Pro Ceed montaż oświetlenia podłoża w drzwiach

02 Lip 2018, 16:34

Witam wszystkich. Pacjent - Kia Pro Ceed 2008.
Od wczoraj usiłuje podpiąć oświetlenie podłoża w drzwiach i 'nie idzie'.
W instrukcji napisane aby plus podpiąć pod:
- oświetlenie ostrzegawcze w drzwiach (u mnie jest tylko odblask)
- oświetlenie kabiny
a minus złapać w drzwiach na śrubie np.
Tak też zrobiłem - pociągnąłem przewód z drzwi do oświetlenia w podsufitce - ale po podpięciu plusa przy panelu w podsufitce i minusa (śruba w drzwiach) podświetlenie świeci i po zamknięciu drzwi nie gaśnie. Światło w podsufitce po jakimś czasie normalnie wygasza się.
Dobrze myślę, że krańcówka w moim bolidzie odcina minus po zamknięciu drzwi, a nie plus?
I jak w takim przypadku mogę podłączyć owo podświetlenie w drzwiach?

pozdrawiam i z góry dzięki
mbm
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 05 10 2007
Auto: Kia Pro Ceed
Silnik: 1.6 126KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Lip 2018, 23:45

mbm napisał(a):podświetlenie świeci i po zamknięciu drzwi nie gaśnie. Światło w podsufitce po jakimś czasie normalnie wygasza się.
Podświetlenie w drzwiach które założyłeś gaśnie razem z oświetleniem podsufitki?
Sprawdź styczniki w drzwiach które odpowiedzialne są za włączanie i wyłączanie oświetlenia we wnętrzu mogą być one podpięte tylko jako sterowanie a nie główny układ tego oświetlenia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Lip 2018, 09:39

mbm napisał(a):Dobrze myślę, że krańcówka w moim bolidzie odcina minus po zamknięciu drzwi, a nie plus?
podejrzewam że tak. Najlepiej będzie probówką sprawdzić. Ja bym to zrobił inaczej niż w instrukcji. Po co kabel ciągnąć aż do światła wewnętrznego? Wyłacznik oświetlenia wew. Masz w zamku czy jest gdzieś na słupku?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lip 2018, 23:18

Niestety trzeba było ciągnąć dwa kable z drzwi do podsufitki. Tak zrobiłem i oświetlenie zostało założone i działa tak jak powinno.
Mam inne pytanie a nie chcę zakładać nowego tematu.
Ktoś wie czy kostkę, w którą wchodzi wiązka z drzwi, da się wyjąć z karoserii bez ściągania drzwi? Jest tam tak mało miejsca, że nie potrafię naciągnąć na nią gumowego peszla. I dodatkowe kable wolałbym puścić przez nią.
mbm
Nowicjusz

23 Lip 2018, 19:23

Kostkę kawałek powinieneś wyciągnąć ale pewnie na niewiele się to zda bo będziesz miał i tak problem żeby tamtędy puścić kable z racji na ograniczone ruchy i miejsce. Oczywiście możesz spróbować bo o wiele lepiej by to wyglądało jak byś wykorzystał puste miejsca kostce na taką instalację.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lip 2018, 13:12

No właśnie za cholere nie mogę tej kostki wyjąc z blachy/karoserii.
Ona ma na każdym boku zatrzask który trzeba wcisnąć, a dostęp mam tylko to 3ech boków i po wciśnięciu tych trzech, czwarty trzyma na tyle że nie jestem w stanie jej wyjąć a boję się cisnąć na siłę żeby ni połamać niczego itp. Masakra
mbm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...