Problem - Głosniki , radio, cos nie tak..

19 Wrz 2008, 04:54

Witam, jakiś czas temu zakupiłem radio PIONEER DEH-4000UB o mocy wyjściowej 4 x 50 W
do tego- głośniki na tylną deske
JBL GT5-963
(Moc ciągła/szczytowa: 70/210 W )
Pasmo częstotliwości: 50 Hz - 21 kHz
i do tego głośniki na przednie drzwi
JBL GT5-652
(Moc ciągła/szczytowa: 45/135 W )
Pasmo częstotliwości: 55 Hz - 21 kHz.
Dostałem do tego nowe kable które jednak podłączyłem pod stare, nie miałem czasu przeciągać nowych kabli pod radio.
Niestety, wydaje mi się że te głośniki nie dają z siebie wszystkiego, a czasami nawet tylnie trasznie zaczynają trzeszczeć. Dzieje się to w niezapowiedzianych momentach. Zastanawiałem się czy przypadkiem głośniki nie są za mocne pod radio lecz to podobno niemożliwe do tego radia.

Co powinienem zrobić? Udać sie do elektryka? Jakiej sumy pieniężnej musze się spodziewać i co bede musiał wykonać?

A przy okazji, Co do Radia, ma mnóstwo ustawień. Są przeróżne ustawienia hercowe itd, nie znam sie niestety na tym i nie wiem czy dobrze je ustawiłem.. Kombinowałem już setki razy, (Znajomy powiedział że trzeszczenie napewno nie jest spowodowane złymi ustawieniami.)
Jeżeli ma ktoś to radio i wie jak dobrze je ustawić to bardzo bym prosił o pomoc.

Pozdrawiam T!.
Niewyspany
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

19 Wrz 2008, 15:25

To pociągnij nowe kable ! to jest też podstawą dobrego grania ! jeśli problem będzie się powtarzał na nowych kablach będziesz musiał zakupić jakiś wzmacniacz.
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 17:55

Głośniki trzeszczą ci bez względu na to czy słuchasz głośno czy cicho?? Czy może tylko wtedy jak dasz na maxsa radio?
Sprawdź czy to na pewno głośniki trzeszczą, czy może jakaś blacha skacze, czy coś innego jeszcze.
I oczywiście tak jak napisał EXAL, wymień kable. Nawet jak nie pomoże z tym trzeszczeniem, to dźwięk powinien się trochę poprawić :)
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

20 Wrz 2008, 00:37

Wymienie kable w takim razie i zobaczymy.

Tak, to na pewno głośniki, dzieje się to zwłaszcza w tylnich głośnikach.
Niewyspany
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków