Prawo o ruchu drogowym

31 Mar 2009, 17:10

Witam wszystkich serdecznie ! Jestem nowym uczestnikiem forum i pragnę nawiązac kontak z ludzmi, którzy chcą coś zmienić w naszym smutnym drogowym życiu.Otóż mowa bedzie o stanie naszych "dróg".
Jest możliwość przez tak zwaną "inicjatywe obywatelską" wymusić na sejmie aby wprowadzając zmiany w prawie o ruchu drogowym nakazał z mocy prawa ściganie, pociąganie do odpowiedzialności i karanie właścicieli dróg za ich stan techniczny. W skrucie chodzi o to, by tak jak sciga się nas z mocy prawa za wykroczenia drogowy i karze mandatami, grzywnymi, a nawet więzieniem wprowadzić prawo określające stan techniczny drogi spełniającej normy bycia drogi publicznej, a więc dopuszczającej ruch kołowy i pieszy. Wpadam co dzień w takie dziury, że mam tego dosyć, a do póki nie rozwale zawieszenia, nie urwę czegoś lub nie pokrzywię nic nie mogę zrobić, bo nikogo to nie obchodzi, że "po pewnym czsie' auto będzie rozklekotane i nie pomoże wtedy żaden remont zawieszenia. Myślą, że wielu z Was Kierowców jest tego samego zdanie i dołączy do mojej inicjatywy! Czekam na Was ! Zmieńmy coś!
kos2192
Nowicjusz

31 Mar 2009, 20:39

Inicjatywa ciekawa, ale bez przyszłości. Za większość dróg odpowiada zarząd dróg, którego pieniądze pochodzą z budżetu państwa. Zatem państwo musiałoby nakładać kary na samo siebie.
Tzn. oficjalnie na dany zarząd, ale zarząd oczekiwałby pieniędzy od państwa, czy gminy i koło się zamyka.
Zatem w praktyce to przerzucanie odpowiedzialności i zwiększenie biurokracji.

Jestem na NIE.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE - Lexus
    Skoro o Lexusie mowa, nie można nie wspomnieć o prawdopodobnie najbardziej zaawansowanym silniku w historii japońskiej marki, który trafił pod maskę najbardziej egzotycznego auta Lexusa. Mowa o jednostce V10 napędzającej ...