Primera P12 1,9dci - wybór oleju

20 Kwi 2020, 05:09

Witam niedawno założyłem temat odnośnie spadku ciśnienia oleju w tym samochodzie, zanim sie wybiore do mechanika to spróbuje zmienic olej( i tak juz czas bo 10k przejechalem) i chciałbym do sprawy podejść poważnie. Do tej pory lany był 10w40 różnych firm. Autko ma prawie 280tys przebiegu i zauważyłem, że po przejechaniu ok 7-8 tys z oleju robi się prawie woda - słabo lepi się do bagnetu. Spotkałem się z opiniami, żeby spróbować zalać mineralny, inni zaś piszą że diesel za długo na tym nie pojedzie. Autko jest już leciwe ale chciałbym żeby 2 lata jeszcze pojechalo. Może ktoś się z Was spotkał z tym nieciekawym 1,9dci? Producent zaleca 5w40 tylko nie wiem czy sens jest lac syntetyk do wiekowego już auta.
Mikolaj07
Nowicjusz

21 Kwi 2020, 16:48

280 tyś km przebiegu dla tego silnika ,to wcale nie jest dużo,masz tam turbinę więc o mineralnym zapomnij,o półsyntetyku też,zalecany jest 5W40 i taki ma być,polecam do tego silnika Elf Evolution 900 NF 5W40,mój brat posłuchał mojej rady(1.5dCi),silniczek dobił bezproblemowo do 300 tyś km w idealnym stanie(Megane),a przecież 1.9 to silnik lepszy,polecany poza tym,auto sprzedał gdyż postanowił kupić coś nowego.Nie robił ani turbiny,niczego przy silniku,panewek nie obróciło,zaczął nawalać tylko jeden wtryskiwacz,ELF Evolution to świetny olej,taki sobie wlej,cena b.korzystna do jakości,będziesz wymieniał olej co 10 tyś km,to prędko tego silnika nie zajeżdzisz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)