Problem po zakupie auta - co dalej?

11 Gru 2008, 12:03

Hej, mam prawko od niedawna i kupiłam sobie samochód. Umowa spisana, minął tydzień, co dalej?

1. Mam się udać do US z oryginałem czy z kopią umowy?
2. Chcę zapłacić mniejsze OC, to znaczy ze bede musiala zarejestrowac samochod na ojca i OC też, prawda?
3. Czy to oznacza, ze umowa musiała byc spisana na ojca ta kupna sprzedazy?

Jak to bedzie wygladało i ile to wszystko bedzie kosztowało, skoro blach i naklejek nie musze zmieniac, prosze napiszcie co i jak robic. KTos mi mowil, zeby zarejestrowac na ojca i OC na ojca wykupic to muszę napisać akt darowizny i podbić w US. Juz sama nie wiem :|

Zależy mi na natychmiastowej pomocy :P
koluniek
Nowicjusz

11 Gru 2008, 14:06

koluniek napisał(a):Hej, mam prawko od niedawna i kupiłam sobie samochód. Umowa spisana, minął tydzień, co dalej?

1. Mam się udać do US z oryginałem czy z kopią umowy?

musisz miec komplet dokumentow w oryginale

2. Chcę zapłacić mniejsze OC, to znaczy ze bede musiala zarejestrowac samochod na ojca i OC też, prawda?

zalezy ile masz lat, np w Link4 zwyzka za wiek konczy sie kiedy masz juz 24 lata, ale jesli chcesz skorzystac ze znizek ojca to on tez musi byc w dowodzie a co za tym idzie odpowiadajc na 3 pyt, umowa tez powinna byc na niego spisana....swoja droga poswiec troche czasu na poszukanie dobrego ubezpieczyciela bo ceny roznia sie dla kazdego, ja mam np w link4, bo poza tym ze maja dobre ceny to jeszcze nie ma u nich problemow z wyplata odszkodowania, interesuje Cie OC czy AC tez?

3. Czy to oznacza, ze umowa musiała byc spisana na ojca ta kupna sprzedazy?

Jak to bedzie wygladało i ile to wszystko bedzie kosztowało, skoro blach i naklejek nie musze zmieniac, prosze napiszcie co i jak robic. KTos mi mowil, zeby zarejestrowac na ojca i OC na ojca wykupic to muszę napisać akt darowizny i podbić w US. Juz sama nie wiem :|

Zależy mi na natychmiastowej pomocy :P

1.
on_24
Początkujący

11 Gru 2008, 15:34

Umowa już spisana, tylko na mnie. Nie wiem czy ten typ już ją zaniosl od ktorego kupowałam samochód. A ja mam 18. lat. Co robic?
koluniek
Nowicjusz

11 Gru 2008, 16:35

1. Do US możesz w ogóle nie iść, wystarczy, że wyślesz do nich pocztą wypełniony druk PCC-3 i wpłacisz podatek na ich konto 2% wartości rynkowej pojazdu (to nie zawsze jest cena zakupu)

2. żebyś Ty miała niższe OC to musisz mieć wspólnie z ojcem samochód.
Tak może się stać jak mu darujesz część tego samochodu na podstawie umowy darowizny zwolnionej w tym przypadku z podatku 2%.

3. Do urzędu komunikacji idziesz sama lub z ojcem jak mu podarujesz część samochodu ewentualnie z upoważnieniem od niego i jego dowodem osobistym.
Zabierz z sobą:
- ważne OC
- dowód rejestracyjny
- karta pojazdu jak była wydana
- tablice rejestracyjne
- dowód osobisty
- umowę kupna
- umowę darowizny na ojca
- upoważnienie do rejestracji od ojca dla Ciebie jak będziecie mieli wspólny samochód.

koszt to ok. 100 zł jeżeli nie będziesz zmieniać tablic.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

11 Gru 2008, 17:50

CZyli jak podpiszę umowę darowizny to nie musze robić tego pierwszego kroku? Gdzie mogę ją znalezc i gdzie sie z nia udac?
koluniek
Nowicjusz

11 Gru 2008, 21:45

Do Urzędu Skarbowego musisz iść bo kupiłaś samochód na siebie. Od tego trzeba zapłacić podatek.

Nie idziesz do urzędu z drugą umową czyli darowizną dla ojca części samochodu. W tym przypadku ta umowa nie będzie opodatkowana.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...
    Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...

12 Gru 2008, 09:30

A skad wziasc tę umowę darowizny i gdzie ją zanieść?
koluniek
Nowicjusz

12 Gru 2008, 11:43

UMOWA DAROWIZNY
zawarta w ............................., w dniu ______________________

pomiędzy:
imię nazwisko ____________________________________________
zamieszkały _______________________________________________
nr dowodu osobistego _____________________________________
zwaną w dalszej części umowy DARCZYŃCĄ,
a
imię nazwisko ____________________________________________
zamieszkały _______________________________________________
nr dowodu osobistego _____________________________________
zwanym w dalszej części umowy OBD AROWANYM.
§ 1
1.Przedmiotem niniejszej umowy jest
pojazd marki___________________________ , nr rejestracyjny ..................................
rok produkcji ......................... , nr nadwozia .........................................................
zwanym dalej Przedmiotem darowizny.
2.Darczyńca oświadcza, że Przedmiot darowizny stanowi jego wyłączną własność i jest wolny od wszelkich zobowiązań, ograniczeń w rozporządzaniu oraz praw osób trzecich.
§ 2
1.Darczyńca przekazuje Obdarowanemu bezpłatnie Przedmiot darowizny, a Obdarowany oświadcza, że niniejszą darowiznę przyjmuje.
2.Strony przy niniejszym oświadczają, iż wydanie przedmiotu darowizny nastąpiło w dniu podpisania niniejszej Umowy.
§ 3
Strony określają wartość Przedmiotu darowizny na kwotę ________ (słownie:____________).
§ 4
Obdarowany zobowiązuje się do pokrycia ewentualnych kosztów związanych z niniejszą umową.
§ 5
Wszelkie zmiany umowy pod rygorem nieważności wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.

§ 6
Umowa spisana została w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla Darczyńcy i jednym dla Obdarowanego.
Umowę odczytano, zgodnie przyjęto i podpisano.

DARCZYŃCA OBDAROWANY
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

12 Gru 2008, 14:28

A ten PCC-3 wypełniam na siebie czy na ojca? Do US idę tylko z PCC-3 czy też z umową kupna? Skontaktowałam się ze sprzedawcą, on jeszcze nic nie zgłaszał, wiec dopisałam ojca w umowie.
koluniek
Nowicjusz

12 Gru 2008, 15:47

1. Mam nadzieję, że sprzedawca też dopisał ojca? Umowy muszą obie brzmieć tak samo.

2. Jeżeli jesteście razem kupującymi to razem wypełniacie PCC-3 i PCC-3/A dla drugiego kupującego.
Możesz do urzędu z umową. Możesz nie iść wcale. Wystarczy wypełnić druk i go wysłać, wyliczyć podatek i go zapłacić.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

12 Gru 2008, 17:44

PCC-3 i ta druga wypełniamy na siebie razem? To i to? Przepraszam, ze tyle pytań, ale nie chcę komplikacji
koluniek
Nowicjusz

14 Gru 2008, 20:44

PCC-3 to dokument głowny.

Tam wpisujesz dane jednego kupującego, co to za umowa, wyliczasz podatek.

Jeżeli jest więcej kupujących to każdy następny wypełnia PCC-3A bo to jest załącznik zawierający współwłaściciela.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

15 Gru 2008, 08:39

To PCC-3 wypełnie na ojca :-)
koluniek
Nowicjusz

15 Gru 2008, 22:43

a co z tym ubezpieczycielem wybrales juz cos?
on_24
Początkujący

05 Sty 2009, 08:23

Nie. A teraz tak, mineło mi juz 30. dni i nie byłam w komunikacji. Dowód ma byc wydany na ojca, on musi isc osobiscie? Co ze soba wiasc? Słyszałam, ze trzeba tez wziasc tablice, ale czy koniczine? Prosze mi dokladnien napisać? Czy tam cos sie wypelnia na miejscu, czy tylko idzie sie, zdaje dokumenty i oplaca?
koluniek
Nowicjusz