Prawo jazdy zatrzymane za punkty

23 Lip 2023, 22:06

Wczoraj widziałem się z kolegą który mieszka zagrabanicą 8 lat i tak dyskutowaliśmy gdy wypadł wątek o jego prawku. Prawdopodobnie już 9 lat minęło jak jego prawko zostało zatrzymane w pl za punkty, prawka nigdy nie odnawiał bo wyjechał i tu mu nie było potrzebne, teraz tak stwierdził że jednak by mu się przydało No i w sumie nie znaleźliśmy informacji czy po takim czasie się w ogóle da czy się przedawniło czy musi robić od nowa? Jak to wygląda ktoś wie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lip 2023, 07:20

Wiesz co Ja ostatnio też dyskutowałem w podobnym temacie wśród znajomych bo wyszedł temat zatrzymania prawka tyle że na 3 m-c za przekroczenie prędkości w obszarze zabudowanym. Co ciekawe znajomek powiedział mi ze ono nie wraca do Ciebie z automatu po tym określonym czasie tylko Ty sam musisz się o nie upomnieć :unsure:

Przypuszczam że w tym przypadku Twojego kolegi będzie podobnie.
Kao napisał(a):teraz tak stwierdził że jednak by mu się przydało No i w sumie nie znaleźliśmy informacji czy po takim czasie się w ogóle da czy się przedawniło czy musi robić od nowa? Jak to wygląda ktoś wie?
Ale dlaczego miało by się przedawnić? To nie jest tak że tracisz uprawnienia do kierowania pojazdem o danej kategorii przynajmniej ja nic takiego nie znalazłem w przepisach. Uważam, że odbiór jego pozostaje tylko formalnością z Jego strony i tyle.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2023, 09:28

Czyli w sumie teraz trzeba by się udać do wydziału komunikacji z prośbą o skierowanie na egzamin i go zdać.

Rokiko napisał(a):Ale dlaczego miało by się przedawnić? To nie jest tak że tracisz uprawnienia do kierowania pojazdem
a no ja nie jestem na bieżąco z biurokracją, poza tym ciągle coś się zmienia
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lip 2023, 10:09

Ja bym na jego miejscu zgłosił się po odbiór i zobaczył co z tego wyjdzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lip 2023, 11:37

Ale odbiór czego? On przekroczył punkty i później olał sprawę....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lip 2023, 12:35

No wiem ale u nas z biurokracją różnie bywa :) Wiadomo, że powinien otrzymać skierowanie na badanie psychologiczne oraz ponowny egzamin sprawdzający kwalifikacje kierowcy. Tyle, że to było dawno i jak tego nie otrzymał to Ja bym najpierw dowiedział się jak wygląda sprawa z odbiorem prawka :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lip 2023, 14:07

Pewnie otrzymał ale o tym nic nie wspominał może też zapomniał to wkoncu tyle lat
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lip 2023, 13:45

Stan na rok 2023 - kierowca, który traci uprawnienia po przekroczeniu 24 punktów karnych, jest kierowany na egzamin sprawdzający. Jeżeli go nie zda, to musi robić prawko od nowa, czyli cały kurs + egzaminy. W tej sytuacji należałoby zacząć od kontaktu z wydziałem komunikacji do którego "należy" kolega i zadać kluczowe pytanie - czy pójście na egzamin sprawdzający jest określone czasowo, czy nie. Bo nie mogę tego znaleść w ustawie - tak naprawdę nic na ten temat nie pisze...A z tego wynikałoby, że na egzamin sprawdzający można iść kiedy kto chce...Ale warto skontaktować się z WK i zapytać. warto też zapytać o podstawę prawną, bo jak jest z WK każdy wie...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lip 2023, 14:03

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli go nie zda, to musi robić prawko od nowa,
ale ze jak? Że masz tylko jedno podejście?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lip 2023, 08:10

Kao napisał(a):ale ze jak? Że masz tylko jedno podejście?
Ja doczytałem zagłębiając się w temat że tak to wygląda. Masz jedną szansę, a później już nieograniczoną ilość.

Jak straciłeś prawko za punkty (masz zatrzymane wszystkie kategorie które miałeś) kierują Cię na egzamin. Dostajesz wniosek na badanie psychologiczne i ponowne sprawdzenie kwalifikacji (egzamin) oraz numer PKK. Jak nie zdasz go za pierwszym razem to znowu wracasz do punktu wyjścia i musisz otrzymać nowy numer PKK na którym będziesz mógł dalej zdawać już tym razem nieograniczoną ilość razy ale w tym przypadku w papierach będzie gdzie widniała adnotacja że prawko było zatrzymane za punkty. Jak zdasz za pierwszym razem to takiej adnotacji nie będzie tak doczytałem po zagłębieniu w temat.

A tu taka ciekawostka która dotyczy z tego co udało mi się ustalić kierowców którym nie uda się skorzystać z pierwszej szansy i zdać egzaminu "Kierowcy, którzy posiadają prawo jazdy więcej, niż jednej kategorii i przekroczyli dostępny limit punktów karnych, narażają się na poważne konsekwencje. Zatrzymanie uprawnień dotyczy bowiem całego dokumentu. Tym samym wydział komunikacji będzie wymagać egzaminu sprawdzającego z każdej kategorii."
Rokiko
Forumowicz VIP