Problem z akumulatorem

29 Lis 2018, 17:54

Spoko. Boscha miałem i mi padł po +2 latach. Coś innego centre?
remkac96
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Lis 2018, 18:00

remkac96 napisał(a):Coś innego centre?
Może być ale celuj w Centra Futura.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lis 2018, 20:04

Bosch robi dobre aku? ;) Nie patrz na markę, bo jak ma paść to i tak padnie a wydasz kasę niepotrzebnie.

Ja kupiłem Topla, jeszcze z korkami ale to nie ma znaczenia, "bezobsługowe" i tak są tak samo zbudowane, tylko nalane więcej elektrolitu mają. Ogólnie polecam, produkowane chyba na wschód więc do gorszych warunków. Ważne żeby aku był świeży.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Lis 2018, 20:51

Ja z Centrą mam niemiłe wspomnienia, powiedziałem sobie że nigdy więcej, aku padł po kilku miesiącach a gwarancji mi nie przyznano bo ''wina użytkownika'' potem zmieniłem na Fiamm i byłem mega zadowolony służył mi 3 lata bez problemu a potem sprzedałem auto więc nie wiem ile przetrzymał, taką ciekawostką jest to że Fiamm robi akumulatory dla Maserati, wiem bo ostatnio kupowałem :naughty: Najklejka Maserati i odrazu aku kosztuje 2 razy więcej, zapłaciłem 420 euro :naughty: a za swój do BMW zapłaciłem 320 zł a był większy heh. Dobre doświadczenia mam z akumulatorami Varta, nigdy nie miałem z tą firmą żadnego problemu dla jednej kobiety wymieniałem Vartę po 6 latachn użytkowania no ale trzeba nadmienić że lata wstecz wszystko było trwalsze
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lis 2018, 11:04

galakty napisał(a):Ważne żeby aku był świeży.
Dokładnie, ale ogólnie ciężko kupić akumulator który ma mniej niż 6 m-c.
Kao napisał(a):Ja z Centrą mam niemiłe wspomnienia, powiedziałem sobie że nigdy więcej
Miałeś pewnie zwykłą, Ja też miałem z taką problemy ale z Futurą było wszystko ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

11 Gru 2018, 12:46

Problem rozwiązany.

Kupiłem nowy akumulator. I samochód pali za każdym razem. Dodatkowo w razie czegoś kupiłem sobie prostownik żeby go raz w miesiącu podładować na maks.

Nie polecam BOSCH S5 akumulator miał ledwo ponad 2 lata, a nie trzymał wartości powyżej 12V.
W sklepie po pomiarach miernikiem wykazał 85% sprawności (kpina)
Nie był w stanie się w żaden sposób doładować. Jadąc trasy powyżej 80km cokolwiek się ładował żeby później w ciągu 2 - 3 dni się rozładować do 12V. Także wina akumulatora.
remkac96
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

11 Gru 2018, 13:20

remkac96 napisał(a):Kupiłem nowy akumulator
A co w końcu wybrałeś?

remkac96 napisał(a):Nie polecam BOSCH S5 akumulator miał ledwo ponad 2 lata, a nie trzymał wartości powyżej 12V.W sklepie po pomiarach miernikiem wykazał 85% sprawności (kpina)
Przy takiej sprawności powinien trzymać spokojnie 12,5V.

Tak na marginesie miałem kiedyś przypadek z akumulatorem że potrafiło się w nim robić chwilowe zwarcie na jednej z cel przy odpowiednich warunkach przeważnie jak samochód postał około 1,5 godziny w temperaturze około 0 stopni. Próba przekręcenia wtedy kluczyka kończyła się porażką kontrolki zapalały się a rozrusznik nie kręcił i dopiero po kilku próbach udawało się że zaskoczył rozrusznik. Najlepsze jest to że zawsze jak sprawdzałem akumulator to napięcie pokazywał dobre i nie można było się do niczego przyczepić. Myślałem już nad immo w samochodzie że szwankuje ale w końcu zwarcie w akumulatorze zawitało na stałe na jednej z cel i doszedłem do tego drogą dedukcji że to był problem ponieważ po wymianie akumulatora problem nigdy więcej nie wystąpił.
A napięcie na akumulatorze przy zwarciu w jednej celi szybko spadało do wartości około 10V.
Cichy77
Forumowicz VIP

11 Gru 2018, 14:28

Dołącze sie do tematu, dzisiaj akumulator iskrzył mi na klemach, ale w końcu się naładował i jest git. Co to oznacza?
Exotic621
Nowicjusz

11 Gru 2018, 15:19

Może ma już swoje ostatnie żywoty haha, ale raczej po prostu był tak wymęczony ze coś nie było okej ;)
Kauczuk6734
Nowicjusz

07 Sty 2019, 10:51

Exotic621 napisał(a):dzisiaj akumulator iskrzył mi na klemach, ale w końcu się naładował i jest git. Co to oznacza?
Jak to iskrzył na klemach? Podczas podłączania zacisków przeskakiwała iskra? Jeżeli tak to mogły być nie wyłączone wszystkie odbiorniki prądu w samochodzie. Generalnie zawsze podczas podłączania akumulatora w samochodzie trzeba się liczyć z takim zjawiskiem dlatego podłączamy zawsze klemy sprawnie i zdecydowanie żeby zniwelować takie zjawisko.

A prostownik podłączamy do prądu dopiero po podłączeniu do niego akumulatora :) i tu wtedy zjawisko takie nie występuje.
Cichy77
Forumowicz VIP