Prędkość na drodze krajowej

06 Kwi 2011, 10:30

j@c3k napisał(a):
A ile powinienem minimalnie jechać na dwu/trzypasmowej autostradzie (140)?

Pozdrawiam

Jeśli dobrze pamiętam z teorii to takiej wielkości nie ma, jest powiedziane, że na autostradę wolno wjechać pojazdem, który wyciągnie 40 km/h, co nie znaczy, że musisz tyle jechać :P.
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

06 Kwi 2011, 10:59

j@c3k napisał(a):Czyli podsumowując- jadąc 70 km/h prawym pasem na drodze z ograniczeniem do 90 km/h nie będę przeszkadzał większości kierujących, ani stwarzał zagrożenia w ruchu drogowym, tak?
spokojnie, nikomu nie będziesz przeszkadzał jadąc trochę wolniej niż reszta ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Kwi 2011, 15:29

pocieszny - browarek dla Ciebie ...

MotoAlbercik znaczy się jeszcze milion km przed Tobą ... takie znaki są bardzo często w południowych częściach kraju - na podjazdach poszerzonych do dwóch pasów ... powolnego np. dla TIRów, oraz szybszego dla tych co potrafią pod tą górkę podjechać z prędkością większą niż na tym znaku ... znak C-14 wiąże się ze znakiem D-13 ... ale cóż ... browarek też dla Ciebie ... :lol: :lol:

rozmawiamy o przepisach, czy o życiu?

... niestety - nasze życie jest regulowane przez przepisy - nie za bardzo można to rozdzielić ... browarek Dishman

j@c3k - jeździj jak Bóg przykazał - jadąc w kolumnie dostosuj swoją prędkość do reszty ... nie nachytasz worka ch...ów :lol: :lol: pozdro ....
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

06 Kwi 2011, 18:44

silvo44 :
Znak D-13 "początek pasa ruchu powolnego" oznacza początek pasa ruchu, z którego są obowiązani korzystać kierujący pojazdami NIEOSIĘGAJĄCYMI na wzniesieniu minimalnej prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę."

Czyli znak D13 oznacza, że po pasie wskazanym na znaku z ograniczeniem powinny jechać samochody, które wjeżdżając pod górę nie umieją rozpędzić się z jakiegoś powodu do prędkości większej niż ta na znaku.

Natomiast znak C14 oznacza, że na danym odcinku nie można jechać z prędkoscią NIE MNIEJSZĄ niż ta wskazana na znaku.

Tak więc znak D13 i znak C14 są odwrotnością i jakby były razem postawione, to jeden drugiemu by zaprzeczał, ponieważ jeden znak nakazuje jechać np. powyżej 30 km/h ( nie mniej ), a drugi znak wskazuje pas ruchu, na którym mają jechać pojazdy, które nie dają rady jechać więcej niż te 30 km/h ( czyli te, które jadą mniej niż 30 km/h ).
Ja mieszkam właśnie na południu kraju, pokonuję całe mnóstwo km po tym rejonie i tak jak pisałem nie widziałem jeszcze nigdzie znaku C14. Znak D13 owszem, jest często widoczny tak jak pisałeś przy podjeżdżaniu pod górke.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2011, 07:45

Czyli podsumowując- jadąc 70 km/h prawym pasem na drodze z ograniczeniem do 90 km/h nie będę przeszkadzał większości kierujących, ani stwarzał zagrożenia w ruchu drogowym, tak?

Zagrożenia stwarzać nie będziesz, co najwyżej ktoś będzie Cię musiał wyprzedzić. Większe znaczenie w mojej opinii ma styl jazdy. Ma być płynny, bez gwałtownego przyspieszania, czy hamowania, bez nagłego zmieniania pasów. Każdy ruch sygnalizowany.
No i nie zapominaj o patrzeniu w lusterka.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Kwi 2011, 15:12

MotoAlbercik, masz mnie za frajera :?: :?: Czy próbujesz mnie :?: :?: Tak trudno zauważyć, że C-14 jest zintegrowany z D-13 :?: :?: Jeśli tego nie rozumiesz to nie mamy o czym gadać ... one się nie wykluczają lecz współpracują ....
Prawy pas jest dla pojazdów wolniejszych a lewy dla tych co radzą sobie z min prędkością podaną na tym znaku - C-14 namalowany na D-13 ... i wcale nie muszą to być przeładowane ciężarówki ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Kwi 2011, 12:13

j@c3k napisał(a):mam prawko od miesiąca, a moje dotychczasowe sytuacje na drodze, kiedy przekroczyłem 50 km/h można policzyć na palcach....w życiu także nie prowadziłem na drodze ekspresowej czy też autostradzie.
Przez to nie mam doświadczenia na tego typu drogach ;)

Pozdrawiam
Jacek

I to też jest błąd w naszym systemie kursu na prawo jazdy. Powinno być obowiązkowo kilka godzi. do wyjeżdżenia na drogach ekspresowych i z miłą chęcią dodał bym jeszcze autostrady ale to już problem z dostępnością dla sporej części osób :evil:
Wracając do twojej prędkości spokojnie możesz sobie tak jechać i większość będzie Cie po prostu wyprzedzać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

09 Kwi 2011, 14:33

silvo44 napisał(a):MotoAlbercik, masz mnie za frajera Czy próbujesz mnie

Absolutnie ani jedno ani drugie :wink:

silvo44 napisał(a):Tak trudno zauważyć, że C-14 jest zintegrowany z D-13

Hmmm, mnie się wydawało, że to dwa rózne znaki - C14 to znak nakazu, a D13 to znak nformacyjny. I z tego co ja zrozumiałem czytając ustawę o znakach i sygnałach drogowych, to C14 pokazuje jaka jest minimalna prędkość i nie można jechać wolniej niż liczba na znaku (np. jak jest 30 to nie można jechać wolniej niż 30 ), a z kolei D13 oznacza, że wydzielony pas jest dla tych, którzy nie mogą jechać więcej niż 30 ( jeżeli na D13 jest liczba 30 ). Tak więc są to dwa rózne znaki - jeden określa prędkość minimalną ( np. 30 km/h ) z jaką można się poruszać, a drugi wskazuje pas ruchu, po którym można jechać jak się jedzie wolniej niż te 30 km/h. Tak więc wg mnie, to te dwa znaki wykluczają jeden drugi. I nie jest to tak, że C13 jest w D13. To dwa różne znaki jak pisałem wyżej. Tu nie można jechać wolniej niż 30, a tu trzeba jechać wolniej niż 30. Na tym pierszym jakbyć jechał 25 km/h, to dostałbyś mandat. A z kolei jakbyś na tym drugim jechał po tym wydzielonym pasie więcej jak 30 to też dostałbyś mandat. Tu możesz jechać własnie te 25km/h. A jakbyś jechał 31 km/h to też dostałbyś mandat ( nie uwzględniając tolerancji błędu ). Tak więc na pierwszym znaku więcej jak 30, a na drugim mniej jak 30. No prościej już się nie da.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 03 Maj 2011, 10:47, edytowano w sumie 1 raz
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Kwi 2011, 15:03

MotoAlbercik napisał(a):Hmmm, mnie się wydawało

... w/g mnie nadal Ci się tylko wydaje ... :wink: :wink:
... znak C-14 nakazuje poruszać się z prędkością minimalną ... ale znak D-14 nic nie mówi, że po prawym pasie jest zakazane jechać np. 50 km/h ... jeśli jedziesz w tym momencie sam - obowiązuje art. 16 ustęp 1 i 4 ... nie ma od tego żadnych ustępstw ... a co jeśli na tym odcinku spotkają się dwa pojazdy mogące rozwijać prędkość A-100 km/h i B-60 km/h ... w/g ciebie ten B nie może zjechać na prawy pas ... bo mandat ... jesteś pewny ???
... lewym pasem nie można jechać mniej niż narysowane na znaku - tylko tu masz rację ... :lol: :lol: pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2011, 21:11

pocieszny napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):. Znak C-14 stosowany jest, gdy kierujący nagminnie zmniejszają prędkość jazdy z przyczyn niewynikających ze stanu technicznego drogi." Poza tym, przejechałem już całe tysiące km i jeszcze takiego znaku nigdzie nie widziałem...Na naszych polskich dziurawych drogach ten znak nie miałby zastosowania :wink:

ma ma ;)
i znaki są stosowane, przykładowo: na podjazdach, gdzie droga rozwidla się na 2 pasy (daje możliwość wyprzedzenia wolniejszego pojazdu) lewym pasem można jechać nie wolniej niż np 50km/h znaki takie często są stosowane, wystarczy się przejechać na przykład DK4 masz bardzo dużo takich znaków ;)

Łukasz, jak będziesz leciał na Rzeszów, to stuknij fotkę takiego znaku.
Kiedyś był taki również przed Michałowicką górą, ale teraz jest już tylko początek pasa ruchu...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

03 Maj 2011, 10:54

Przepraszam wszystkich - napisałem D14, zamiast D13, bo o D13 jest mowa ( już to poprawiłem, coby nie mieszało się czytającym ). D14 to całkiem inny znak oczywiście :wink: .Oznacza koniec tego, co pokazuje znak D13, albo koniec wskazanego na znaku pasa ruchu.
Natomiast co do znaków C14 i D13, to jak napisałem wyżej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Maj 2011, 09:19

j@c3k napisał(a):mam prawko od miesiąca, a moje dotychczasowe sytuacje na drodze, kiedy przekroczyłem 50 km/h można policzyć na palcach

To instruktor spaprał sprawę, bo ja na nauce (a było to 7 lat temu, gdy godzin jazdy było tylko 20) jeździłem poza miastem i ciągnąłem do 90km/h.
miken1200
Nowicjusz

Miejscowość: Konin