Problem świateł po przeglądzie

12 Gru 2016, 14:23

Witam,
wczoraj byłem na corocznym przeglądzie auta, ogólnie od dłuższego czasu mam problem ze światłami - czasami mam wrażenie, że żyją własnym życiem. Jak przekręcam pokrętło, to się raz zapalają a raz nie, no i do tego zapala się kontrolka silnika. także wjeżdżając na przegląd modliłem się, żeby akurat się zapaliły ;) Wcześniej też przestudiowałem wszystko o kontrolkach:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że wyjeżdżając po badaniu technicznym podczas jazdy najpierw wyłączyły mi się migacze (wszystkie), później padły mijania.... Czy to możliwie, żeby podczas regulacji świateł pracownik coś uszkodził? I co dalej - jechać do elektryka czy na reklamacje? Z góry dzięki za porady
Andes
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 04 2013
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: opel
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Gru 2016, 15:40

Andes napisał(a):czasami mam wrażenie, że żyją własnym życiem. Jak przekręcam pokrętło, to się raz zapalają a raz nie, no i do tego zapala się kontrolka silnika
Podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy być może są one związane/powiązane z oświetleniem.

Andes napisał(a):Czy to możliwie, żeby podczas regulacji świateł pracownik coś uszkodził?
Raczej nie, nawet jak regulował wysokość świecenia to robi się to za sprawą śrubek bez ingerencji w lampę.

Piszesz że oświetlenie żyje własnym życiem. Trzeba posprawdzać napięcie akumulatora później ładowanie, następnie masy czy nie są gdzieś luźne, bezpieczniki, przekaźniki, przełączniki itp. :)

Jak raz działa dobrze, a raz nie to znaczy że prawdopodobnie coś gdzieś czasem nie styka (masa?).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2016, 12:00

JA podejrzewam nadpalone styki na bezpieczniku głównym odpowiedzialnym za zasilanie bezpieczników od świateł. Pooglądaj dokładnie styki bezpieczników jak i ich nóżki, czy te od świateł nie są wypalone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2016, 00:50

No i okazało się, że to kwestia bezpieczników (mam nadzieję). Niektóre były totalnie przepalone, i migacze do wymiany bo żarówki się spaliły. Także na razie jest ok :) Dzięki za podpowiedzi
Andes
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 04 2013
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: opel
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...