Problem z abs

23 Sty 2019, 19:37

Audi a4 B5 1.8 1998 benzyna 125 km
Mam problem z ABS świeci mi się ikonka ABS (raz świeci raz nie). Byłem raz na kompie i powiedzieli mi że jest przerwa w prawym tylnym kole wyciągnąłem czujnik wyczyściłem go i włożyłem spowrotem, nie pomogło. Kazali mi sprawdzić ciągłość przewodu ale NW jak to zrobić. Co to może być?

Pokazuje się też wykrzyknik jakby w kółku od czego to też może być?
Lisek223
Nowicjusz

27 Sty 2019, 19:15

Wykrzyknik w kółku to albo awaria układu kierowniczego, albo brak płynu hamulcowego albo jak świecvi wraz z kontrolką ABS-u oznacza awarię ABS-u. Tutaj masz kontrolki jakie są w samochodach. Poszukaj swojej i napisz co to za jaka.
Osobiście domyślam się, że chodzi o kontrolkę hamulca ręcznego i świeci z ABS-em. Jeżeli komputer p-okazał, że problem leży w prawym tylnym kole, wymieniłeś czujnik i dalej świeci, to musisz sprawdzić ciągłość przewodu oraz wtyczkę. Chodzi po prostu o uszkodzenia. Ciągłość przewodu należy zmierzyć miernikiem albo kontrolką. Kontrolką będzie ciężko, więc najprościej jest miernikiem. Chodzi o to, żeby sprawdzić, czy przewód od wtyczki przy czujniku koła do wtyczki przy pompie ABS-u jest cały. Niestety potrzebny będzie ci do tego schemat oraz umiejętność czytania go.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sty 2019, 21:06

Ten wykrzyknik podaje w screen bo nie mogę znaleźć. A ciągłość przewodu właśnie nie wiem jak sprawdzić przykładałem do tych pinów na pompie i nic nie piszczy na mierniku z lewego koła też nic. Czyli pewnie źle sprawdzam
Lisek223
Nowicjusz

27 Sty 2019, 21:46

Żółta kontrolka to kontrolka spalonej żarówki stopu. Czerwona to kontrolka hamulca ręcznego lub niski poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku. Świecąca się z żółtą kontrolką ABS-u oznacza awarię ABS-u.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2019, 07:10

Czyli jak mógłbym sprawdzić ciągłość przewodu?
Lisek223
Nowicjusz

28 Sty 2019, 08:14

Miernik w dłoń i ustawić na sprawdzanie ciągłości. Jeśli przewód ciągły to będzie pieszczeć.
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
    Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...

28 Sty 2019, 11:05

Jak przystawia do pinów koło pompy to właśnie że nic nie pika ani z prawego ani z lewego. Muszę rozebrać tą kostkę żeby były tylko same kable?
Lisek223
Nowicjusz

02 Lut 2019, 21:39

Chyba będzie lepiej jak podjedziesz do jakiegoś elektryka, albo poprosisz kogoś znajomego, kto umie sobie z tym poradzić.
Ciągłość przewodu mierzy się w ten sposób, że jedną elektrodę miernika przykładasz na jeden koniec przewodu, a drugą elektrodę na drugi koniec przewodu. Miernik nastawia się albo na brzęczyk, albo na rezystancję.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika