Problem przy wyborze rodzaju silnika diesla!!! Help me!!!!

27 Lut 2012, 14:44

Witam szanownych kierowcow i forumowiczow!

Mam pytanko, dosc szczegolowe, mianowicie:

Zamierzam za okolo 1.5 roku kupic autko do dosc czestego uzytkowania bardziej na trasy w formie:

- sedan, kombi, badz ewentualnie van
- ok dwulitrowy diesel - interesuja mnie wylacznie silniki na pompie (chyba ze polecacie jakies dobre pompowtryski)
- wiek autka okolo 10 lat
- stosunkowo male spalanie - nie traktuje autka jako wyscigowki
- latwa dostepnosc czesci i to samo jesli chodzi o naprawy (glownie zawieszenie, silnik i eleketryka)
- marka i model nie jest dla mnie istotna, gdyz nie jestem rasista samochodowym i nie mam urazu do zadnej marki
- cena to maximum 20 tys

Pozdrawiam i czekam na obfite odpowiedzi!!
Mikson88
Nowicjusz

Miejscowość: Hel

27 Lut 2012, 14:59

Mikson88 napisał(a):Zamierzam za okolo 1.5 roku kupic autko do dosc czestego uzytkowania bardziej na trasy w formie:

to napisz tu na forum za okolo 1,5 roku a nie teraz, w tym momencie samochod ktory kosztuje 20tys po tym okresie czasu bedzie kosztowal kilka tysiecy zlotych mniej , wiec proponowanie czego kolwiek jest bez sensu
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

27 Lut 2012, 15:10

To racja, ze bedzie kosztowal mniej, ale za poltora roku juz chce byc pewny jakie autko wybrac, a nie ze kupie jakiegos diesla -a z nimi to roznie i rozniscie bywa - i beda problemy, bo np ta marka jest trefna itp itd.

Tak wiec prosze jednak o te podpowiedzi kolegow i kolezanki :)
Mikson88
Nowicjusz

27 Lut 2012, 15:43

Ford mondeo mk3.Najlepiej po 2004r.Samochód duży,dobrze się prowadzi.W tej cenie bez problemu znajdziesz zadbany egzemplarz.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Lut 2012, 18:27

Autko ladne zarowno jak i w sedanie jak i w kombi, tylko sam silnik jest na pompie wtryskowej czy pompowtryskach?
Jaki najlepiej brac, w sensie litrazowo i po wzgledem ilosci koni?
Mikson88
Nowicjusz

27 Lut 2012, 19:18

Czy byś brał TDCI czy TDDI to obydwa są na pompie.Jeżeli chodzi o diesle to mondeo ma tylko 2 o poj. 2.0l.(4 jeżeli bym się rozdrabniał)jeden 2.0 TDCI 130km i 115km jeden 2.0 TDDI 90km(bodajze do 2002r)i 2.0 TDDI 115km.Różnią się tym że TDCI ma wtryski commonrail i jest cichszy ale jest bardziej awaryjny,a TDDI to zwykłe wtryski.Jest jeszcze jeden ale on ma poj 2.2 l.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2012, 19:49

Czyli polecalbys jesli chodzi o te silniki diesla TDDI?
Zalezy mi mi na tym zeby ten wlasnie motorek byl mniej awaryjny.
Silnik moze byc 2.2 rowniez jesli taki jest. A jak to wyglada pod katem spalania? Im wiekszy tym wiecej pali?
Poza tym jakie tam jest zawieszenie? W sensie wielowahaczowe tak jak w passatach czy pojedyncze kolumny persona?
Mikson88
Nowicjusz

27 Lut 2012, 23:52

Tak szczerze to najbardziej polecał bym TDDI,tyle że on nie występuje po liftingu (po 2004r.).Co do silnika 2.2, to spalanie będzie się różnić o ok. 0.5l,góra litr,Zawieszenie w mondeo to Mcperson.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Lut 2012, 11:27

Czyli podsumowujac z fordowskich diesli najlepiej wziasc mondeo mk3 z silnikiem 2.0 lub 2.2 TDDi tak? A ktory rocznik najlepiej i jaki przebieg?
Z drugiej strony ten TDCi mnie tez kreci, np moj dobry kolezka ma tego mk3 rocznik 05, 130 koni TDCi i przez 2 latka poza podstawowa kosmetyka w sensie wymiana olejow itp wymienil z rzeczy mechanicznych tylko lozysko a silniczek rakieta i ogolnie calkiem fajne autko jesli chodzi o miejsce w srodku, przyspieszenie, spalanie itp itd.

A co myslisz o np oplu vectrze C z tym motorkiem 2.2 125 kucy? Tylko tak samo jak tam jest z wtryskiem, pompa czy pompowtryski?
Szukalem w necie o tym ale nie moge znalezc, gdyz roznie ludzie o tym pisza.
Mikson88
Nowicjusz

28 Lut 2012, 15:38

Co do Oplów to nie do mnie:).A co do tych dieseli to cię poprawie 2.0 TDDI i 2.2 TDCI(155km).Roczniki najlepsze po 2003/2004 roku(po liftingu).Ja też mam 2.0 TDCI i jeżdżę od 4 lat bez problemów.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika