Jaki olej? vw

27 Lut 2014, 19:36

witam!
mam zamiar zrobić obsługę autka Skody superb 1.9 tdi 130km 2003r.już miałem się za to brać ale usłyszałem od kolegi mechanika iż nie należy lać pierwszego lepszego oleju, bo trzeba uważać na wrażliwe pompo wtryskiwacze i turbinki
a więc jaki to ma być olej - 5w40?
jeśli ten bądź inny to dlaczego to jest tak bardzo ważne?
pozdrawiam ;)
JACOBSCH
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: nie mam

28 Lut 2014, 10:20

Witamy.
W tego typu silnikach producent zaleca olej silnikowy o klasie lepkości 5W30 w przypadku silnika wyposażonego w filtr cząstek stałych ale także w przypadku gdy filtra DPF nie będzie.
W przypadku DPF jest to o tyle ważne, iż olej 5W30 to olej o niskiej zawartości popiołu który jest zabójczy dla filtra. Olej spełnia także normy VW 507.00. Taki olej to na pewno najlepsze rozwiązanie dla tego typu silnika.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

28 Lut 2014, 10:56

JACOBSCH napisał(a):nie należy lać pierwszego lepszego oleju

noo, mechanik super.. przynajmniej nie wlewa najtańszego biorac za olej wysokiej klasy ..
Conrad ma rację - na oleju nie ma co oszczędzać i trzeba wlać najlepszy.. Nawet licząc po 30 pln litr to wydatek 150 pln czyli nie szarpie po kieszeni, a mozna zaoszczędzic mnostwo nerwów.
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Mar 2014, 10:06

VW zaleca castrol edge 5w30. I taki zalej. Będzie wszystko ok.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

02 Mar 2014, 13:23

A ja będę pisał wciąż to samo aż do znudzenia - do silnika należy lać taki olej, jaki zaleca producent silnika. W instrukcji samochodu napewno pisze jaki olej nalezy stosować. Marka oleju nie ma absolutnie żadnego zanczenia. Dlaczego? Pisaliśmy o tym na forum wiele razy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2014, 10:52

Dokładnie, nie liczy się marka oleju a parametry i dostosowanie go do wymagań producenta. Czy można jednoznacznie stwierdzić, który rodzaj oleju jest lepszy? I tak, i nie. Do kwestii silników należy podchodzić indywidualnie i to, co będzie się sprawdzać w jednym przypadku, nie musi się sprawdzać w drugim. Najlepiej patrz na zalecenia, a unikniesz zbędnych kłopotów.

Masz sporą dawkę informacji o wyborze, oznaczeniach, specyfikacji itp, może uwierzysz i skorzystasz :)

https://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
http://www.motocentrum.pl/poradnik/olej-silnikowy-jaki-wybrac,7
http://wybierz-olej.pl/2014/jak-odczytywac-oznaczenia-olejow-silnikowych/
[link do iParts wygasł]
dominik19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 1995
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 101 KM
Typ: Hatchback