Sprzedałem samochód tydzień temu i chcą mi go zwrócić popsutego

27 Sie 2023, 09:56

Witam mam problem ponieważ sprzedałem tydzień temu bmke za 3k (niestety na raty jeszcze 1000zł są mi winni) i wczoraj zadzwonił.do mnie nabywaca że samochod nie odpala a jeszcze 3 godzinki temu wszystko było ok więc zebrałem się i pojechałem ponad 20km żeby zobaczyć co z tym autem okazało się że urwał się kabelek od rozrusznika i rozrusznik nie reagowal po naprawie dalej nic (męczyłem się z tym 5 godzin ponieważ bardzo nie chciał żebym rozebrał dolot tylko od dołu go robil) niestety nie udało mi się samochodu naprawić może kabelek źle założyłem nie mam pojęcia, i teraz jego kobieta wypisuje do mnie z pretensja że samochód jest popsuty mam go zabierać co mam zrobić w takiej sytuacji? Nie wiem co chlop przez tydzień zrobił z tym samochodem jakim cudem urwał ten kabelek (nie ma jak w teorii) a rozrusznik na krótko kręci więc to nie wina rozrusznika
Ajo
Nowicjusz

27 Sie 2023, 18:05

Probuj sadownie a na przyszlosc masz nauczke, ze na raty to sie nic nie oddaje.

Spisz na stryty i tyle.

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

27 Sie 2023, 19:13

Najlepiej będzie jak auto odbierzesz naprawisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sie 2023, 09:08

Kao napisał(a):Najlepiej będzie jak auto odbierzesz naprawisz

Dokładnie - masz dwa wyjścia - albo dogadać się, że zabierzesz auto i je oddasz naprawione, albo zabrać i kasę oddać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2023, 19:53

Auto jest u mechanika i teraz pytanie kto ma zapłacic za naprawę jeśli po tygodniu użytkowania nowego właściciela auto się popsuło
Ajo
Nowicjusz

28 Sie 2023, 20:17

Koszta powinien pokryc Nowy wlasciciel.. Jedynie co mozesz zrobic, to zabrc auto i odmowic jago wydania. Gdy Twoje rozczenia nie zostana spelnione, ja zaplaty za naprawe + te 1000 zl ostatniej raty.

Jezeli nowy wlasciciel nie uisci Twpich rozczen, to ponowil bym to same pismo informujac, ze po 2 tygodniach zaprowadzisz auto na zlomowiec.

Ze zlomiarzem dogadal bym sie ile da za auto ale na czesci zawsze cos dostaniesz. O ile nowy wlasciciel nie przerejestrowal jeszcze auta.

Jezeli w umowie K-S masz zapis, ze do calkowitej splaty pojazdu pozostaje Twoja wlasnoscia.....

Podejrzewam, ze karte pojazdu i dowod przekazales.

.
AndySL
Początkujący

28 Sie 2023, 21:52

Ajo napisał(a):sprzedałem tydzień temu bmke za 3k (niestety na raty jeszcze 1000zł są mi winni)

:lol:
hit
sprzedawca roku :lol:
jakim cudem można się zgodzić na sprzedaż auta za 3000zł na raty.
Moja rada jest taka , odbierz ten samochód i niech oddadzą Ci te 2000zł,
Napraw i sprzedaj komuś innemu i nie na raty, bo naprawisz, a za 2 tygodnie zadzwonią że silnik padł i oddaj 5000zł :mrgreen:
taaaak nauczcie się ,chcieliście rękojmii, to ją macie :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

29 Sie 2023, 12:30

toyman40 napisał(a):chcieliście rękojmii, to ją macie

W PL obowiazuje rekojma gdy kupuje sie auto od osoby prywatnej ? :mrgreen:

Siem Panie porobilo ?Strach sie bac, a co dopiero sprzedawac ! :mrgreen:

.
Ostatnio edytowany przez AndySL, 29 Sie 2023, 22:17, edytowano w sumie 1 raz
AndySL
Początkujący

29 Sie 2023, 12:50

Dowód mam ja karty pojazdu nie dostałem od poprzedniego właściciela ale jest teraz nie potrzebna do przerejestrowania
Ajo
Nowicjusz

29 Sie 2023, 22:16

Ajo napisał(a):Dowód mam ja karty pojazdu nie dostałem od poprzedniego właściciela ale jest teraz nie potrzebna do przerejestrowania

ale jeżeli była wydana to będzie potrzebna, a jeżeli nie była wydana to nie będzie
o to jeszcze kart nie ma :lol:
ciekawe czy przegląd techniczny jest i ubezpieczenie

ja nie wiem co ci ludzie kupują, gdzie kupują, jak kupują, toż to był jakiś dramat zakupowo-sprzedażowy :lol:
toyman40
Stały forumowicz

29 Sie 2023, 22:19

Ajo napisał(a):Dzisiaj, 13:50Dowód mam ja karty pojazdu nie dostałem od poprzedniego właściciela ale jest teraz nie potrzebna do przerejestrowania

Tak jak mowilem napisz pismo. Auto zabiezresz, albo dorzuca tego tysiaca i naprawe, albo sprzedasz po raz drugi a oni moga Cie pocalowac tam, gdzie Pan pana majstra mozesz w doope pocalowac, :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

29 Sie 2023, 22:20

AndySL napisał(a):W PL obowiazuje rekojma gdy kupuje sie auto od osoby prywatnej ? :mrgreen:

oczywiście jest, natomiast można ją wyłączyć wg.mojej wiedzy,
toyman40
Stały forumowicz

29 Sie 2023, 22:26

AndySL napisał(a):Siem Panie porobilo ?Strach sie bac, a co dopiero sprzedawac ! :mrgreen:

nie trzeba się bać tylko teraz trzeba mieć prawnika :lol:
u mnie sprzedaż to stos papierów od prawnika do podpisania przez klienta, :lol:
toyman40
Stały forumowicz

30 Sie 2023, 12:40

toyman40 napisał(a):u mnie sprzedaż to stos papierów od prawnika do podpisania przez klienta

I tak wlasnie powinno sie robic a nie skapic na umowie K-S ktora poznie mozna podwazyc.

P.S. ja od 16 lat nie sprzedalem pojazdu z umowa. Kupuje odemnie znajomy.

.
AndySL
Początkujący

31 Sie 2023, 17:36

A jeśli odda mi auto oddam mu kasę która za nia dal wtedy za naprawę też muszę oddać?
Ajo
Nowicjusz