Zmiana auta, co polecicie ? ok 24 tyś

08 Wrz 2013, 22:09

Witam, aktualnie jeżdżę audi a3 z 2004 roku z silnikiem 2.0 TDI, jest to moje drugie auto, wcześniej miałem również a3 ale z 2002 roku 1.9 z której byłem bardzo zadowolony ale niestety okazało się że muszę się jej pozbyć. Przeważnie jeżdżę na krótkie dystanse, do pracy, bądź dziewczyny, raz na jakiś czas traski ok 100 km, czasem krótsze. Kupując auto które aktualnie posiadam kierowałem się tym że z wcześniejszego silnika 1.9 byłem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o spalanie, coś mnie jednak podkusiło i wybrałem to nieszczęsne 2.0 tdi które jest moim osobistym zdaniem totalną porażką w stosunku do 1.9 nie ze względu na pracę czy przyspieszenie itp ale ze względu na spalanie właśnie, stanowczo za dużo wychodzi mnie miesięcznie na paliwo i dlatego noszę się z zamiarem zmiany auta, mam dylemat bo nie wiem czy znowu iść w diesla, pomimo że jeżdżę często ale niedaleko to byłem z 1.9 bardzo zadowolony, natomiast mój brat sugeruje tylko gaz choć sam jeździ na benzynie :) nie mam pojęcia też jaką markę w ogóle wybrac i jakie auto, myślę nad a4 b6 ale nie wiem czy zdecyduję się ponownie na Audi, dwa już miałem i dwa nie trafione :) podobno Subaru świetnie działają w połączeniu z gazem, no ale tak, brat ma impreze wrx 200 km wszytko spoko ale po co mi takie auto, zależy mi na rozsądku w spalaniu, a nie ma ogromnej mocy, 130, 140 km i wszystko, Bardzo podoba mi się Forester ale nie potrzebuje jeszcze tak dużego auta, co do innych marek totalnie się nie orientuję czy jest coś wartościowego. Planuję sprzedać audi za jakieś 24 tyś zł i do nowego auta nie dokładać prawie wcale, czekam z niecierpliwością na wasze sugestie i porady Pozdrawiam.
acidofilia
Nowicjusz

Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2013, 18:47

no dobra widzę że coś nie garniecie się do pomocy, to może tak prościej, co sądzicie o gazowaniu silników 1.8 T od Audi ? ktoś ma jakieś doświadczenia ?
acidofilia
Nowicjusz

10 Wrz 2013, 11:10

acidofilia napisał(a):co sądzicie o gazowaniu silników 1.8 T od Audi

Te silniki dobrze znoszą instalację gazową i nie ma z nimi większych problemów.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Wrz 2013, 14:36

a spalanie ? mówie tu o jakiejś solidnej instalacji za 3500 zł bo chyba tylko taką warto instalować
acidofilia
Nowicjusz

10 Wrz 2013, 20:58

Bo właściwie to sam do końca nie wiesz co chcesz :? . Ale może podpowiem, jakiś Fiat Bravo, albo Mazda 3? Zależy też na jakie to miało by paliwo chodzić.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

10 Wrz 2013, 21:16

Fiat Bravo ? Fiat to raczej ostatnia marka na jaką bym się zdecydował, ale sznuje podpowiedź, co do mazdy to bardzo mi się podoba faktycznie, ale czy te silniki benzynowe dobrze grają np z gazem. I jestem raczej zdecydowany na silnik benzynowy, ewentualnie plus instalacja LPG, kto ma jakies info na temat Subaru, podobno najlepsze dla gazu ze względu na wytrzymały silnik.
acidofilia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...
    Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...

10 Wrz 2013, 22:54

A co jest złego w fiacie? Ładnie wygląda, jest w miarę nowoczesny i młody, nie sprawia dużych problemów, ma dobre silniki i łatwo o ładny egzemplarz. No ale stereotypiarzy nie da się i tym przekonać bo to auto na f... to dopiero argument
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

11 Wrz 2013, 09:39

Dobra instalacja gazowa do R4 to koszt ok 2500zł. 1.8T dobry silnik pod lpg tez.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Wrz 2013, 09:53

a może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :) ?
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

11 Wrz 2013, 10:47

Nie jest to kwestia stereotypu, zwróć uwagę jak starzeją się fiaty a jak np audice, kwestia materiałów użytych choćby to tworzenia tapicerek, siedzeń, no i blachy oczywiście, fakt nie miałem nigdy fiata ale szukam auta którego nie będę zmieniał przez najbliższe 5, 6 lat a jeśli nie będzie potrzeby to nawet dłużej.
acidofilia
Nowicjusz

11 Wrz 2013, 10:50

Może spróbuje zawęzić troszkę swój krąg marek samochodów, podkreślam, szukam czego sprawdzonego raczej Sedan 5 drzwiowy.
Audi, Honda, Mazda, Seat, Subaru, Toyota, VW, Volvo
acidofilia
Nowicjusz

11 Wrz 2013, 14:10

Witam. Jestem miłośnikiem audi już od wielu lat. I nie będę krył, że radzę Ci pozostać przy tej marce. Nie wszystkie modele są idealne, jednak są to porządne, solidne i piękne samochody. Wiadomo, że im samochód młodszy tym wytrzymałość niektórych części nie jest już aż tak solidna,( np w młodszych modelach częściej występuje rdza). Jak najbardziej radze Ci się rozglądnąć za Audi A4 sedan/limuzyna. Rodzaj paliwa to już wg uznania. Jednak jeśli zdecydujesz się na diesel to tylko 1,9 tym bardziej że wyjdzie Ci to oszczędniej niż twój dotychczasowy rodzaj silnika.
gandalf
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 1987
Auto: audi a4

11 Wrz 2013, 17:35

To jak wolisz wkładać więcej w silnik to bierz Audi.. Przecież tam praktycznie nie ma silników które można polecić oprócz przestarzałego 1.9TDI i benzynowym 1.6 8v który też pamięta lata 90, pali dużo a osiągi ma marne.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Wrz 2013, 12:01

generalnie jeżeli chodzi o Audi to owszem auta solidne i wytrzymałe, nie chyta się tego rdza ale tylko auta do 2001/2002 roku, potem zaczęli robić wszystko na sztukę żeby tylko mieć wiekszy zysk z serwisów, większość marek tak dziś prosperuje, niecałe 200000 km przejechane i sypie się jak skarpety babci, chciałbym zobaczyć auta z np 2008 r jak będzie miało przebieg 200 tyś
acidofilia
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 12:20

Masz racje pisząc że do 2001/2002 są lepsze samochody. Więc może na właśnie taki się zdecyduj.
gandalf
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 1987
Auto: audi a4