PRAWO JAZDY - wiek

Od ilu lat prawo jazdy?

19
29
55%
16
24
45%
Razem głosów : 53

02 Sty 2008, 13:25

kasia_org napisał(a):Od 19, poniewaz mlodzi ludzie za bardzo chca szalec

a to jakas wielka roznica ?chcesz mi powiedziec ze 19 to juz nie mlodzi i nie szaleja?to jestes w wielkim bledzie, albo sama masz 19 i uwazasz sie za dorosla osobe. - granica doroslosci to wg mnie 24 lata- tak jak gdzie niegdzie sie to umownie uznaje.jak ma sie wode w glowie to nie wazne czy 16 czy 19 i tak bedzie wypadek i tak.powtarzam nie od wieku to zalezy a od umiejetnosci,a umiejetnosci od ilosci czasu spedzonego za kierownica, w Roznych warunkach.
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

02 Sty 2008, 15:34

Też to zależy od umiejętności czasu spędzonego za kierownicą, ale nie od 16 lat, a najlepiej 19 lat. Moim zdaniem najważniejszą umiejętnością jest kultura jazdy na drodze, a przede wszystkim bezpiecznego poruszania się po drogach.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

03 Sty 2008, 00:06

liczy się też odpowiedzialność i rozwaga...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Sty 2008, 21:41

Może być i od 16 lat ale do 18 roku życia jazda dozwolona tylko autem o pojemności do 1.0 i max 100km\h. POzdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

10 Sty 2008, 10:51

Różni ludzie, różnie myślą, ale przecież najlepiej podpatrzeć jak jest na zachodzie.
Osobiście uważam, że prawko od 16 roku życia ,ALE, obok musie siedzieć osoba która ukończyła 18 lat i posiada prawo jazdy co najmniej 5 lat!!
Co o tym sądzicie?
PEUGEOT 306 1.8 16V
missiekk_ch
Nowicjusz

10 Sty 2008, 16:49

missiekk_ch napisał(a):Różni ludzie, różnie myślą, ale przecież najlepiej podpatrzeć jak jest na zachodzie.
Osobiście uważam, że prawko od 16 roku życia ,ALE, obok musie siedzieć osoba która ukończyła 18 lat i posiada prawo jazdy co najmniej 5 lat!!
Co o tym sądzicie?

Nawet mogloby byc :) ale wydaje mi sie ze 5 lat to chyba duzo troche. Z drugiej strony im szybciej zrobi sie prawo jazdy tym szybciej bedzie sie jezdzilo co niesie ze sobie szybsze zdobywanie jakże potrzebnego doświadczenia co z kolei znowu przenosi się na umiejętności i prawidłowe reakcje na różne nieprzewidziane sytuacje na drodze..pozdrawiam :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...

10 Sty 2008, 19:01

od 16 bo juz wtedy chłopaki mysla o samochodzie i chca jeździc a jak chca to niech jezdza nikt im tego nie broni wiec jestem za tym zeby było od 16
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

10 Sty 2008, 19:41

Chłopaki od 16 lat myślą o sportowym samochodzie i chcą szybko jeździć.
Nie lubią jeździć wolno.
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

10 Sty 2008, 20:14

to tez prawda wiec z osoba która ma prawko. a jak nie to tak jak jest w szwecji prawko zdajesz 2 lata mozesz zaczac jak masz 16 dostajesz papier ze mozesz jeździc ale jak przekroczysz predkosc albo co kolwiek to zatrzymuja wydanie prawka do 25 roku zycia
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

12 Sty 2008, 10:30

Tiguan napisał(a):Chłopaki od 16 lat myślą o sportowym samochodzie i chcą szybko jeździć.
Nie lubią jeździć wolno.

no tak, dlatego prywatnie uważam że od 16 ale obok doświadczony kierowca, który w razie konieczności ochłodzi młody temperament.

A żeby się "wyszaleć" to powinne być organizowane jakieś rajdy itp.
PEUGEOT 306 1.8 16V
missiekk_ch
Nowicjusz

12 Sty 2008, 11:02

missiekk_ch napisał(a):
Tiguan napisał(a):Chłopaki od 16 lat myślą o sportowym samochodzie i chcą szybko jeździć.
Nie lubią jeździć wolno.

no tak, dlatego prywatnie uważam że od 16 ale obok doświadczony kierowca, który w razie konieczności ochłodzi młody temperament.

A żeby się "wyszaleć" to powinne być organizowane jakieś rajdy itp.

No co do rajdow to jak najbardziej :) i oczywiscie byly dostepne (czyt. tanie) z checia bym sprobowal
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

12 Sty 2008, 18:29

Przecież obecnie prawo jazdy jest od 18 lat i nie widzę, żeby ktokolwiek narzekał. A prawda jest taka, że wszystko zależy od osobowości i psychiki człowieka, bo nikt mnie nie WMÓWI, ze młody chłopak (bo 19 lat to wcale nie tak dużo) nie będzie się tak samo popisywał jak ten co ma 16 lat. Tak naprawdę ciężko znaleźć złoty środek, może od 30 lat? :twisted:
Award
Nowicjusz

12 Sty 2008, 20:51

Award napisał(a):Przecież obecnie prawo jazdy jest od 18 lat i nie widzę, żeby ktokolwiek narzekał. A prawda jest taka, że wszystko zależy od osobowości i psychiki człowieka, bo nikt mnie nie WMÓWI, ze młody chłopak (bo 19 lat to wcale nie tak dużo) nie będzie się tak samo popisywał jak ten co ma 16 lat. Tak naprawdę ciężko znaleźć złoty środek, może od 30 lat? :twisted:

Ja znam 2 osoby jedna ma 44 lat a druga 35 lat i jakoś sie popisują na drodze jak mi to wytumaczysz ???

a może lepiej prawko od 80 lat w tedy dziadki nie będą sie popisywac zenada prawko powinno byc od 16 lat w stanach tak jest i co jest jakiś problem ??? Nie ma no i w polsce tez tak powinno byc
dareg
Początkujący

12 Sty 2008, 23:49

Ostatnie zdanie było ironią, więc nie wiem co mam tłumaczyć :O
Award
Nowicjusz

23 Sty 2008, 19:19

Jeśli prawko od 16 lat to tylko z opiekunem prawnym do 18 roku zycia,a nie z osobą ktora ma skonczone 18lat.Ja zagłosowałem za tym zeby było prawko od 16 lat ale uważam ze powinno być tak jak kiedys od 17 lat
W sumie to nie wiem po co ta ankieta to ze sobie tu poklikamy to nie zmieni tego ze prawko bedzie mozna robic wczesniej czy pózniej.
Sam chce zrobic prawko ale musze jeszcze poczekac pół roku :(
Pierwsze co powinni zmienic to czas jaki sie czeka na egzamin który trwa nawet do 2 miechów!
Porównujece Polske do USA,piszecie ze tam prawko mozna zaczynac od 16 ale zmiencie przynajmniej ten okres czekania na egzamin bo w USA napewno nie jest tak długi
passek b5
Początkujący