Problem rejestracji samochodu po kupnie od handlarza

29 Mar 2022, 18:38

Dzień dobry. W styczniu kupiliśmy auto od handlarza. Przyznaję, na szybko.Pani w wydziale komunikacji zwróciła uwagę na brak ostatniej cyfry w peselu męża i źle wpisany nr rejestracyjny a dokładnie w nieodpowiednie miejsce na umowie.Niestety pan sprzedający nie odbiera telefonu a nawet zablokował nasze numery.Co robić?Da się to jakoś obejść?
AgataAnysz
Nowicjusz

29 Mar 2022, 19:36

Daleko macie do niego? Podjechać do komisu lub domu gdzie kupowaliście albo dzwonić z innego telefonu. Tu nasuwa się jeszcze pytanie dlaczego zablokował numer, czyżby miał coś na sumieniu związanego z tym autem o czym Was nie poinformował :roll:

Poza tym czas na rejestrację już chyba minął bo jest na to 30 dni od kupna auta. Piszesz, że kupiliście w styczniu, a mamy już koniec marca.

AgataAnysz napisał(a):brak ostatniej cyfry w peselu męża i źle wpisany nr rejestracyjny a dokładnie w nieodpowiednie miejsce na umowie.
To nie powinno być problemem. Miałem kiedyś podobny problem i pani powiedziała żeby tylko postawić parafkę na marginesie i przepisać w odpowiednie miejsce. Jak numer rejestracyjny się zgadza to kwestia przepisania go do odpowiedniej pozycji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2022, 20:27

Niestety pani w okienku kazała spisać nową umowę
AgataAnysz
Nowicjusz

29 Mar 2022, 20:45

AgataAnysz napisał(a):Niestety pani w okienku kazała spisać nową umowę
No i co ? Pisz na kolanie lewą umowę :mrgreen: My tu na forum mamy za Ciebie załatwić Twój problem :shock: Pisał
Rokiko napisał(a):Daleko macie do niego? Podjechać do komisu lub domu gdzie kupowaliście albo dzwonić z innego telefonu
Działaj a nie męcz tutaj
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2022, 21:31

Chcę wszystko załatwić legitnie.Dzięki za pomoc
AgataAnysz
Nowicjusz

30 Mar 2022, 10:12

AgataAnysz napisał(a):Chcę wszystko załatwić legitnie.
To musisz skontaktować się ze sprzedającym innego wyjście nie masz :) Nowa umowa spisana na podstawie starej z poprawionym peselem i z wpisaniem numeru rejestracyjnego w odpowiednim miejscu.

Sprawdź jeszcze czy masz ważne OC...
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wstrzymane rejestracje pojazdów w Polsce
    W związku ze stanem epidemicznym w Polsce wiele powiatów zdecydowało się na wstrzymanie rejestracji pojazdów zakupionych i uprzednio zarejestrowanych w Polsce. Mając na uwadze przepisy które nie nakładają ...

30 Mar 2022, 14:37

Sprawa załatwiona pomyślnie poprzez poprzedniego właściciela. Sprzedający to oszust posługujący danymi "kolegi".Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Następnym razem będę mądrzejsza o tą wiedzę.
AgataAnysz
Nowicjusz

31 Mar 2022, 08:52

No to dobrze, że tak się udało zakończyć problem :ok: a forum mamy po to żeby pomagać czasem warto się upewnić zanim na coś się zdecydujemy.
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Mar 2022, 11:32

Dzięki wam wiem teraz na co koniecznie zwracać uwagę. Znalazłam dużo ciekawych artykułów i następnym razem nie dam się zrobić w balona.Wielkie dzięki :ok:
AgataAnysz
Nowicjusz