Problem po zakupie bmw e36 318 tds. Prosze o pomoc

12 Lis 2024, 01:51

Witam. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem bmw e36 318 tds w sedanie, rok 96.

Problem pojawił się w tym, nie kupiłem auta za wysoką kwotę, jak na e36 to tanio. Zostałem zapewniony że mechanicznie nie ma nic do wymiany, jedynie blacharsko do poprawek. Byłem świadom że pewnie coś się znajdzie do roboty jak to w takim aucie lecz dzisiaj po oględzinach większych jestem dość zestresowany całą sytuacją.

Na wstępie dodam że nie jestem wielkim znawcą, podobało mi się e36 temu postawiłem na ten samochód szukałem dość długo i myślałem że kupiłem coś co można określić "okazją". 

Sam sprzedający był dość fajny temu pomyślałem że może naprawdę tak jest. 

A więc, oprócz sprzęgła które wysoko brało i będzie do wymiany (jednak się ślizga) to są do szczegółowych oględzin hamulce z przodu, może być tam dużo roboty. Oprócz tego: Turbo nie dodaje mocy tak jak powinno, choćby na 4 jakby do 2 tys obrotów jakby nie miało mocy potem już zaczyna się kręcić silnik jakoś. Z wtryskiwaczy (chyba dobrze zapamietalem) cieknie, moze to byc podobno podkladka pod wtryskiem lecz moze sie okazac wymiana calych wtryskow. 

Z plusow to rozrzad sie jakos trzyma w miare, akumulator nowy ale to tam juz szczegoly, nie bylo czasu przyjrzec sie blacharce od spodu a podobno podloga w miare, progi gorzej.

Tak jak mowilem no jak dla mnie, pierwsze bmw nieciekawa sytuacja. Zaznacze ze byl ze mna znajomy lecz zna sie troche wiecej jak ja ale tylko troche jak widac..

Bardzo bede wdzieczny za pomoc, co zrobic z tym autkiem, czy probowac to naprawiac i zobaczyc jak to wyjdzie bo moze sie okazac niezbyt zle albo bardzo zle. 

Bardzo prosze o pomoc pozdrawiam
venomx1
Nowicjusz

12 Lis 2024, 08:45

W 30 letnim gruzie za parę zł to i tak nie jest źle, znajdź mechanika tanio lub grzebaj sam jak masz możliwości. Wiadomo blachy nie zrobisz ale lekka mechanikę możesz, na wytryskach pierwsze co to trzeba zrobić testy przelewowe, wymienić wezyki przelewowe bo to najczęściej z nich cieknie.
Turbo ma jeszcze inny układ do współpracy nie od razu ono musi być winne utratę mocy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lis 2024, 14:38

Oki rozumiem. Ogólnie to bodajze wezyki wlasnie przelewowe wymienilismy bo byly w kiepskim stanie, sa one tak na teraz dosztukowane ale kupilem juz normalne przewody paliwowe zeby je tam zalozyc. Z tym turbo to mowili ze wlasnie jakby ono nie działało, traciło kompresję, jakoś tak bede musial sie spotkac. ogolnie na mechanike jest nadzieja, ale w najgorszym wypadku do dolozenia bedzie tyle co zaplacilem za auto. Aktualnie trzeba sie zajac tymi przewodami, przejrzec hamulce czy bedzie z nimi tak zle czy moze tylko tarcze i klocki wymienic bez zadnych prowadnic czy cos. Drozej napewno wyjdzie to sprzeglo i dwumas, podobno dwumas szlo by zaspawac ale zalezy jak wyglada. wczoraj poszperalem na internecie to jakby trzeba bylo dokupic to dwumas i sprzeglo (dwumas uzywany sprzeglo nowe) same czesci 750zl. dwoch znajomych przegladlo mi to auto, szkoda ze nie wzialem ich ze soba do zakupu :( wiec raczej nie oskubią mnie za robocizne i byliby pewnie wszystko w stanie jakos zrobic. raczej bym najszybciej wymienil te hamulce, pozniej jak juz z tym sprzeglem bedzie kaplica czyli pewnie z 2-3 tyg góra to je wymienie, a te wtryski i turbo to wlasnie nie wiem.

bardziej sie zastanawiam czy jest sens w to pakowac, czy jest sens probowac sie dodzwonic jakos do sprzedajacego (apropo, po auto jechalem pociagiem 250km, spowrotem wrocilo bez zadnego klopotu) tylko jak przejrzeli to auto to troche sie lipa zrobila. pozatym mialem pomysl by moze je jeszcze sprzedac w styczniu/lutym wiec moze i na samym sprzegle do roboty by sie skonczylo o ile nie jest tak wazne ogarniecie tej turbiny i wtryskow (mniejsza moc i wiecej paliwa by uciekalo z tego co wiem) ale co dalej by bylo to juz ciezko.

ogolnie dzieki za odpowiedz bardzo :)
venomx1
Nowicjusz

12 Lis 2024, 15:56

venomx1 napisał(a):podobno dwumas szlo by zaspawac
idealna recepta na rozwalenie skrzyni biegów :ok:
Ogólnie auto z tym silnikiem jest warte tyle ile ktoś da, chodź nie znam ceny to już wiem że nie była to żadna okazja.

Coś czuję że będzie cię to grubo kosztować bo totalnie nie masz pojęcia co z czym się je :cry:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lis 2024, 21:06

mysle ze cene moge napisac.
niecale 5000.
a temu okazja bo e36 w sedanie/coupe zaczynaja sie od 6000, a aktualnie najtanszy bodajze 6600 o ile sie jeszcze nie sprzedał.
venomx1
Nowicjusz

12 Lis 2024, 21:08

Kao napisał(a):Ogólnie auto z tym silnikiem jest warte tyle ile ktoś da, chodź nie znam ceny to już wiem że nie była to żadna okazja.

Tyle się trąbi o tych "okazjach", a ludzie dalej się na to nabierają.
Najtańszy z najtańszych nigdy nie jest okazją.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...

12 Lis 2024, 21:10

no niestety tak sie stalo juz.
szukalem e36 juz jakis czas, ta sie wydawala dla mnie okazja no niestety przeliczylem sie najprawdopodobniej. moze jest to do uratowania ale no bynajmniej nie jest tak jak myslalem :(
venomx1
Nowicjusz

12 Lis 2024, 21:17

venomx1 napisał(a):mysle ze cene moge napisac.
niecale 5000.
a temu okazja bo e36 w sedanie/coupe zaczynaja sie od 6000, a aktualnie najtanszy bodajze 6600 o ile sie jeszcze nie sprzedał.

Chłopie o czym Ty piszesz ? O jakich różnicach ?!!! 5/6/8/10 co to za różnica przy tych kiblach ?

Kao piszesz tak na słodko a ja mam trochę ostrzejsze zdanie ale go nie wyrażę publicznie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Lis 2024, 21:20

Kasa wielka to nie jest. W tej cenie nie dostaniesz w miarę zadbanej miejskiej popierdółki. Takie auto, to tylko dla kogoś kto umie dużo zrobić sam. Nie sądzę, by był wielki sens w doprowadzaniu tego auta do pełnej sprawności u mechanika. Koszty mogą wielokrotnie przewyższyć wartość tego auta.
Ja chyba próbowałbym się pozbyć problemu z jak najmniejszą stratą.
Szybki, każdy był kiedyś młody i popełniał błędy, nieraz dużo gorsze :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2024, 21:27

no to widze ze sie wpakowalem ladnie.
ogolnie co do kosztow mechanika, dobry znajomy ktory wlasnie to auto przegladal i wychwycil to wszystko bylby w stanie w tym dłubac, nie wzialby duzo zapewne. sam koszt czesci jest pewnie duzy. rozgladalem sie, samo sprzeglo w czesciach 750, obstawiam ze nie jest to najwyzszej jakosci, ale jesli bym to auto robil, to staralbym sie po najnizszej linii oporu zeby chociaz do stycznia/lutego wytrzymalo.

z moją wiedzą ogolnie kiepsko, cos nie cos wiem ale chyba sami zauwazyliscie ze dzwoni ale nie w tym kosciele.

z plusow, zimowki sa tu na alufelgach, po rozgladnieciu sie pewnie bym pare stowek do przodu wyszedl jakbym zamienil na stalowki. no i chyba tyle z plusow
venomx1
Nowicjusz

12 Lis 2024, 21:32

venomx1 napisał(a):ogolnie co do kosztow mechanika, dobry znajomy ktory wlasnie to auto przegladal i wychwycil to wszystko bylby w stanie w tym dłubac, nie wzialby duzo zapewne

No to teraz zastanów się co może jeszcze wychwycić, jak się zabierze do niego na poważnie.
Rób jak uważasz, to Twoja kasa, ja bym jednak minimalizował straty.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2024, 21:38

Autorze tematu proszę Cię daj już spokój. Jedź na złom z tym autem i nie bądź kolejnym typowym miłośnikiem tej marki.
Raz się traci a raz nie. Idź do jakiejś normalnej roboty, zarobisz parę złoty i kupisz sobie jakieś normalne auto. Potem ogarniesz się, zobaczysz co to są opony, serwis, ubezpieczenie, naprawy i kupisz sobie coś do jazdy. Teraz Twoje przemyślenia o oszczędnościach, oponach itp.napawają trwogą iż potem będziesz uczestnikiem ruchu.
szybki
Moderator - Tuning

12 Lis 2024, 22:09

szybki napisał(a):Jedź na złom z tym autem
eee tam, to jest bardzo dobry egzemplarz do nauki i budowania ogólnego doświadczenia z motoryzacją.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lis 2024, 22:17

Kao napisał(a):eee tam, to jest bardzo dobry egzemplarz do nauki i budowania ogólnego doświadczenia z motoryzacją.

Tia :piwo:
szybki
Moderator - Tuning