Kontrolka świateł przeciwmgielnych, równocześnie z innymi światłami

08 Lip 2018, 19:52

Witam, mam problem chyba z masą, tylko nie wiem gdzie dokładnie. Światła przeciwmgielne zapalają mi się wraz z np. kierunkami, awaryjnymi, wstecznym, hamulcem. Przy awaryjnych nie świecą się w ogóle z tyłu lampy, za to z przodu przeciwmgielne migaja jak kierunki. Na wstecznym z tyłu lekko świecą ciągle kierunki. Wyjąłem lampy tylne, przeczyscilem ścieżki, kostkę, kontaktem psiknalem, założyłem i nic to nie dało. Proszę o wskazówki.

Tak to wygląda od środka:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Lip 2018, 12:42

Skoro z tyłu sprawdziłeś podłączenia i nie wykryłeś problemu to proponuję sprawdzić jeszcze podłączenia przednich lamp. Tu problemem na moje oko może być jakieś zwarcie lub brakująca masa. Jak przy przednich lampach będzie ok to trzeba zajrzeć do bezpieczników.

W drugą stronę jak np. zapalasz przeciwmgielne to jest ok? Czy wtedy kierunki też się lekko świecą?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Lip 2018, 20:32

Przy włączonych przeciwmgielnych prawa strona ok, a po lewej świecą się lekko przeciwmgielne i kierunki również lekko.
lukeboss
Początkujący

23 Lip 2018, 19:27

lukeboss napisał(a):lewej świecą się lekko przeciwmgielne i kierunki również lekko.
Musisz szukać moim zdaniem z przodu jakiejś słabej masy lub przebicia w instalacji między tymi światłami. Nie wiem czy już sobie poradziłeś z problemem?
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Lip 2018, 09:53

Poradziłem sobie, ale mam inny problem :D

Jak już rozmawiamy o masie to nie będę zakładał nowego tematu, bo tu prawdopodobnie to samo:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Żarzy mi się lekko dioda przycisku obiegu zamkniętego powietrza, podczas gdy jest wyłączony. W sytuacji jak naciskam gdzieś w pobliżu to przygasa jak na filmiku widać. Gdzie jest problem?
lukeboss
Początkujący

24 Lip 2018, 10:06

lukeboss napisał(a):Żarzy mi się lekko dioda przycisku obiegu zamkniętego powietrza, podczas gdy jest wyłączony. W sytuacji jak naciskam gdzieś w pobliżu to przygasa jak na filmiku widać. Gdzie jest problem?
Rozumiem że obieg zamyka się i otwiera poprawnie tylko problem jest z tą diodą? Musisz się do niej dostać bo coś tam nie styka, może płytka na której jest ma jakieś zimne luty. Bez rozebrania tego nie dowiesz się w czym problem.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...