Problem, olej. Jaki wybór?

09 Mar 2014, 15:01

Witam mam pewien problem. Zbliża się wymiana oleju w moim samochodziku. Corsa B rocznik 96 przebieg 150 tyś. Auto mam od jakiegoś roku, była już jedna wymiana oleju tylko mam jedno pytanie. Zalany byl olej Mobil Super S 15w40 i ja zmienilem na taki sam, teraz jednak kiedy mam zamiar znowu go wymienic poczytalem na necie ze to nie jest najlepszy olej(chodzi o temperatury, o niszczenie slinka podczas mrozow itp), czytałem także że jest on czesto lany aby zamaskować pożeranie oleju przez samochod. Ja takiego czegos nie uswiadczylem, silnik pracuje równo itp ale mam pytanie. Na jaki Olej zmienić? Lać taki sam czy nie? Mam pewne wątpliwości bo nie chce żeby mi się silnik gdzies rozkraczył a mieszkamy gdzie mieszkamy gdzie w zime sa dosc niskie temperatury i sie boje ze ten olej 15w40 wyrzadzi krzywde Oplowi. Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam
Corsab
Obserwowany

Auto: Corsa B

10 Mar 2014, 10:02

Corsab napisał(a):poczytalem na necie ze to nie jest najlepszy olej(chodzi o temperatury, o niszczenie slinka podczas mrozow itp)

Corsab napisał(a):czytałem także że jest on czesto lany aby zamaskować pożeranie oleju przez samochod.

Źle zrozumiałeś co czytałeś, albo czytałeś wyrywkami, nie całe tematy.
Wszystko się zgadza, tyle tylko, że nie do końca chodzi o to, o czym ty myślisz.Olej 15W40 jest gęsty. W zimie powoduje cięższy rozruch silnika, bo jak coś jest gęste, to potrzeba więcej siły żeby to coś wymieszać. Tak jest z tym olejem. Dodatkowo jak jest zimny, to dłużej rozprowadza się po silniku i silnik jest smarowany słabiej. Oprócz tego olej ten wlewa się do silnika, w którym są wycieki, bo olej ten jest tańszy i skoro jest gęściejszy to mniej go wycieka. Wlewa się też go do silników, które olej palą, a trzeba zaczekać z jakiegoś powodu z remontem silnika. Po co lać olej droższy, skoro można lać tańszy.
I jak ma się to, co napisałeś do twojego samochodu? Miałeś z tym samochodem z powodu tego oleju jakieś problemy?
Zawsze piszę, że marka oleju nie ma żadnego znaczenia. Każdy olej musi przejść pewne badania, bez kórych nie wejdzie na rynek. A jak nie spełnia pewnych norm, to nie jest na rynek dopuszczony.
Corsab napisał(a):a mieszkamy gdzie mieszkamy gdzie w zime sa dosc niskie temperatury

W takich warunkach, gdzie zimy są mroźne, najlepszy byłby olej 0W lub 5W. Ale te nie można lać do każdego silnika. Ty jeździsz na 15W i na tym musisz pozostać. Możesz zaryzykować wlanie oleju 10W, ale wtedy po jakimś czasie może się rozszczelnić silnik. Wewnątrz. Kupując następny samochód, celuj w takie, gdzie olej jest 0W lub 5W. Wiem, że to wydaje się być głupawe, ale ma sens.
Ewentualnie trzymać autko w ciepłym garażu na noc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000