Problem seat leon 1.9 TDi wyciek oleju, podwyższone spalanie

21 Sty 2011, 00:30

Witam. Mój problem zacząl sie od śladów pocenia się pod pokrywą od zaworów. Samochód był jeszcze na gwarancji więc zgłosilem sprawę do ASO Seata. Nie robili problemów i powiedzieli że wymienią uszczelkę pod pokrywą od zaworów. Po wymianie tej uszczelki dostałem sporego wycieku paliwa (po czterech dniach wyciekło ok. 0,5 litra oleju), więc wróciłem do nich i powiedziałem co się stało po ich naprawie. Stwierdzili że wyciek nastąpił z boku pokrywy zaworów, spod uszczelniacza. Stwierdzili również, że trzeba wymienic w takim razie pokrywę zaworów, uszczelkę pokrywy i boczny uszczelniacz. Olej zalał częściowo rozrząd, więc go rozebrali, przemyli i założyli z powrotem. Po tej naprawie co prawda olej już nie wycieka, jednak zaobserwowałem, że poziom spalania chwilowego na postoju wzrósł z 0,5 l/h do 0,7 l/h (dośc często sprawdzam spalanie chwilowe). Zastanawiam się co jest przyczyną. Osobiście podejrzewam, że jest to związane z czyszczeniem i ponownym założeniem rozrządu (może wzrósł opór - wytarł się smar albo pasek stał się sztywniejszy, może został żle wyregulowany...), jednak są to moje przypuszczenia. Oczywiście zgłoszę ten fakt w serwisie. Proszę o radę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
speechbubbles
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa