również jestem za tym aby prawko było od 19 roku życia.. Nikt mi nie wmówi, że będzie wcześniej doświadczenie zdobywać kierując samochód.. Jeżeli ktoś tak naprawdę chce jeździć to zapraszam do zdania kategorii B1.. To rozwiązanie popieram, moc silnika ograniczona etc.. Po co stwarzać zagrożenie na drodze i jeździć jak wariat dla popisu.. Już nie chodzi o to, że sam sobie zrobi krzywdę ale komuś innemu.. A fakt, że większość osób ma ciężką nogę też rozumiem bo też tak mam ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku.. :roll:
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

25 Gru 2007, 16:14

Przecież prawo jazdy jest od 18 lat i niech tak zostanie.Jeśli przejdzie badania lekarskie i zda egzamin to czemu ma nie jezdzić.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków

25 Gru 2007, 16:39

zagłosowałem za 16.
Sam mam 16 lat i już mam "jakieś" doświadczenie jeśli chodzi o ruch drogowy, od 2 lat jezdze motorowerem, 2 lata temu tata pozwolił mi też pierwszy raz prowadzic samochod (oczywiscie nie w miescie tylko w bezpiecznym miejcu), a jesli chodzi o prawko samochodowe to juz sie nie moge doczekac kiedy skoncze 18 lat i bede mogl prowadzic legalnie, slyszalem ze w USA mozna miec prawko od 16 i mysle ze to dobe rozwiazanie, tym wczesniej sie zacznie tym sie ma wiecej doswiadczenia
arek5
Nowicjusz

Miejscowość: Tomaszów Mazowecki

27 Gru 2007, 17:54

Zarówno 16-latek, jak i 19-latek niewiele wie o odpowiedzialności. :wink: Tym bardziej, że z rozwagą często wygrywa ambicja i ułańska fantazja.
Zagłosowałem na 19 bo zawsze to 3 lata człowiek starszy od 16-latka.

Ale pomysł z prawkiem od 16 roku życia nie jest zły, pod warunkiem, że taki kierowca po przekroczeniu 8pkt karnych traci prawko na 2 lata i odzyskanie go musi okupić egzaminem i opłatą 5-krotnie wyższą od normalnej. To samo w przypadku wypadku z własnej winy, czy innym poważniejszym wykroczeniem.
Po prostu kary dla młodocianych kierowców powinny być cztery, pięć razy surowszy niż w przypadku kierowców dorosłych (dorosłość w tym przypadku oznacza 24 lata :wink: ).
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Gru 2007, 10:09

Witam. Wg mnie prawko powinno byc od 19 lat i tak zagłosowalem. W tym wieku czlowiek jest juz bardziej odpowiedzialny i "mysli", co nie ma miejsca w wieku 16 lat co jest zwiazane z dorastaniem jak i burza hormonow :D. Ale szczerze mowiac nie ma jednej odpowiedzi na te zagadnienie. Nie wszyscy mlodzi przeciez powoduja wypadki tak jak nie wszyscy "nieletni" maja bzika na punkcie wariactw na drodze. Ale i tak 19 to lepszy wiek na prawko. Ten pomysl z prawkiem od 16lat, przekroczeniem pkt karnych itd tez jest dobry :) moze przeżedziłoby to "mistrzów prostej" pozdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

31 Gru 2007, 02:03

Od 19, poniewaz mlodzi ludzie za bardzo chca szalec
kasia_org
Nowicjusz

02 Sty 2008, 12:29

Przyznaje Racje Kasiu :) 19 to odpowiedni wiek.
===RAVER===
Raver
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn