"Prestiżowy" kompakt za ok 100 tys zł

09 Wrz 2013, 18:06

Jakieś konkrety co do tych silników? w tym budżecie można brać nowe 1.4 TSI, optymalne moim zdaniem jeśli chodzi o relację osiągi/spalanie, mocno poprawiony silnik.
1.6 TDI rzeczywiście średni, jak na diesla ma słaby dól ale za to kulturą pracy w końcu dogonił np. HDI a przegonił JTD.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2013, 18:17

Chyba chodziło Ci o 1.4 TFSI. Ogólnie silniki sa kiepskie ponieważ zbiera się nagar i po 150000 silnik jest do wyrzucenia.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Wrz 2013, 22:16

Nie tyle do "wyrzucenia" co gruntownego czyszczenia. I niestety nagar osłabia samochód już dużo wcześniej. Widywałem silniki z przebiegiem 60tyś. km które miały ubytek mocy względem serii nawet do 30%. Pomijam fakt, że nawet nowe, salonowe FSI i TFSI już nie trzymają katalogowych parametrów.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

09 Wrz 2013, 23:53

Ale panowie nie ma czym się martwić już jest cała gałąź uszlachetniania i tak szlachetnych wieś wagenów zwana tuningiem TFS/FSI. Tunig jest bardzo prosty polega na zwiększaniu mocy przez czyszczenie niektórych elementów silnika. Tylko czy nie lepiej wybrać coś co się nie brudzi??? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Wrz 2013, 00:05

Mniej więcej od połowy dyskusji nie mam pojęcia o co biega ale co tam :) Dzięki za wszystkie propozycje, trzeba ruszyć tyłek z fotela i umówić kilka jazd próbnych.
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

10 Wrz 2013, 10:59

Hyundai, ford za 100 tys kompakt? No chyba kogoś pogięło albo mówimy tutaj o Focus RS, ew St...

Z klasy premium to jest tuaj jedynie MB i BMW, od bidy Audi. Alfa romeo, Volvo to klasa półpremium powiedzmy. Coś prawie jak Audi.

MB A klasa i B klasa wywołuje uśmiech politowania na twarzy osób poważnie podchodzących do aut klasy premium. Niestety MB FWD to porażka, mimo, że auto samo w sobie jest całkiem fajne.

Jak ktoś szuka prestiżu w kompakcie to albo BMW 1er gdzie jest RWD, które nadaje nutkę prestiżu kompaktowi albo jakieś quattro od Audi. Ewentualnie jak ktoś patrzy tylko na wygląd i wyposażenie to Alfa Romeo. Ostatecznie focus RS gdzie po prostu jest to topowe sportowe auto świata z napędem na przód i samo w sobie jest prestiżowe.

Żadnych Hyundaiów i innych populusów kowalskiego, bo to nijak się ma do prestiżu. To tak jakby kupić sobie ciuchy reserved albo zegarek casio i wmawiać sobie jakikolwiek prestiż.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Wrz 2013, 14:24

ale BMW 1 wygląda jak przysłowiowe gó*no i nie ma brzydszego kompakta i wolałbym full wersję populusa niż podstawę czegoś takiego i prestiż się dla mnie nie liczy jak nie czuć go w materiałach, stylistyce czy wyposażeniu, a znaczek to można sobie wiadomo gdzie wsadzić.
Jak dla mnie to lepiej kupić full wersję populusa niż podniecać się golasem marki premium...
Ostatnio edytowany przez dzida, 10 Wrz 2013, 14:28, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Wrz 2013, 14:26

Dokładnie. Ale niektórzy i tak tego nie zrozumieją.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Wrz 2013, 16:50

dzida - o ile wiem to wygląd kwestią gustu, a obiektywnie patrząc to BMW zyskuje bardzo duże uznanie statystycznie właśnie za stylistykę. Co do wyposażenia to myślę, że nie ma co tak narzekać, a jeżeli uważasz, że Hyundai ma lepsze wykończenie wnętrza niż BMW to aż mnie zatkało i nie wiem co napisać.

Golas marki premium właśnie dlatego jest premium, że oferuje więcej pod pewnymi względami.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Wrz 2013, 16:54

W 100% zgadzam się z Tobą jiGsaw.

Wakacje w Sopocie też mogą być fajne, ale jak chcesz prestiż i luksus to nie jedziesz do Sopotu tylko do Monako albo Saint-Tropez.

Tak samo jest w tym przypadku, Focus jest naprawdę fajnym autem, ale mając do wydania 100 tys. naprawdę lepiej i rozsądniej jest je wydać na BMW niż Forda. Niestety pewnych rzeczy nie przeskoczysz i nagle BMW nie przestanie kojarzyć się z luksusem i prestiżem, a zacznie kojarzyć się z tym Ford. Picasso też nie każdemu musi się podobać, ale jego obrazy to prestiż, a nie malowidła Pana Henia, które może kupić każdy.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

10 Wrz 2013, 17:39

no akurat BMW nie zyskuje uznania właśnie za serię 1 tylko za większe - ten kto zatwierdzał projekt musiał być nieźle ujarany :mrgreen: 1ka uznana za stylistyke co za durnota :lol: no ale jak brzydkie BMW by nie było to CI się spodoba bo to bmw
I czy ja gdziekolwiek napisałem, że Hyundai ma lepsze wykończenie?
Jakbym patrzył na wykończenie to wybrałbym Audi albo Golfa, bo BMW 1 ma poziom właśnie tego drugiego - tak wiem, że napiszesz, ze nie ale prawda w oczy kole
Nie wiem gdzie wy widzicie prestiż... Jakbym chciał kupić prestiżowego malucha marki premium to musiałbym wydać 150tys.zł a nie wysupływać ostanie groszę za podstawową wersję i łudzić się, że coś oferuje z podstawowym silnikiem :ok: to tylko znaczek!

podobne jak nie wiem co :D

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wole to i mi zostaje jeszcze ale niektórym się nie spodoba, bo to Kia - to jest argument ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

10 Wrz 2013, 19:32

Jak się poszuka to można znaleźć nowe Countrmany za te pieniądze:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
IMO warto się przyjrzeć, Audi i BMW może i są prestiżowe ale z ekskluzywnością nie mają nic wspólnego, przecież tego jeździ teraz więcej niż Fiatów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2013, 20:48

Wygląd to rzecz gustu i niech już autor wybierze to co Jemu się podoba. Prestiż był, jest i będzie, nawet jeślo jest ich dużo to porównaj kto siedzi w nowym Audi, BMW, Mercedesie, a kto w Hyundaiu czy Kia.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

10 Wrz 2013, 21:03

kto niby siedzi w nich?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika