"Prestiżowy" kompakt za ok 100 tys zł

09 Wrz 2013, 15:30

Autko ma służyć głownie do krótkodystansowej jazdy po mieście. Zastanawiam się nad poniższymi modelami Audi A3, BMW Serii 1 bądź Mercedes Klasy A. Wszystkie te samochody są naprawdę zbliżone cenowo jak i parametrami. Ale jak sprawa ma się co do jakości ? Słyszałem dużo historii na temat awaryjności nowych Mercedesów. No i jest jeszcze piękna Gulietta która za cenę podstawowych wersji powyższych modeli oferuję dużo lepsze wyposażenie.

Czekam również na propozycję innych pojazdów.

Pozdrawiam
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

09 Wrz 2013, 15:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Wrz 2013, 15:45

mhm, i30 az cieka prestizem ;)
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2013, 15:49

dwajeden napisał(a):mhm, i30 az cieka prestizem
Jak taki mądry jesteś to coś poleć a nie. Może lepiej kupić przereklamowane Audi? W niej napewno jest prestiż...
Koniu
Forumowicz VIP

09 Wrz 2013, 16:05

Volvo V40? : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nieco tańsze więc będzie je można wyposażyć tak by wyglądało efektowniej.
DS5 w wersji 156 konnej? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] zjawiskowe auto i można zmieścić się w 100 000zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2013, 16:28

Jak dla mnie to z tego najlepiej wychodzi Alfa Romeo Giullieta w wersji QV 1,75Turbo 240KM.

Ale ogólnie jak krótkie dystanse po mieście to benzyny turbo i diesle bym odpuścił. Przy takiej jedzie turbina długo nie wytrzymuje.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

09 Wrz 2013, 16:33

Szczerze powiem, do francuskich samochodów jesteśmy mocno zrażeni mieliśmy Renault Megane, co prawda nie ta sama marka, ale z żadnym samochodem nie było tyle problemów co z tym. Niemniej dzęki za wszystkie powyższe propozycje
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

09 Wrz 2013, 16:40

Z Premium macie jeszcze Lancie Delte.
IPman
Początkujący

09 Wrz 2013, 16:48

Jak taki mądry jesteś to coś poleć a nie. Może lepiej kupić przereklamowane Audi? W niej napewno jest prestiż...

Polecam poćwiczyć czytane ze zrozumieniem. Autor tematu poszukuje kompakta premium, a ty polecasz mu jakiegoś Huyndaia :lol: To tak samo jak osobie poszukującej limuzyny do 10k zł Barol poleca Leganze :mrgreen: I odpowiadając na twoje pytanie - tak, lepiej kupić Audi, bo jest to kompakt z klasy premium, choć nigdy fanem tej marki nie byłem (miałem A4 B5 po lifcie w latach 2001-03). Ponadto, Audi bardzo trzyma cenę i - w tym przypadku - to całkiem inna półka niż jakiś Focus czy wspomniany już i30.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2013, 16:57

Dobrze mówi.

Hyundai, VW, Fiat, Renault, Nissan, Mazda, Mitshubisi - Marki Popularne
Alfa Romeo, Audi, BMW, Lancia, Mercedes, Lexus, Infiniti- Marki Premium
Maserati, Jaguar, Aston Martin, (wyższe serie marek premium) - To jest klasa luksus.
IPman
Początkujący

09 Wrz 2013, 17:13

Ale słowo prestiżowy zostało ujęte w cudzysłowowy więc nie powiedziane jest, że to musi być auto premium.
Tutaj wyjątkowość Hyundaia i przewaga nad Audi byłaby taka ze za niecałe 100tys. dostajemy maksymalnie wyposażoną wersje ze wszystkimi opcjami (ksenony, navi, szklany dach, kamera cofania czy 17"koła), a Audi z minimalnym wyposażeniem, bo ta marka ma to do siebie, że każe za wszystko dopłacać nawet za głupie halogeny. Prestiżowy golas na kołpakach bez radia to nie prestiż tylko sknerstwo.

Ale fakt faktem dobrze wyjaśniliście różnicę pomiędzy markami popularnymi i premium :ok:

To tak samo jak osobie poszukującej limuzyny do 10k zł Barol poleca Leganze :mrgreen: I odpowiadając na twoje pytanie - tak, lepiej kupić Audi, bo jest to kompakt z klasy premium, choć nigdy fanem tej marki nie byłem (miałem A4 B5 po lifcie w latach 2001-03).

akurat Barol wie co pisze i się zna na temacie bo wszyscy ludzie każdemu wciskaliby przereklamowane i zajechane Audi tylko po to by wzbudzać podziw na wsi...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Wrz 2013, 17:40

@dzida
to zalezy co autor ma na mysli bo Hyundai czego by nie mial w srodku, bajery lasery to i tak bedzie to Hyundai, a co do audi to chyba przesadzasz z tym golasem, mysle ze juz bardziej mercedes bedzie goly w tych pieniadzach, IMHO autor nie bez powodu nie wymienil golfa jako prestizowy samochod
a takie ? [link do Otomoto wygasł]

moze lexus ct ? w tej cenie to raczej nie nowka ale zawsze cos

PS. dorzucam nowa mazde 3, nie dlugo w salonach masz tu cennik http://www.mazda.pl/upload/country/pl-p ... 2013v2.pdf
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

09 Wrz 2013, 18:25

Właśnie te Lancie Delty widuje na codzień, i powiem wam ze najbardziej ma fajne te światła ledowe bumerangi :D jak Ci się uda dorwać z 1.9JTD Biturbo to będzie to ładnie śmigać.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Lancia kojarzyła mi się zawsze z samochodami rządowymi i samochodem prezydenta włoch i polski, pracowników BOR oraz adwokatami, nigdy nie spotkałem dresa w Lancii, czy kogoś kto nie był by przynajmniej kierownikiem. Jest też inna strona Lancii..

--------------------------------------
Kolega co polecał Hyundaia skojarzył mi się z tym gościem w 0.37

Polecam obejrzeć całe żeby nie stracić wątku.
IPman
Początkujący

09 Wrz 2013, 18:51

prawda jest taka, że premium to kwestia znaczka, a nie to co oferuje tak jak napisał czempion ale z wyposażeniem nie przesadzam, bo specjalnie looknąłem w cennik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Wrz 2013, 19:01

Dobrze Audi to klasa premium ale nie oferuje żadnych dobrych silników..
Koniu
Forumowicz VIP