Problem Sciągania z Clio 3

28 Lut 2015, 18:33

Witam
Podzielę się z wami swoją historią i mam nadzieję że pomożecie mi w rozwiązaniu problemu. Miesiąc temu kupiłem Renault Clio 3 z 2005 roku. Auto ściągało dość mocno bo było po wypadku. Żeby jechać prosto musiałem trzymać kierownicę lekko przekręconą w lewo. Gdy puściłem kierownicę auto dość szybko skręcało w prawo, kierownica również przekręcała się w prawo. Okazało się że przednie prawie koło cofnięte było względem lewego o jakiś centymetr. Wymagana była wizyta u blacharza. Rama została naciągnięta, koło się wyprostowało i pojechaliśmy na geometrię(wydruk poniżej) Tam również podłączyli autko do komputera i zresetowali układ kierowniczy :?: . W tej chwili trzymając kierownicę prosto auto skręca prawie nieznacznie w prawo a puszczając kierownice lekko się przekręca i skręca mocniej.
Kombinowałem też z oponami przekładałem na różne konfiguracje ale nie pomogło. Auto podobno ma maglownicę z innego samochodu. Proszę niech się wypowiedzą osoby które mogą mi pomóc.
[link wygasł]
mrowa900105
Obserwowany

Auto: Renault Clio
Silnik: 1,5 86 km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Mar 2015, 18:09

Przejrzałem ten wydruk z pomiaru geometrii i nie widzę na nim nic drastycznego.Parametry geometryczne pojazdu są zgodne z zalecanymi przez producenta przy małym ale a mianowicie:
1/kąt pochylenia koła przedniego prawego jest w + a koła lewego w -.Jest to parametr który ma wpływ na sciąganie a w tym konkretnym przypadku właśnie w prawo.
2/nie wiem co to są za wartości w poz.pochylenie sworznia zwrotnicy.. :?: skąd one się wzieły.. :?: Dzisiaj specjalnie kukalem w pracy i ten model ma wartości w granicach 10 stop./+_ 30 min/.Dalczego nie ma zadnych wartości po pomiarze koncowym... :?:
3/dlaczego nie wykonali max.skrętów układu kierowniczego...
4/w samochodzie masz przekładnię kierowniczą "zwykłą" czy elektryczną... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

07 Kwi 2015, 07:53

A byłeś z tym problemem w ASO czy w "zwykłym warsztacie" oraz na geometrii? Bo jeżeli opcja nr dwa to proponuję mimo wszystko odwiedzić ten autoryzowany serwis.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Highway Hero" Mercedes-Benz Actros 2551 6x2
    Podczas 65. targów pojazdów użytkowych w Hanowerze uwagę zwiedzających przyciągnął niepowtarzalny Actros w kolorze jadowitej zieleni, zaparkowany przy wejściu do świata samochodów użytkowych Daimler Trucks. ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...