Proble Przy Kupinie Samochodu.

12 Wrz 2009, 07:25

Witam. Mam pytanie odnośnie zakupu samochodu otóż 1. sprawa kupuje samochód od osoby która posiada go już rok samochód nie jest przerejestrowany ale daty na umowie nie ma natomiast osoba od której był kupowany zgłosiła to, czy ja moge mieć z tego powodu jakieś problemy?. 2 sprawa jestem osobą bez zniżek na OC więc jak na auto jest wykupione OC to będe musiał zapłacić różnice ubezpieczycielowi , czy można to tak załatwić żebym jeździł na OC aktualnym?? Prosze o odpowiedź z góry dziękuje.
silas123
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Wrz 2009, 19:00

silas123 napisał(a):1. sprawa kupuje samochód od osoby która posiada go już rok samochód nie jest przerejestrowany ale daty na umowie nie ma natomiast osoba od której był kupowany zgłosiła to, czy ja moge mieć z tego powodu jakieś problemy?

Nie, Ciebie interesuje Twoja umowa i pilnuj jej żeby wszystko było OK.

silas123 napisał(a):2 sprawa jestem osobą bez zniżek na OC więc jak na auto jest wykupione OC to będe musiał zapłacić różnice ubezpieczycielowi , czy można to tak załatwić żebym jeździł na OC aktualnym?? Prosze o odpowiedź z góry dziękuje.

Musiałbyś nie przerejestrować auta, wtedy jeździsz na aktualnym OC do daty na polisie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2009, 21:24

ad.1
ponieważ ten co Ci sprzedaje nie przerejestrował samochodu to Ciebie też to interesuje bo urząd będzie wymagał i sprawdzał obie umowy.
Więc skoro ten pierwszy sprzedawca zgłosił już sprzedaż tego pojazdu (jak piszesz) to znaczy, że data była wpisana ale ten co Ci sprzedaje ma umowę różną od tej, którą Ci przekazuje - coś tu nie gra.....

2. co do OC to wydaje mi się, że ubezpieczyciel dowie się kto jest aktualnie właścicielem pojazdu bo każdy poprzedni zgłosi ten fakt, żeby nie płacić OC więc prawdopodobnie znajdą Ciebie i będziesz musiał dopłacić - jak będzie dopłata.
We wcześniejszych postach pisano, że nie zawsze są dopłaty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...