Problem| Rejestracja auta z niemiec

07 Sty 2011, 01:00

Witam, przejdę od razu do konkretów. Kupiłem w Niemczech auto podczas wakacji, wszystko przebiegało zgodnie z planem do czasu gdy wyrabiałem tablice zjazdowe. Pomyślałem ze wyrobię na 30 dni gdyż mam TUV.( I tu jest pech) Przy wypełnianiu Pani która wypisywała papiery poprosiła o chwilę cierpliwości, Stwierdziłem że to nie problem. Po 15 min przychodzi 3 policjantów, wnikając w papiery auta Stwierdzili że przegląd auta (TUV) Jest fałszywy. Spisali protokół I Zabrali ten przegląd oraz mały brief zostawiając mi tylko duży. Pani która mnie ,,wsypała" stwierdziła że w takiej sytuacji mogę jedynie wykupić tablice na 7 dni wiec się zgodziłem.
Przyjechałem do Polski na tych tablicach 7 dniowych Co się okazała bez małego brifu nic z autem nie mogłem zrobić. tydzień zleciał tablice straciły ważność, auto stoi w garażu. w Polsce nic nie zrobiłem nie zapłaciłem Akcyzy oraz VAT. Ale ubezpieczyłem auto.

Tydzień temu dzwoniłem na policję w sprawie dokumentów auta ( małego brifu oraz przeglądu ) Policja stwierdziła że w sumie wszystko się zgadzało tylko pieczątki w przeglądzie brakowało oraz stwierdzili że moge już odebrać papiery.

No i co teraz zrobić?

Papiery teraz mam wszystkie, auto jest ubezpieczone lecz jest na tablicach 7 dniowych.(nieważnych)
Pytanie:
1. Czy da się wyjaśnić wszystko zgodnie z prawem, w miarę szybko....
2. Czy mogę wyrobić jeszcze raz tablice 7 dniowe wysłać pocztą ( zmienić datę umowy że auto zakupiłem dopiero teraz). I przystąpić do rejestracji auta w Polsce.
3. Czy jeżeli sprowadza się auto na lawecie to czy sa odpowiednie do tego zaświadczenia, i czy auto sprowadzane na lawecie też obowiązują tablice 7 dniowe+ubez.
4. Czy moge zrobić przegląd auta bez tablic ( jeżeli można sprowadzić auto na lawecie bez tablic co jest w pyt.3)

Czy może ktoś doradzić co w tej sytuacji najlepiej zrobić. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
Beenny
Nowicjusz

Miejscowość: Czestochowa

07 Sty 2011, 07:57

Beenny napisał(a):1. Czy da się wyjaśnić wszystko zgodnie z prawem, w miarę szybko

A co chcesz wyjasniac i z kim.... :?: :?:
Beenny napisał(a):2. Czy mogę wyrobić jeszcze raz tablice 7 dniowe wysłać pocztą ( zmienić datę umowy że auto zakupiłem dopiero teraz).

A po co Ci te nowe tablice... :?: :?: Daty umowy nie musisz zmieniac.W UC to Ty wpisujesz datę przekroczenia granicy/która przeciez nie istnieje :!: :!: /...
Beenny napisał(a):3. Czy jeżeli sprowadza się auto na lawecie to czy sa odpowiednie do tego zaświadczenia,

Nie potrzeba zadnych zaswiadczeń ani tez TR...
Beenny napisał(a):4. Czy moge zrobić przegląd auta bez tablic (

Oczywiście ze tak.Stan taki obowiazuje juz od 22.09.2009r.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...